Kajian Baharu Mendapati Kabus Otak Selepas COVID Adalah Nyata: Soal Jawab HV Patch

HUDSON VALLEY, NY — Satu kajian baharu mencadangkan kaitan antara COVID-19 dan masalah yang biasa dirujuk sebagai “kabus otak,” menurut penyelidik di Kolej Perubatan New York.

Pesakit yang melaporkan simptom ini – tumpuan berkurangan dan kejelasan mental, kealpaan, keletihan mental dan kesukaran membuat keputusan dan multitasking – selepas jangkitan perlu diambil serius, kata Dr Stephen Ferrando, pengarang utama mengenai kajian tersebut baru-baru ini diterbitkan dalam Journal of the Academy of Consultation-Liaison Psychiatry.

“Kabus otak adalah istilah yang sering didengari baru-baru ini. Anda mempunyai pesakit yang berkata, ‘Pemikiran saya kabur. Saya tidak dapat mengingati sesuatu. Saya mempunyai perkataan di hujung lidah saya, tetapi saya tidak dapat memikirkannya. . Saya letih sepanjang masa,'” kata Ferrando, Profesor Har Esh dan pengerusi Jabatan Psikiatri dan Sains Tingkah Laku di NYMC di Valhalla, New York.

Ketahui apa yang berlaku di Pleasantville-Briarcliff Manordengan kemas kini masa nyata percuma daripada Patch.

The belajar mengetuai 60 peserta melalui penilaian neuropsikologi, psikiatri, perubatan, fungsian dan kualiti hidup enam hingga lapan bulan selepas mengalami COVID-19. Mereka yang sudah mencari penjagaan untuk “kabus otak” menunjukkan prestasi yang lemah dalam bidang neurokognitif utama, serta tahap kemurungan dan keletihan yang ketara secara klinikal, bersama-sama dengan kualiti hidup yang berkurangan secara keseluruhan.

Kajian terdahulu menggunakan kaedah berbeza mendapati pesakit tidak menunjukkan defisit yang ketara tetapi lebih cenderung untuk menjadi cemas dan tertekan, kata Ferrando.

Ketahui apa yang berlaku di Pleasantville-Briarcliff Manordengan kemas kini masa nyata percuma daripada Patch.

“Bagaimanapun, dalam ujian neuropsikologi yang kami jalankan, kami mendapati ramai daripada individu ini sebenarnya tidak berfikir dengan jelas dan ia bukan hanya mengenai kemurungan atau komorbiditi perubatan tetapi sesuatu yang dilakukan oleh virus di dalam otak yang membawa kepada masalah kognitif yang tinggal, ” katanya. “Jadi, mesej yang boleh dibawa pulang ialah bagi pesakit yang mengadu tentang isu kognitif pasca COVID-19, mungkin ada sesuatu di sana. Aduan ini tidak dibayangkan. Ia bukan psikosomatik dan ia perlu diambil serius.”

Dalam kajian itu, peserta yang mencari penjagaan untuk aduan kognitif dibandingkan dengan peserta yang tidak.

“Satu aspek unik kajian kami ialah tidak seperti kajian lain yang dijalankan dalam talian, kami menjalankan penilaian yang sangat terperinci ini secara peribadi,” kata Ferrando. “Walaupun semasa kemuncak wabak, kami melihat orang secara bersemuka dan menguji mereka.”

Walaupun kajian pertama mereka mengenai topik itu baru diterbitkan, pasukan penyelidik – terdiri daripada fakulti, penduduk dan pelajar NYMC – sudah menjalankan penyelidikan lanjut.

“Saya rasa itu langkah terbesar seterusnya ialah membujur,” katanya. “Kami kini melihat sama ada individu ini bertambah baik atau tidak, dan jika tidak mengapa? Apakah beberapa peramal? Dari segi status vaksinasi mereka, adakah itu membantu atau menghalang? Kita juga kini boleh melihat kerja berfungsi, yang sangat penting , kerana ramai orang mengambil cuti kerja yang banyak tetapi kini kembali bekerja, dan mereka sedang bergelut.”

