Kajian Baharu Menemui Satu Lagi Sebab Baik Untuk Mendapatkan Suntikan Selesema Anda

Mungkin terdapat faedah utama untuk mendapatkan anda pukulan selesema yang melangkaui perlindungan virus, menurut yang baru kajian pemerhatian diterbitkan dalam jurnal American Academy of Neurology.

Penyelidikan mendapati bahawa orang yang mendapat suntikan selesema mereka adalah kurang berkemungkinan mendapat strok. Secara khusus, kajian tertumpu kepada strok iskemiayang “menyumbang kira-kira 87% daripada semua strok,” menurut Persatuan Jantung Amerika, dan berlaku apabila aliran darah ke otak disekat.

Kajian selama 14 tahun itu berlaku di Sepanyol dan mengikuti 14,322 orang yang mengalami strok. Setiap orang dibandingkan dengan lima orang yang tidak pernah mengalami strok pada umur dan jantina yang sama. Kesemua subjek kajian adalah berumur antara 40 hingga 99 tahun.

Penyelidik membandingkan tarikh strok dengan tarikh suntikan selesema untuk melihat sama ada peserta telah mendapat vaksin sekurang-kurangnya 14 hari sebelum strok. Mereka juga melihat rangka masa ini pada orang yang tidak mengalami strok.

Kira-kira 41.4% orang yang mengalami strok dalam tempoh masa kajian mendapat suntikan selesema mereka berbanding 40.5% orang yang tidak mengalami strok. Walau bagaimanapun, selepas melaraskan isu seperti keadaan berkaitan vaskular (orang dalam kumpulan yang diberi vaksin cenderung mempunyai lebih banyak faktor risiko strok seperti tekanan darah tinggi atau kolesterol), didapati bahawa mereka yang mendapat suntikan selesema tahunan mereka adalah 12% kurang berkemungkinan mendapat strok berbanding mereka yang tidak mendapat vaksin.

Suntikan selesema anda mungkin melindungi anda daripada lebih daripada selesema.

Pakar tidak pasti sepenuhnya mengapa suntikan selesema anda boleh mengurangkan risiko strok anda.

Alasan tepat di sebalik hasil positif ini tidak jelas sekarang, tetapi penyelidik mempunyai beberapa teori. Pengarang kajian Dr. Francisco José de Abajo memberitahu Medical News Today bahawa “pada peringkat ini, kita hanya boleh membuat spekulasi tentang mekanisme, tetapi terdapat beberapa bukti daripada kajian terdahulu … yang menunjukkan bahawa vaksinasi selesema boleh mengurangkan mediator keradangan.”

Dan menurut Persatuan Jantung Amerika, “penanda sistemik keradangan telah ditunjukkan sebagai penanda risiko strok.” Jadi, pengurangan keradangan boleh menjadi sebab di sebalik penurunan risiko strok dalam peserta kajian.

Selain itu, tidak semua vaksin membawa kepada pengurangan risiko strok – vaksin radang paru-paru tidak mempunyai kesan yang sama, penyelidik mendapati, yang menyebabkan mereka percaya terdapat hubungan antara vaksin selesema dan risiko strok yang lebih rendah.

Yang berkata, kajian baru itu mempunyai beberapa batasan. Ia adalah pemerhatian dan tidak melihat faktor lain, seperti diet dan senaman dalam kehidupan seharian subjek kajian. Kecergasan, diet berkhasiat dan berat badan yang sihat semuanya menyumbang kepada risiko strok yang lebih rendah. Ada kemungkinan bahawa orang yang lebih cenderung untuk mendapatkan vaksin juga melaksanakan amalan kesihatan yang baik di kawasan lain juga.

Sama ada cara, adalah penting untuk mendapatkan suntikan selesema anda.

Suntikan selesema adalah cara penting untuk melindungi diri anda dan orang di sekeliling anda daripada dijangkiti virus. Mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakitselesema membunuh berpuluh-puluh ribu orang setiap tahun dan menjangkiti lebih daripada 9,000,000 orang setiap tahun.

Walaupun ramai orang boleh melawan virus, ia adalah penyakit yang sangat berisiko untuk orang tua, kanak-kanak kecil dan orang yang mempunyai penyakit, seperti asma dan COPD, Dr. Bert E. Johansson, pakar vaksin dengan Persatuan Perubatan Hispanik Kebangsaan, sebelum ini memberitahu HuffPost.

Dengan mendapatkan suntikan selesema, anda mengurangkan risiko anda mendapat virus, melindungi orang yang anda sayangi — dan mungkin juga mengurangkan risiko strok anda.

“Keputusan ini merupakan satu lagi sebab bagi orang ramai untuk mendapatkan suntikan selesema tahunan mereka, terutamanya jika mereka berisiko tinggi mendapat strok,” de Abajo berkata dalam satu kenyataan. “Untuk dapat mengurangkan risiko strok anda dengan mengambil tindakan mudah itu adalah sangat menarik.”

We would like to say thanks to the author of this article for this remarkable content

Kajian Baharu Menemui Satu Lagi Sebab Baik Untuk Mendapatkan Suntikan Selesema Anda


Check out our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/