Kajian cuba melihat sama ada vaksin kanak-kanak dan asma dikaitkan

NEW YORK (AP) — Sebilangan saintis tertanya-tanya sama ada aluminium, bahan tambahan vaksin yang telah digunakan selama beberapa dekad, mempunyai peranan dalam alahan dan asma pada kanak-kanak.

Kajian baru yang dibiayai oleh persekutuan telah menemui kemungkinan pautan, tetapi pakar mengatakan penyelidikan itu mempunyai kelemahan penting dan bukan alasan untuk menukar cadangan vaksin semasa. Kajian itu tidak mendakwa aluminium menyebabkan keadaan pernafasan, dan pegawai berkata lebih banyak kerja diperlukan untuk cuba mengesahkan sebarang sambungan, yang tidak pernah dilihat dalam penyelidikan terdahulu.

Walaupun pautan pernah ditemui, manfaat vaksin yang menyelamatkan nyawa masih berkemungkinan melebihi risiko asma, kata Dr Matthew Daley, pengarang utama kajian itu. Tetapi ada kemungkinan jika keputusan disahkan, ia boleh mendorong kerja baharu untuk mereka bentuk semula vaksin, tambahnya.

Dr. Paul Offit, dari Hospital Kanak-Kanak Philadelphia, bimbang bahawa kajian yang cacat itu tidak perlu menakutkan beberapa keluarga daripada vaksin yang terbukti.

“Membuat tuntutan luar biasa memerlukan bukti luar biasa,” kata Offit. Kajian ini tidak menawarkan bukti seperti itu, katanya.

Dia dan pakar luar lain menyatakan bahawa Daley dan rakan-rakannya tidak dapat mengambil kira kesan beberapa cara yang berpotensi penting kanak-kanak terdedah kepada aluminium – seperti di udara atau melalui diet mereka.

Mereka juga menyatakan penemuan itu termasuk ketidakkonsistenan yang sukar untuk dijelaskan, seperti mengapa, dalam satu subset daripada ribuan kanak-kanak yang divaksin sepenuhnya, lebih banyak pendedahan aluminium nampaknya tidak menyebabkan risiko asma yang lebih tinggi.

Pegawai CDC, dalam satu kenyataan, berkata nampaknya vaksin yang mengandungi aluminium “tidak mengambil kira trend keseluruhan yang kita lihat.”

Kajian itu, dikeluarkan Selasamencadangkan bahawa kanak-kanak kecil yang divaksinasi dengan kebanyakan atau semua vaksin mengandungi aluminium yang disyorkan mempunyai sekurang-kurangnya 36% risiko lebih tinggi untuk didiagnosis dengan asma yang berterusan berbanding kanak-kanak yang mendapat kurang vaksin.

Aluminium telah digunakan dalam beberapa vaksin sejak tahun 1930-an, sebagai bahan — dipanggil adjuvant — yang menimbulkan perlindungan imun yang lebih kuat.

Menjelang umur 2 tahun, kanak-kanak harus diberi vaksin terhadap 15 penyakit, menurut cadangan AS. Bahan pembantu aluminium berada dalam vaksin untuk tujuh daripadanya.

Bahan pembantu aluminium telah lama dianggap selamat dan berkesan. Namun, saintis mencatatkan tempoh peningkatan kadar alahan dan asma di kalangan kanak-kanak AS dalam tempoh 30 tahun bermula pada kira-kira 1980, dan ada yang tertanya-tanya sama ada terdapat kaitan. (Kadar tersebut telah menurun bermula kira-kira sedekad yang lalu dan telah menurun sedikit dalam beberapa tahun kebelakangan ini, atas sebab-sebab yang tidak difahami sepenuhnya.)

Beberapa kajian terdahulu tidak menemui kaitan antara vaksin kanak-kanak yang mengandungi aluminium dengan alahan dan asma. Tetapi penyelidikan lain telah mengaitkan aluminium di tempat kerja industri dengan asma. Dan tikus yang disuntik dengan aluminium mengalami tindak balas sistem imun yang menyebabkan jenis keradangan saluran pernafasan yang dilihat pada asma kanak-kanak.

“Berdasarkan apa yang saya anggap data haiwan terhad, terdapat risiko teori bahawa aluminium dalam vaksin boleh mempengaruhi risiko alahan,” kata Daley, seorang profesor pediatrik bersekutu di Universiti Colorado School of Medicine.

Pada 2013, Institut Perubatan — kini dikenali sebagai Akademi Perubatan Kebangsaan — menyeru lebih banyak penyelidikan persekutuan tentang keselamatan vaksin kanak-kanak, termasuk penggunaan aluminiumnya.

