Kajian Baharu Besar-besaran Mengesahkan Menjadi Tinggi Meletakkan Anda Pada Risiko Sekumpulan Penyakit

Berdiri dengan kepala dan bahu di atas orang ramai mempunyai faedahnya – tetapi inci tambahan itu boleh dikenakan bayaran. Menurut kajian baru, menjadi tinggi pada asasnya dikaitkan dengan beberapa penyakit, daripada urat varikos kepada kerosakan saraf periferal.

Pasukan penyelidik antarabangsa membandingkan ukuran ketinggian, kedua-dua genetik dan fizikal, dengan kehadiran lebih daripada seribu sifat dalam lebih daripada 280,000 orang dewasa AS, mengesahkan syak wasangka bahawa ketinggian dikaitkan dengan beberapa penyakit biasa.

“Menggunakan kaedah genetik yang digunakan pada Program Veteran VA Million, kami menemui bukti bahawa ketinggian dewasa boleh memberi kesan kepada lebih 100 ciri klinikal, termasuk beberapa keadaan yang dikaitkan dengan hasil yang buruk dan kualiti hidup – neuropati periferal, ulser bahagian bawah dan kekurangan vena yang kronik,” berkata pengarang utama kajian itu, Sridharan Raghavan dari Pusat Perubatan VA Serantau Rocky Mountain di AS.

“Kami menyimpulkan bahawa ketinggian mungkin merupakan faktor risiko tidak boleh diubah suai yang tidak diiktiraf untuk beberapa keadaan biasa pada orang dewasa.”

Para saintis telah mengetahui sejak sekian lama bahawa orang tinggi berisiko lebih tinggi pelbagai jenis kanserapatah lagi keadaan seperti aorta pecah dan embolisme pulmonari.

Bukan orang yang lebih pendek lebih baik, menghadapi peningkatan kemungkinan penyakit koronari, strok, penyakit hati dan gangguan kesihatan mental.

Apa yang masih belum jelas ialah sama ada cabaran kesihatan ini berkaitan dengan biologi ketinggian khususnya, atau akibat daripada keadaan persekitaran seperti pemakanan yang lemah atau kesan sosiobudaya yang merosakkan, yang juga boleh menjejaskan kedudukan seseorang.

Bergerak melangkaui perbandingan ketinggian diukur dan laporan perubatan, analisis terbaru ini menggunakan data genetik yang dikaitkan dengan rekod klinikal lebih daripada 200,000 kulit putih dan 50,000 kulit hitam dewasa dari Hal Ehwal Veteran AS. Program Jutaan Veteran.

Menggunakan a kaedah perkaitan gen dengan fungsi yang diketahui dengan kehadiran penyakit, pasukan itu cuba memadankan ribuan variasi genetik yang diketahui mempengaruhi ketinggian seseorang dengan lebih daripada seribu ciri yang dikaitkan dengan penyakit.

Perbandingan serupa juga dilakukan berdasarkan ketinggian yang diukur, yang purata 176 sentimeter (5 kaki 9 inci).

Memandangkan kajian terdahulu menggunakan kaedah yang sama melihat tidak lebih daripada 50 ciri, menggunakan pangkalan data genetik yang jauh lebih kecil, analisis baharu itu boleh dianggap sebagai yang terbesar seumpamanya.

Hasilnya menyokong kajian terdahulu yang menyimpulkan orang yang lebih tinggi lebih mudah apabila ia berkaitan dengan keadaan kardiovaskular seperti hipertensi, hiperlipidemia, dan penyakit jantung koronari, dengan kos lebih terdedah kepada fibrilasi atrium dan vena varikos.

Mereka juga menambah beberapa syarat lagi pada senarai risiko, termasuk jangkitan pada kulit dan tulang, dan sejenis kerosakan saraf pada bahagian kaki yang dipanggil neuropati periferal.

Terima kasih kepada fakta saiz sampel adalah sangat besar, pasukan itu juga mengasah peranan yang mungkin dimainkan oleh jantina, dengan asma dan gangguan saraf periferi tidak spesifik dikaitkan dengan peningkatan ketinggian pada wanita tetapi bukan lelaki.

Melukis hubungan yang lebih ketat antara banyak gen untuk ketinggian dan pelbagai ciri patologi menjadikannya kurang berkemungkinan kita boleh menuding jari pada punca persekitaran yang bercampur-campur, atau malah pengaruh jisim badan – tetapi masih tidak menjelaskan bagaimana penyakit mungkin disebabkan oleh gen tinggi.

Kajian tambahan boleh membantu menghapuskan punca, mengenal pasti biokimia yang mendasari atau menentukan cara saiz fizikal memberi suapan kembali ke dalam fungsi badan kita.

Penyelidikan masa depan juga akan membantu untuk menguatkan beberapa kelemahan kajian, dengan menggunakan perpustakaan genetik yang lebih relevan yang berkembang melangkaui keturunan Eropah dan mengambil sampel sebahagian besar populasi untuk memasukkan lebih banyak daripada populasi Hitam dan Hispanik, bukan veteran dan wanita.

Tidak banyak yang boleh kita lakukan tentang ketinggian kita, tetapi mengetahui kaitannya dengan kesihatan kita sekurang-kurangnya boleh membantu kita kekal berwaspada tentang perkara yang boleh kita lakukan.

Penyelidikan ini diterbitkan dalam Genetik PLOS.

We want to give thanks to the author of this write-up for this awesome web content

Kajian Baharu Besar-besaran Mengesahkan Menjadi Tinggi Meletakkan Anda Pada Risiko Sekumpulan Penyakit


Explore our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/