Kajian CDC mendapati risiko masalah jantung selepas jangkitan COVID-19, dos vaksin kedua

TAMPA, Fla. (WFLA) — Bagi berjuta-juta rakyat Amerika yang telah mendapat COVID-19, perjalanan penjagaan kesihatan belum berakhir. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS mengesahkan dalam laporan baharu bahawa risiko komplikasi jantung berterusan berikutan jangkitan dan pemulihan.

Laporan itu dikeluarkan pada 1 April menggambarkan risiko berterusan dan hasil kesihatan negatif yang boleh timbul selepas pesakit mendapat COVID-19. Laporan itu juga menyentuh tentang potensi risiko masalah jantung selepas menerima vaksin mRNA untuk coronavirus. Dua vaksin mRNA yang tersedia pada masa ini adalah daripada Pfizer dan Moderna.

Laporan itu mengatakan komplikasi jantung, “terutamanya miokarditis dan perikarditis,” telah dikaitkan dengan jangkitan COVID-19 dan vaksinasi mRNA COVID-19. Selain itu, kajian oleh CDC mendapati kes sindrom keradangan berbilang sistem, yang disifatkan oleh agensi kesihatan sebagai “komplikasi jangkitan SARS-CoV-2 yang jarang berlaku tetapi serius dengan penglibatan jantung yang kerap.”

Perikarditis ialah pembengkakan tisu nipis yang mengelilingi jantung manakala miokarditis ialah keradangan lapisan tengah dinding jantung, menurut Klinik Mayo.

Kajian itu mendapati risiko untuk ketiga-tiga keadaan jantung meningkat antara satu hingga tiga minggu selepas jangkitan atau vaksinasi.

Belia lelaki adalah kumpulan pesakit yang mempunyai tahap risiko tertinggi untuk membangunkan keadaan jantung selepas kedua-dua vaksinasi dan jangkitan. Bagi pesakit lelaki berumur 12 hingga 17 tahun, CDC berkata risiko hasil jantung adalah tertinggi “selepas dos vaksin kedua” vaksin mRNA, tetapi lebih tinggi selepas jangkitan COVID-19.

“Insiden hasil jantung selepas vaksinasi mRNA COVID-19 adalah tertinggi bagi lelaki berumur 12–17 tahun selepas dos vaksin kedua; Walau bagaimanapun, dalam kumpulan demografi ini, risiko untuk hasil jantung adalah 1.8–5.6 kali lebih tinggi selepas jangkitan SARS-CoV-2 berbanding selepas dos vaksin kedua,” kata CDC. “Risiko untuk hasil jantung juga jauh lebih tinggi selepas jangkitan SARS-CoV-2 berbanding selepas vaksinasi COVID-19 mRNA yang pertama, kedua atau tidak ditentukan untuk semua kumpulan lain mengikut jantina dan umur.”

Walau bagaimanapun, kajian CDC secara khusus menumpukan pada risiko daripada vaksin mRNA, bermakna suntikan Johnson & Johnson tidak termasuk dalam pilihan rawatan dan pencegahan yang mungkin memberikan risiko tambahan kepada pesakit.

Secara keseluruhan, CDC menyatakan bahawa kajian itu masih menyokong penggunaan vaksin COVID-19. Menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS, vaksin terus terbukti “selamat dan berkesan.”

Data yang digunakan telah diambil daripada 40 sistem penjagaan kesihatan untuk mengkaji risiko komplikasi jantung daripada vaksin COVID-19 dan mRNA untuk COVID-19, dalam kalangan pesakit lelaki dan wanita merentas pelbagai demografi umur.

` ) ); // Benam Skrip Facebook (fungsi(d, s, id) var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; jika (d.getElementById(id)) kembali; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src=” fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); (dokumen, ‘skrip’, ‘facebook-jssdk’)); // Benamkan Skrip Twitter (fungsi(d, s, id) var js, tjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; jika (d.getElementById(id)) kembali; js = d.createElement(s); js.id = id; js.setAttribute(‘async’, ”); js.src=” tjs.parentNode.insertBefore(js, tjs); (dokumen, ‘skrip’, ‘twitter-js’)); } // Permudahkan beberapa barangan iframe var iframes = $(‘iframe’); iframes .filter( ‘.responsive’ ) .each( function( _, frame ) // 16×9 nisbah responsif iframes var $frame = $(frame); $( frame ).css( kedudukan : ‘mutlak’, atas : 0 , kiri : 0, kanan : 0, lebar : ‘100%’, tinggi : ‘100%’, ).ibu bapa().addClass( ‘bekas-responsif-kayu-bekas-responsif-16×9’ ); ) ; var lazyFrames = iframes .filter(‘[data-lazy-src]’); fungsi woodMakeLazyFrame( pemilih ) var observer; var options = root : null, rootMargin : ‘0px’, threshold : 0, ; pengendali fungsi(entri, pemerhati) entri.forEach(fungsi(entry) var ioR = entry.intersectionNisbah; if ( ioR > 0 ) entry.target.src = entry.target.dataset.lazySrc; observer.unobserve(entry .sasaran); ); pemerhati = new IntersectionObserver( pengendali, pilihan); observer.observe( pemilih ); lazyFrames.each( ( _, frame ) => woodMakeLazyFrame( frame ) ); }); }(jQuery))


We would like to say thanks to the author of this article for this outstanding web content

Kajian CDC mendapati risiko masalah jantung selepas jangkitan COVID-19, dos vaksin kedua


We have our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/