Kajian mendapati kadar komplikasi yang lebih tinggi selepas serangan jantung pada orang yang mempunyai penyakit autoimun

Sorotan Penyelidikan:

  • Selepas serangan jantung, orang yang mempunyai penyakit autoimun, seperti rheumatoid arthritis, lupus sistemik atau psoriasis, lebih cenderung untuk mati, mengalami kegagalan jantung atau mengalami serangan jantung kedua, menurut analisis lebih daripada 1.6 juta orang dewasa berumur 65 tahun dan lebih tua dilindungi oleh Medicare.

  • Orang yang mempunyai penyakit autoimun juga kurang berkemungkinan menerima prosedur biasa untuk memulihkan aliran darah selepas serangan jantung, yang mungkin kerana mereka berisiko lebih tinggi untuk komplikasi berkaitan prosedur.

  • Usaha untuk mengawal faktor risiko penyakit jantung mungkin amat penting bagi mereka yang mengalami gangguan autoimun.

Diembargo sehingga 4 pagi CT/5 pagi ET Rabu, 14 Sept. 2022

(NewMediaWire) – 14 September 2022 – DALLAS Selepas serangan jantung, orang yang menghidap penyakit autoimun lebih berkemungkinan untuk mati, mengalami kegagalan jantung atau mengalami serangan jantung kedua berbanding orang yang tidak mempunyai penyakit autoimun, menurut penyelidikan baharu yang diterbitkan hari ini dalam Jurnal Persatuan Jantung Amerikaakses terbuka, jurnal semakan rakan sebaya Persatuan Jantung Amerika.

Penyakit autoimun, seperti rheumatoid arthritis, sistemik lupus eritematosis dan psoriasis, diketahui meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular, mungkin disebabkan oleh pelbagai faktor. Orang yang mempunyai penyakit autoimun mempunyai prevalensi yang lebih tinggi terhadap faktor risiko kardiovaskular tradisional (seperti tekanan darah tinggi, diabetes Jenis 2 atau penyakit buah pinggang), selain daripada aspek penyakit autoimun yang juga dikaitkan dengan risiko kardiovaskular yang lebih tinggi, seperti keradangan kronik, antibodi autoimun dan penggunaan jangka panjang ubat steroid. Satu kajian baru mengkaji sama ada mempunyai penyakit autoimun, berbanding tidak mempunyainya, menjejaskan status kesihatan seseorang selepas serangan jantung.

“Bukti tentang risiko kejadian buruk selepas serangan jantung untuk orang yang mengalami gangguan autoimun adalah kurang kukuh daripada bukti untuk orang yang tidak mengalami gangguan ini, dan terutamanya daripada kajian kecil atau pusat tunggal,” kata Amgad Mentias, MD, M.Sc., pengarang kanan kajian dan penolong profesor perubatan di Cleveland Clinic Lerner College of Medicine di Cleveland. “Kami menjalankan kajian kami untuk memeriksa, dalam kohort yang besar, sama ada terdapat sebarang perbezaan dalam rawatan pesakit serangan jantung berbanding tanpa penyakit autoimun, dan sama ada terdapat perbezaan dalam risiko kematian, kegagalan jantung atau serangan jantung berulang sepanjang jangka panjang.”

Para penyelidik mengenal pasti 1,654,862 orang di AS berumur 65 tahun ke atas dalam Fail Analisis dan Semakan Penyedia Medicare (MedPAR) yang dimasukkan ke hospital dengan diagnosis serangan jantung antara 2014 dan 2019. MedPAR ialah pangkalan data kerajaan bagi setiap bil pesakit dalam hospital di AS menyerahkan kepada Medicare untuk pembayaran. Daripada rekod tersebut, 3.6% (60,072) mempunyai penyakit autoimun yang menyebabkan keradangan yang dicatatkan dalam carta mereka pada tahun sebelumnya. Keadaan yang paling biasa ialah arthritis rheumatoid, diikuti oleh lupus sistemik, psoriasis, sklerosis sistemik dan myositis/dermatomyositis. Mereka menemui beberapa perbezaan penting dalam kalangan orang yang menghidap penyakit autoimun vs. tanpa yang mengalami serangan jantung:

  • Orang yang mempunyai penyakit autoimun adalah umur purata yang lebih muda sedikit ialah 77.1 tahun berbanding 77.6 tahun bagi mereka yang tidak mempunyai penyakit autoimun.

