Kajian cabaran manusia pertama tentang Covid-19 menghasilkan cerapan berharga tentang cara kita jatuh sakit

Itu hanya salah satu penemuan daripada penyelidikan yang dengan sengaja menjangkiti sukarelawan yang sihat dengan virus SARS-CoV-2. Penemuan itu diterbitkan Khamis dalam jurnal Nature Medicine.

Kajian cabaran boleh menjadi kontroversi kerana ia melibatkan sengaja memberikan seseorang virus atau patogen lain untuk mengkaji kesannya terhadap tubuh manusia. Walaupun dengan adanya perlindungan, terdapat unsur risiko, terutamanya apabila mengkaji virus baharu.

Tetapi mereka juga sangat berharga untuk memahami perjalanan jangkitan.

“Sungguh, tidak ada jenis kajian lain di mana anda boleh melakukan itu, kerana biasanya, pesakit hanya mendapat perhatian anda jika mereka mengalami simptom, jadi anda terlepas semua hari sebelumnya apabila jangkitan sedang berkembang,” kata penulis kajian utama. Dr. Christopher Chiu, seorang doktor penyakit berjangkit dan pakar imunologi di Imperial College London.

Sukarelawan disaring dengan teliti

Kajian itu bermula pada Mac 2021. 36 sukarelawan itu berumur antara 18 dan 30 tahun. Mereka dibenarkan mengambil bahagian hanya jika mereka tidak mempunyai sebarang faktor risiko untuk Covid-19 yang teruk, seperti berat badan berlebihan, mengurangkan buah pinggang atau hati berfungsi, atau mempunyai sebarang masalah jantung, paru-paru atau darah. Mereka juga menandatangani borang persetujuan termaklum yang luas untuk mengambil bahagian.

Untuk meminimumkan lagi risiko, penyelidik menjalankan kajian secara berperingkat. 10 sukarelawan pertama yang dijangkiti mendapat remdesivir ubat antivirus untuk mengurangkan peluang mereka mendapat penyakit yang teruk. Penyelidik juga mempunyai antibodi monoklonal yang bersedia sekiranya ada yang menjadi lebih teruk. Akhirnya, remdesivir terbukti tidak diperlukan, dan penyelidik tidak perlu memberikan antibodi kepada sesiapa pun.

Para sukarelawan mendapat setitik kecil cecair yang mengandungi strain virus yang dikesan pada asalnya melalui tiub panjang dan nipis yang dimasukkan ke dalam hidung mereka.

Mereka dipantau secara perubatan 24 jam sehari dan tinggal selama dua minggu di bilik di Royal Free Hospital London yang mempunyai aliran udara khas untuk mengelakkan virus itu melarikan diri.

Separuh telah dijangkiti

Seramai 18 peserta telah dijangkiti, dua daripadanya tidak pernah mengalami gejala. Di antara orang yang sakit, penyakit mereka adalah ringan. Mereka mengalami hidung tersumbat, kesesakan, bersin dan sakit tekak.

Kebanyakan peserta kajian yang dijangkiti Covid-19 — 83% — hilang deria bau, sekurang-kurangnya pada tahap tertentu. Sembilan tidak boleh berbau langsung.

Gejala yang kini terkenal ini menjadi lebih baik bagi kebanyakan orang, tetapi enam bulan selepas kajian tamat, terdapat seorang yang deria baunya tidak kembali normal tetapi semakin pulih.

Sejauh manakah kita dilindungi daripada Covid-19? Para saintis mencari ujian untuk mengukur imuniti
Itu kebimbangan kerana satu lagi kajian terbaru mendapati bahawa kehilangan bau ini terikat dengan perubahan dalam otak.

Chiu berkata para penyelidik memberikan ujian kognitif kepada peserta untuk memeriksa ingatan jangka pendek dan masa tindak balas mereka. Mereka masih melihat data itu, tetapi dia berpendapat ujian itu “benar-benar bermaklumat.”

Tiada seorang pun daripada sukarelawan kajian mengalami penglibatan paru-paru dalam jangkitan mereka. Chiu berpendapat ini kerana mereka masih muda dan sihat serta disuntik dengan sejumlah kecil virus.

Selain kehilangan bau, tiada gejala lain yang berterusan.

