Kajian Baharu Mendedahkan Sebab Remaja Nampaknya Mendengar Suara Ibunya

“Adakah anda juga mendengar saya?”

Ia adalah soalan yang sering dilemparkan oleh ibu bapa yang tidak menggalakkan kepada remaja mereka yang terganggu, dan jawapan yang benar mungkin, “Tidak.”

Sukar untuk benar-benar menyalahkan mereka. Penyelidikan baru tentang otak remaja mencadangkan reaksi kita terhadap suara tertentu secara semula jadi berubah mengikut masa, menjadikan suara ibu kita berasa kurang berharga.

Apabila mengimbas otak kanak-kanak, mereka yang berumur 12 tahun ke bawah menunjukkan tindak balas saraf yang meletup terhadap suara ibu mereka, mengaktifkan pusat ganjaran dan pusat pemprosesan emosi di dalam otak.

Namun pada sekitar hari lahir ke-13 kanak-kanak, perubahan berlaku.

Suara ibu tidak lagi menghasilkan reaksi saraf yang sama. Sebaliknya, otak seorang remaja, tanpa mengira jantina mereka, kelihatan lebih responsif kepada semua suara secara umum, sama ada baru atau diingati.

Perubahan itu sangat ketara sehinggakan penyelidik dapat meneka umur kanak-kanak hanya berdasarkan bagaimana otak mereka bertindak balas terhadap suara ibu mereka.

“Sama seperti seorang bayi tahu untuk menyesuaikan suara ibunya, seorang remaja tahu untuk menyesuaikan suara yang baru,” menerangkan pakar psikiatri Daniel Abrams dari Universiti Stanford.

“Sebagai seorang remaja, anda tidak tahu anda melakukan ini. Anda hanya menjadi anda: Anda mempunyai rakan dan rakan baharu anda dan anda mahu meluangkan masa bersama mereka. Fikiran anda semakin sensitif dan tertarik kepada suara-suara asing ini.”

Penyelidik mengesyaki ini adalah tanda otak remaja mengembangkan kemahiran sosial. Dalam erti kata lain, seorang remaja tidak sengaja menutup keluarga mereka; otak mereka baru matang secara sihat.

Banyak baris bukti telah menunjukkan bahawa untuk kanak-kanak kecil, suara ibu memainkan peranan penting dalam kesihatan dan perkembangan mereka, memberi kesan kepada tahap tekanan mereka, ikatan sosial mereka, kemahiran pemakanan mereka, dan pemprosesan pertuturan mereka.

Oleh itu, masuk akal bahawa otak kanak-kanak akan selaras dengan suara ibu bapa mereka.

Walau bagaimanapun, ada masanya apabila mendengar orang selain ibu anda lebih berfaedah.

“Apabila remaja kelihatan memberontak dengan tidak mendengar ibu bapa mereka, itu adalah kerana mereka berwayar untuk memberi lebih perhatian kepada suara di luar rumah mereka,” berkata ahli sains saraf Vinod Menon, juga dari Universiti Stanford.

Penemuan ini dibina berdasarkan keputusan fMRI yang diterbitkan oleh pasukan penyelidik yang sama pada tahun 2016yang mendapati kanak-kanak di bawah umur 12 tahun menunjukkan litar otak secara selektif terlibat oleh suara ibu.

Apabila melanjutkan kajian kepada 22 remaja, antara 13 dan 16.5 tahun, bagaimanapun, suara ibu tidak mempunyai kesan yang sama.

Sebaliknya, semua suara yang didengar oleh remaja mengaktifkan litar saraf yang berkaitan dengan pemprosesan pendengaran, memilih maklumat penting dan membentuk ingatan sosial.

Apabila dipersembahkan dengan rakaman suara ibu mereka berkata tiga perkataan karut, berbanding suara orang asing yang mengatakan perkara yang sama, imbasan otak peserta sebenarnya menunjukkan kurang pengaktifan di pusat ganjaran otak.

Perkara yang sama berlaku pada korteks prefrontal ventromedial, yang merupakan bahagian otak yang membantu menentukan maklumat sosial yang paling berharga.

Penyelidik berharap untuk melihat bagaimana litar otak ini berbeza antara mereka yang mempunyai keadaan neurologi.

Antara kanak-kanak yang lebih muda, sebagai contoh, penyelidik di Stanford telah menemui mereka yang mempunyai autisme tidak menunjukkan tindak balas yang kuat terhadap suara ibu mereka. Mengetahui lebih lanjut tentang mekanisme neurobiologi yang mendasari boleh membantu kita memahami bagaimana perkembangan sosial berlaku.

Penemuan kajian semasa adalah yang pertama mencadangkan bahawa apabila kita semakin tua, pendengaran kita kurang tertumpu pada ibu kita dan lebih kepada suara pelbagai jenis orang.

Idea ini disokong oleh kajian tingkah laku dan saraf lain, yang juga mencadangkan pusat ganjaran dalam otak remaja ditandai dengan kepekaan yang meningkat kepada kebaharuan secara umum.

Perubahan ini boleh menjadi bahagian penting dalam pembangunan sosial yang sihat, membolehkan remaja memahami dengan lebih baik perspektif dan niat orang lain.

“Seorang kanak-kanak menjadi bebas pada satu ketika, dan itu mesti dicetuskan oleh isyarat biologi asas,” berkata Menon.

“Itulah yang kami temui: Ini adalah isyarat yang membantu remaja terlibat dengan dunia dan membentuk hubungan yang membolehkan mereka menjadi mahir sosial di luar keluarga mereka.”

Kajian itu diterbitkan dalam Jurnal Neurosains.

We wish to give thanks to the author of this post for this outstanding material

Kajian Baharu Mendedahkan Sebab Remaja Nampaknya Mendengar Suara Ibunya


Take a look at our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/