  • Lebih ramai daripada mereka yang mempunyai penyakit autoimun adalah wanita (66.9% berbanding 44.2%).

  • Mereka yang mempunyai penyakit autoimun berkemungkinan besar mengalami serangan jantung bukan ST-elevation myocardial infarction (NSTEMI) (77.3% vs. 74.9%), dan mereka kurang berkemungkinan mengalami serangan jantung ST-elevation myocardial infarction (STEMI). (18.7% berbanding 22.1%).

NSTEMI, jenis serangan jantung yang paling biasa direkodkan dalam pangkalan data, disebabkan oleh penyumbatan separa salah satu arteri koronari yang menyalurkan darah kaya oksigen ke otot jantung. Serangan jantung STEMI, biasanya lebih berbahaya, adalah daripada penyumbatan lengkap satu atau lebih arteri utama jantung.

Para penyelidik memadankan setiap rekod pesakit serangan jantung dengan penyakit autoimun kepada rekod tiga pesakit serangan jantung tanpa penyakit autoimun berdasarkan umur, jantina, bangsa dan jenis serangan jantung. Selepas memadankan (dan tidak termasuk orang yang tidak mendaftar dalam Medicare selama sekurang-kurangnya satu tahun sebelum serangan jantung mereka), penyiasat membandingkan hasil kesihatan selama kira-kira 2 tahun. Dataset terakhir termasuk 59,820 rekod serangan jantung orang yang mengalami gangguan autoimun dan 178,547 daripada mereka yang tidak mengalami gangguan autoimun.

Analisis mendapati bahawa orang yang mempunyai penyakit autoimun adalah:

  • 15% lebih berkemungkinan mati akibat sebarang sebab;

  • 12% lebih berkemungkinan dimasukkan ke hospital kerana kegagalan jantung;

  • 8% lebih berkemungkinan mendapat serangan jantung lagi; dan

  • 6% lebih berkemungkinan mempunyai prosedur pembukaan arteri tambahan (jika mereka telah menerimanya semasa serangan jantung mereka).

“Pesakit dengan penyakit autoimun dan gangguan kardiovaskular sebaiknya diuruskan oleh pakar reumatologi kardio bersama pakar reumatologi untuk mengoptimumkan kesihatan kardiovaskular. Faktor risiko CVD tradisional dititikberatkan dalam populasi ini dan bagaimana faktor risiko ini nyata juga unik,” kata pengarang utama kajian Heba Wassif, MD, MPH, penolong profesor perubatan di Cleveland Clinic Lerner College of Medicine dan pengarah kardio-rheumatologi di Cleveland Clinic.

“Sebagai contoh, tahap kolesterol dipengaruhi oleh keradangan, oleh itu pesakit dengan penyakit radang aktif mempunyai tahap kolesterol yang lebih rendah, fenomena yang dikenali sebagai paradoks lipid, ” kata Wassif. “Aktiviti fizikal, yang sangat disyorkan untuk meningkatkan hasil kardiovaskular, mungkin dihadkan oleh sakit sendi. Tambahan pula, beberapa agen pengubahsuai penyakit boleh meningkatkan risiko kardiovaskular. Pengetahuan tentang nuansa ini dan pendekatan berasaskan pasukan boleh meningkatkan hasil.”

Para penyelidik juga mendapati bahawa orang yang mempunyai penyakit autoimun kurang berkemungkinan mempunyai kateterisasi jantung untuk menilai arteri koronari yang menyempit atau menjalani prosedur pembukaan arteri atau pembedahan pintasan tanpa mengira jenis serangan jantung.

“Ada kemungkinan orang yang menghidap penyakit autoimun tidak cukup sihat untuk menjalani prosedur tersebut, atau anatomi koronari mereka kurang bersetuju dengan campur tangan untuk membuka semula saluran yang sempit atau tersumbat,” kata Mentias. Isu-isu ini mungkin meletakkan mereka pada risiko yang lebih tinggi untuk komplikasi berkaitan prosedur. “Apabila boleh dilaksanakan, bagaimanapun, jika seseorang adalah calon yang sesuai, prosedur ini harus dipertimbangkan sebagai pilihan. Kehadiran penyakit autoimun dengan sendirinya tidak seharusnya menghalang seseorang daripada prosedur yang berpotensi menyelamatkan nyawa.”