Ferrando menawarkan lebih banyak cerapan semasa Soal Jawab dengan Patch:

PATCH: Kualiti hidup yang berkurangan terdengar menyedihkan. Bagaimanakah penyelidik mendapati peserta kajian mencirikan itu?

DR. FERRANDO: Ya, kami sangat berminat dengan pengalaman individu peserta kajian, terutamanya mood dan kebimbangan mereka, keupayaan mereka untuk berfungsi dan kualiti hidup mereka.
Kami sedang menganalisis data kualiti hidup kami dan merancang untuk menerbitkan laporan berasingan mengenai perkara ini, namun, menariknya, kami mendapati bahawa 5 bidang teratas kualiti hidup yang berkurangan termasuk penurunan kepuasan terhadap minat, keseronokan dan dorongan seksual; mood; kerja; aktiviti rumah tangga; dan kesihatan fizikal.

Naratif tipikal peserta kajian adalah bahawa mereka “tidak sama” pada bulan-bulan selepas COVID, bahawa mereka bergelut dengan keletihan, kesukaran dengan keupayaan mereka untuk berfikir dan melakukan tugas yang kompleks, mood yang rendah dan rasa kurang empati dan pemahaman daripada orang lain, termasuk keluarga dan doktor mereka, yang telah meminimumkan atau menolak aduan mereka.

PATCH: Bagaimanakah penyelidik boleh memberitahu ia adalah sesuatu yang dilakukan oleh virus itu?

DR. FERRANDO: Pada ketika ini, kita tidak dapat menentukan punca, dan terdapat beberapa faktor yang perlu diambil kira. Satu petunjuk penting kepada punca virus ialah defisit neurokognitif dikaitkan dengan keterukan penyakit COVID akut. Telah didokumentasikan oleh kami dan orang lain bahawa semakin sakit seseorang individu ketika pertama kali dijangkiti coronavirus, semakin besar kemungkinan mereka mengalami defisit neurokognitif, walaupun beberapa bulan kemudian.

Faktor lain memainkan peranan, bagaimanapun, termasuk kemurungan. Dalam artikel itu, kita membincangkan hubungan rapat antara fungsi kognitif yang berkurangan dan kemurungan. Sekali lagi, pautan sebab di sini tidak jelas dan sangat sukar untuk diusik. Kami membuat hipotesis bahawa terdapat mekanisme bersama yang berkaitan dengan keterukan jangkitan virus dan keradangan berterusan dalam badan (dan otak) yang membawa kepada kedua-dua gejala kemurungan dan disfungsi neurokognitif. Sudah tentu, hubungan itu sangat kompleks dan terdapat banyak faktor lain yang berkemungkinan memainkan peranan dalam kedua-dua entiti, termasuk tekanan psikososial melampau yang disebabkan oleh wabak dan jangkitan virus itu sendiri, serta komorbiditi perubatan seperti obesiti, diabetes dan tekanan darah tinggi. .

PATCH: Bagaimanakah seseorang mengukur kemurungan yang ketara?

DR. FERRANDO: Dalam kajian ini, kami menggunakan soal selidik klinikal, Soal Selidik Kesihatan Pesakit-9 (PHQ-9), yang digunakan di seluruh dunia untuk menyaring kedua-dua diagnosis dan keterukan kemurungan. Soal selidik ini digunakan di pejabat doktor penjagaan primer, berada dalam domain awam, dan tersedia untuk orang ramai, supaya pemeriksaan kendiri boleh dilakukan. Yang penting, ia mempunyai skor cutoff untuk menentukan tahap kemurungan klinikal, termasuk tiada kemurungan, kemurungan minimum – , ringan, sederhana – dan teruk.

PATCH: Apakah bidang neurokognitif utama, dan apakah yang penyelidik dapati di mana?

DR. FERRANDO: Ini adalah soalan yang sangat penting. Bidang neurokognitif yang kami dapati terjejas, terutamanya dalam Program Pemulihan Pasca COVID kami yang mengadu tentang “kabus otak,” termasuk kesukaran (berbanding dengan nilai normatif berasaskan populasi) dengan perhatian dan tumpuan, pemikiran yang perlahan dan pemprosesan maklumat , ingatan berkurangan (terutamanya ingatan tertunda) dan penurunan fungsi eksekutif (keupayaan untuk merancang, mengatur dan berbilang tugas).