Kajian baharu itu adalah sebahagian daripada respons kerajaan terhadap panggilan itu, kata Daley. Ia dibiayai oleh CDC, dan termasuk kakitangan CDC semasa dan bekas dalam kalangan pengarangnya. Ia diterbitkan oleh jurnal perubatan Academic Pediatrics.

Para penyelidik memberi tumpuan kepada kira-kira 327,000 kanak-kanak AS yang dilahirkan dari 2008 hingga 2014, melihat sama ada mereka mendapat vaksin yang mengandungi aluminium sebelum umur 2 dan sama ada mereka menghidap asma berterusan antara umur 2 dan 5.

Asma, keadaan yang boleh menyebabkan kekejangan pada paru-paru, biasanya disebabkan oleh tindak balas alahan. Kira-kira 4% kanak-kanak AS di bawah 5 tahun mempunyai asma yang berterusan.

Para penyelidik mengambil langkah untuk cuba mengambil kira faktor berbeza yang mungkin mempengaruhi keputusan, termasuk bangsa dan etnik, sama ada kanak-kanak dilahirkan pramatang atau sama ada kanak-kanak mempunyai alahan makanan atau keadaan lain tertentu.

Tetapi terdapat banyak faktor lain yang tidak dapat mereka tangani. Sebagai contoh, aluminium boleh didapati secara rutin dalam susu ibu, formula bayi dan makanan, tetapi para penyelidik tidak dapat mendapatkan data tentang berapa banyak aluminium yang anak-anak dapat daripada makan. Mereka juga tidak mempunyai maklumat mengenai pendedahan aluminium dari udara dan persekitaran tempat kanak-kanak itu tinggal.

Para penyelidik membahagikan kumpulan kajian kepada dua. Satu adalah kira-kira 14,000 kanak-kanak yang mengalami ekzema, keadaan kulit yang dilihat sebagai penunjuk awal untuk perkembangan asma atau penyakit alahan lain. Mereka ingin melihat sama ada kanak-kanak dengan ekzema lebih atau kurang sensitif terhadap aluminium dalam vaksin, berbanding dengan kanak-kanak yang tidak mempunyai ekzema awal. 312,000 atau lebih kanak-kanak lain dalam kajian itu tidak mempunyai ekzema awal.

Kedua-dua kumpulan mendapat kira-kira jumlah aluminium berkaitan vaksin yang sama. Para penyelidik mendapati bahawa bagi setiap miligram aluminium yang diterima melalui vaksin, risiko asma berterusan meningkat 26% pada kanak-kanak ekzema dan 19% pada kanak-kanak yang tidak mempunyai ekzema.

Secara keseluruhannya, kanak-kanak yang mendapat 3 miligram atau lebih aluminium berkaitan vaksin mempunyai sekurang-kurangnya 36% risiko lebih tinggi untuk menghidap asma berterusan berbanding kanak-kanak yang mendapat kurang daripada 3, kata Daley.

Offit berkata batasan kajian itu bermakna kerja itu “tidak menambahkan apa-apa kepada pemahaman kami tentang vaksin dan asma.”

Tetapi pakar lain berkata para penyelidik menggunakan set data pesakit yang dihormati dan bekerja dengan teliti dengan maklumat terbaik yang tersedia.

“Ini adalah kesihatan awam yang terbaik. Mereka berusaha sedaya upaya untuk mencari sebarang kemungkinan isyarat yang mungkin menjadi kebimbangan,” kata Michael Osterholm, pengarah Pusat Penyelidikan dan Dasar Penyakit Berjangkit Universiti Minnesota. “Adalah menjadi tugas kami untuk memeriksa secara menyeluruh untuk melihat sama ada itu benar.”

Dia mengakui aktivis anti-vaksin mungkin akan membuat kesimpulan bahawa bukti tidak menyokong. Tetapi jika CDC mempunyai maklumat dan tidak menerbitkannya, agensi itu mungkin dilihat sebagai mengelirukan orang ramai, seterusnya menghakis kepercayaan, katanya.

Dr Sarah Long, profesor pediatrik di Kolej Perubatan Universiti Drexel, mengulanginya.

“Saya percaya pada ketelusan yang lengkap,” katanya. “Jika anda telah bertanya soalan dan di sini membelanjakan wang kami (pembayar cukai) untuk (menyiasat) soalan itu, saya fikir hasilnya harus disiarkan dalam semua ketuat dan kemuliaannya.”

___

Jabatan Kesihatan & Sains Associated Press menerima sokongan daripada Jabatan Pendidikan Sains Institut Perubatan Howard Hughes. AP bertanggungjawab sepenuhnya untuk semua kandungan.

We would love to thank the author of this write-up for this amazing content

Kajian cuba melihat sama ada vaksin kanak-kanak dan asma dikaitkan


You can view our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/