Melihat lebih dekat pada jangkitan semasa ia bergerak melalui badan

Di bawah keadaan yang dikawal dengan teliti ini, penyelidik dapat mempelajari banyak tentang virus dan cara ia bergerak melalui badan:

  • Sebilangan kecil virus, kira-kira 10 mikron — jumlah dalam satu titisan yang seseorang bersin atau batuk — boleh membuat seseorang sakit.
  • Covid-19 mempunyai tempoh inkubasi yang sangat singkat. Ia mengambil masa kira-kira dua hari selepas jangkitan untuk seseorang mula menumpahkan virus.
  • Orang ramai menumpahkan jumlah virus yang tinggi sebelum mereka menunjukkan simptom (mengesahkan sesuatu yang telah diketahui oleh ahli epidemiologi).
  • Secara purata, sukarelawan kajian yang muda dan sihat menumpahkan virus selama 6½ hari, tetapi ada yang menumpahkan virus selama 12 hari.
  • Orang yang dijangkiti boleh menumpahkan tahap virus yang tinggi tanpa sebarang gejala.
  • Kira-kira 40 jam selepas virus itu diperkenalkan, ia boleh dikesan di bahagian belakang tekak.
  • Ia mengambil masa kira-kira 58 jam untuk virus muncul pada swab dari hidung, di mana ia akhirnya berkembang ke tahap yang lebih tinggi.
  • Ujian aliran sisi, jenis cepat di rumah, berfungsi dengan baik untuk mengesan apabila seseorang itu berjangkit. Kajian mendapati bahawa jenis ujian ini boleh mendiagnosis jangkitan sebelum 70% hingga 80% virus berdaya maju telah dihasilkan.

Chiu berkata kajiannya menekankan banyak perkara yang sudah kita ketahui tentang jangkitan Covid-19, paling tidak sebab itulah penting untuk menutup mulut dan hidung apabila sakit untuk membantu melindungi orang lain.

Lebih banyak kajian cabaran dirancang

Kajian cabaran ini begitu berjaya sehingga Chiu merancang untuk melakukannya sekali lagi, kali ini dengan orang yang divaksin yang dijangkiti varian Delta untuk mengkaji tindak balas imun mereka.

Dia berkata pasukannya juga bercadang untuk terus mengkaji orang yang tidak sakit.

“Itulah yang sangat menarik,” katanya. Kira-kira separuh daripada peserta kajian tidak pernah sakit dan tidak pernah membina antibodi, walaupun mendapat dos virus yang sama.

Semua orang telah disaring untuk antibodi kepada virus yang berkait rapat, seperti virus SARS yang asal. Jadi bukan perlindungan silang yang memastikan mereka selamat; ia adalah sesuatu yang lain.

“Terdapat banyak perkara lain yang membantu melindungi kami,” kata Chiu. “Terdapat halangan di hidung. Terdapat pelbagai jenis protein dan benda yang sangat kuno, primordial, sistem perlindungan, dan mereka mungkin telah menyumbang kepada mereka tidak dijangkiti, dan kami benar-benar berminat untuk cuba memahami apakah itu.”

Memahami faktor lain yang mungkin bermain boleh membantu kami memberikan perlindungan yang lebih umum kepada orang ramai sekiranya berlaku wabak pada masa hadapan.

Dr. Kathryn Edwards, pakar penyakit berjangkit pediatrik di Universiti Vanderbilt yang menulis editorial yang diterbitkan bersama kajian itu, berkata penyelidikan itu menawarkan maklumat penting tentang jangkitan dan penularan virus SARS-CoV-2.

Sampel darah dan tisu yang dikumpul untuk kajian itu akan terus dianalisis untuk tahun-tahun akan datang, katanya. “Saya rasa semuanya ada di dalam peti sejuk, kononnya, dan sedang dibedah. Jadi saya fikir ia sepatutnya sangat berkuasa.”

Akhirnya, dia berpendapat kajian itu telah meletakkan banyak ketakutan tentang kajian cabaran manusia untuk berehat dan membuka jalan kepada orang lain.

“Kami tidak akan melakukan kajian cabaran pada bayi, dan kami tidak akan melakukannya, anda tahu, orang berumur 75 tahun dengan penyakit paru-paru kronik,” katanya. Tetapi pada orang muda yang sihat, “Saya fikir ini adalah kajian yang akan membantu.”

We would like to say thanks to the writer of this short article for this remarkable material

Kajian cabaran manusia pertama tentang Covid-19 menghasilkan cerapan berharga tentang cara kita jatuh sakit


Check out our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/