Para penyelidik tidak mempunyai maklumat mengenai anatomi arteri koronari pesakit, yang mengehadkan keupayaan untuk menilai sama ada perbezaan anatomi mungkin mempengaruhi pembuatan keputusan mengenai prosedur pembukaan kapal. Analisis juga terhad dengan tidak mempunyai data makmal mengenai keterukan dan aktiviti penyakit autoimun pesakit, menjadikannya mustahil bagi penyelidik untuk menilai sama ada risiko komplikasi dan kematian berikutan serangan jantung adalah lebih tinggi pada pesakit dengan bentuk penyakit autoimun yang teruk berbanding dengan mereka yang mempunyai bentuk yang lebih ringan atau penyakit dalam pengampunan.

“Penyelidikan masa depan diperlukan mengenai ubat-ubatan dan campur tangan yang mungkin mengurangkan risiko tinggi untuk hasil yang buruk dalam pesakit serangan jantung dengan penyakit autoimun, ” kata Wassif, “seperti menyiasat sama ada modulator imun yang berbeza dan terapi penindas imun digunakan untuk mengawal dan merawat autoimun. penyakit mempunyai sebarang kesan dalam meningkatkan hasil selepas serangan jantung.”

Pengarang bersama ialah Marwan Saad, MD, Ph.D.; Rajul Desai, MD, MPH; Rula A. Hajj-Ali, MD; Venu Menon, MD; Pulkit Chaudhury, MD; Michael Nakhla, MD; Rishi Puri, MD, Ph.D.; Sameer Prasada, MD; Grant W. Reed, MD, M.Sc.; Khalid Ziada, MD; Samir Kapadia, MD; dan Milind Desai, MD, MBA Pendedahan penulis disenaraikan dalam manuskrip.

Kajian itu sebahagiannya dibiayai oleh hadiah daripada keluarga Haslam, keluarga Bailey dan keluarga Khouri kepada Klinik Cleveland untuk menyokong penyelidikan Milind Desai.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal saintifik Persatuan Jantung Amerika disemak oleh rakan sebaya. Kenyataan dan kesimpulan dalam setiap manuskrip adalah milik penulis kajian semata-mata dan tidak semestinya menggambarkan dasar atau kedudukan Persatuan. Persatuan tidak membuat representasi atau jaminan tentang ketepatan atau kebolehpercayaan mereka. Persatuan menerima pembiayaan terutamanya daripada individu; yayasan dan syarikat (termasuk farmaseutikal, pengeluar peranti dan syarikat lain) juga membuat derma dan membiayai program dan acara Persatuan tertentu. Persatuan mempunyai dasar yang ketat untuk menghalang hubungan ini daripada mempengaruhi kandungan sains. Hasil daripada syarikat farmaseutikal dan bioteknologi, pengeluar peranti dan penyedia insurans kesihatan serta maklumat kewangan keseluruhan Persatuan tersedia di sini.

Sumber tambahan:

Mengenai Persatuan Jantung Amerika

Persatuan Jantung Amerika adalah kuasa yang tidak henti-henti untuk dunia yang lebih lama, kehidupan yang lebih sihat. Kami berdedikasi untuk memastikan kesihatan yang saksama dalam semua komuniti. Melalui kerjasama dengan pelbagai organisasi, dan dikuasakan oleh berjuta-juta sukarelawan, kami membiayai penyelidikan inovatif, menyokong kesihatan orang ramai dan berkongsi sumber yang menyelamatkan nyawa. Organisasi yang berpangkalan di Dallas telah menjadi sumber utama maklumat kesihatan selama hampir satu abad. Berhubung dengan kami di hati.org, Facebook, Twitter atau dengan menghubungi 1-800-AHA-USA1.

###

Untuk Pertanyaan Media dan Perspektif Pakar AHA/ASA: 214-706-1173

Maggie Francis: 214-706-1382; maggie.francis@heart.org

Untuk Pertanyaan Awam: 1-800-AHA-USA1 (242-8721)

hati.org dan stroke.orgWe would love to say thanks to the writer of this write-up for this awesome web content

Kajian mendapati kadar komplikasi yang lebih tinggi selepas serangan jantung pada orang yang mempunyai penyakit autoimun


Check out our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/