Bidang fungsi neurokognitif ini penting untuk keupayaan harian kita untuk mengekalkan aktiviti bebas dalam kehidupan seharian serta keupayaan kita untuk belajar dan bekerja.

Yang penting, prestasi berkurangan yang kami temui dalam bidang neurokognitif ini berkorelasi baik dengan kesukaran yang dirasakan dalam fungsi kognitif serta kesukaran yang dilaporkan dalam fungsi harian dan pekerjaan.

PATCH: Bagaimanakah ujian penyelidik berbeza daripada bateri ujian neuropsikologi standard?

DR. FERRANDO: Bateri ujian neuropsikologi yang digunakan dalam kajian ini terdiri daripada ujian neuropsikologi standard yang meliputi domain neurokognitif utama (perhatian/penumpuan, kelajuan pemprosesan maklumat, ingatan jangka pendek dan panjang, bahasa dan fungsi eksekutif), tetapi lebih ringkas (kira-kira 40 minit) daripada bateri ujian neuropsikologi klinikal yang biasa digunakan, yang mengambil masa 2-6 jam untuk ditadbir. Kajian menunjukkan bahawa bateri yang disingkatkan ini mesra pengguna dan menghasilkan maklumat yang kukuh tentang kaitan klinikal penemuan ujian neuropsikologi. Satu kelebihan penting kajian ini ialah peserta telah diambil daripada komuniti dan daripada Program Pemulihan Pasca COVID khusus di WMC Health, supaya kami berada dalam kedudukan untuk membandingkan individu yang mencari penjagaan untuk “kabus otak” selepas COVID. kepada mereka yang tidak mencari penjagaan. Selanjutnya, peserta dinilai secara peribadi semasa wabak, manakala banyak kajian neurokognitif lain dalam kesusasteraan termasuk penilaian yang kurang lengkap, dijalankan dalam talian atau melalui telefon.

Akhir sekali, salah satu aspek yang paling penting dalam kajian ialah kami menggunakan penilaian yang disahkan bagi kedua-dua fungsi kognitif subjektif dan objektif. Kami menunjukkan bahawa orang yang menganggap bahawa mereka mempunyai masalah kognitif sememangnya menunjukkan prestasi yang lebih buruk pada ujian neuropsikologi, supaya persepsi mereka tentang kesukaran tidak boleh diketepikan. Kajian lain, kedua-dua pasca COVID dan dalam entiti penyakit lain (iaitu, MS, HIV) tidak secara konsisten menunjukkan korelasi antara prestasi yang dirasakan dan objektif.

PATCH: Bolehkah anda mengatakan apa-apa tentang apa yang penyelidik lihat dalam kajian berterusan anda?

DR. FERRANDO: Kami sedang merekrut kohort baharu peserta yang terjejas oleh varian Omicron sejak akhir Disember 2021. Kami berminat untuk melihat sama ada individu yang dijangkiti jenis virus ini mempunyai simptom pasca COVID yang serupa. Kami juga mengikuti peserta daripada penerbitan ini dan hampir selesai dengan penilaian 6 bulan kami (dan kemudian 1 tahun kemudian pada 18 bulan).

Kami akan menganalisis dan menerbitkan data ini dalam beberapa bulan akan datang, tetapi malangnya, belum ada hasil.

Kami juga terlibat dalam beberapa subkajian, termasuk kemurungan pasca COVID, kebimbangan/PTSD, kualiti hidup dan fungsi kerja/pekerjaan. Kami berminat untuk menerangkan ciri dan punca hasil yang berkurangan dalam semua bidang ini, serta faktor yang melindungi individu daripada mengembangkan masalah ini (aktiviti, vaksinasi) atau merawatnya sebaik sahaja ia berlaku (iaitu, pemulihan neurokognitif, psikoterapi, rawatan psikofarmakologi. ).

We want to give thanks to the author of this write-up for this incredible content

Kajian Baharu Mendapati Kabus Otak Selepas COVID Adalah Nyata: Soal Jawab HV Patch


Visit our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/