Kajian mendedahkan bagaimana jangkitan Covid-19 boleh menyebabkan keradangan besar-besaran dalam badan

Penyelidik tahu bahawa apa yang dipanggil ribut sitokin ini merosakkan, tetapi mereka tidak tahu mengapa virus SARS-CoV-2 nampaknya sangat baik untuk menghalangnya.

Kajian itu mendedahkan bahawa virus SARS-CoV-2 boleh menjangkiti jenis sel imun tertentu yang dipanggil monosit dan makrofaj.

Monosit dan makrofaj adalah sel darah putih, dan mereka adalah pekerja barisan hadapan sistem imun. Tugas mereka adalah untuk beredar dalam darah dan tisu, untuk mencari dan memusnahkan patogen. Mereka melakukan ini dengan memakan — atau benar-benar, mengelilingi dan menyerap — ancaman seperti virus untuk menghalang mereka daripada menjangkiti sel lain.

Sebaik sahaja aktor jahat diserap, sel-sel ini mempunyai apa yang paling boleh digambarkan sebagai pelupusan sampah selular, dipanggil endosom, yang biasanya menutup agen berjangkit.

Dalam kes virus SARS-CoV-2, bagaimanapun, itu tidak berlaku. Virus itu keluar dari endosom dan melarikan diri ke dalam badan sel, di mana ia mula membuat salinan dirinya.

“Virus bukan sahaja diserap, tetapi sebaik sahaja ia diserap, virus itu mula mereplikasi, jadi itu mengejutkan,” kata Dr Judith Lieberman, pakar imunologi pediatrik di Hospital Kanak-kanak Boston, yang mengetuai penyelidikan.

Virus yang mula membuat salinan dirinya dalam badan bukanlah sesuatu yang baik, tetapi apabila ini berlaku kepada sel pelindung ini, ia mencetuskan set penggera peringkat seterusnya.

Kematian yang berapi-api

Penggera ini, seterusnya, memanggil ejen yang dipanggil inflammasom yang, pada dasarnya, bertindak balas dengan membakar semuanya. Mereka membantu sel yang dijangkiti mati oleh pyroptosis, atau “kematian berapi-api.”

Pyroptosis adalah fenomena yang baru dikenali. Ia berlaku dalam penyakit lain, juga, seperti sepsis.

Covid-19 yang lama mungkin kekal sebagai keadaan kronik untuk berjuta-juta orang

“Apabila sel mati oleh pyroptosis, mereka melepaskan semua jenis protein radang yang menyebabkan demam dan memanggil lebih banyak sel imun ke tapak, ” kata Lieberman. Ia mencetuskan rangkaian isyarat krisis yang sangat sukar untuk dihentikan.

“Kami tidak mempunyai sebarang cara untuk merawatnya sebaik sahaja ia bermula. Ia seperti api kecil. Ia merebak dan meletup dan tiada alat pemadam api yang mampu memadamkannya,” katanya.

“Saya fikir ia sangat elegan, ” kata Donna Farber, seorang profesor mikrobiologi dan imunologi di Universiti Columbia, menerangkan kajian itu. “Mereka sebenarnya menyusun beberapa kepingan yang tidak pernah disatukan sebelum ini.” Dia tidak terlibat dalam penyelidikan.

Dalam membandingkan sel darah orang yang sihat dengan kedua-dua orang yang datang ke hospital dengan Covid-19 dan darah orang yang mengalami radang paru-paru daripada sebab lain, penyelidik mendapati proses ini kelihatan lebih kerap berlaku dengan Covid-19.

Berapa lama kebimbangan Covid meningkatkan kemajuan pada penyakit kronik yang lain

“Semua pesakit yang kami kaji mempunyai tanda-tanda gangguan pernafasan dan radang paru-paru. Mereka yang mengalami [SARS-CoV-2] mempunyai lebih banyak inflammasom dan sel yang mati ini,” kata Lieberman. “Jadi kemungkinan besar [SARS-CoV-2] sangat baik untuk mendorongnya, tetapi kami tidak tahu mengapa.”

Lieberman berkata bahawa kajian itu juga membantu menjelaskan mengapa orang yang lebih tua atau mempunyai masalah kesihatan asas seperti obesiti atau diabetes mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk hasil yang teruk dengan Covid-19. Keadaan tersebut sudah dikaitkan dengan beberapa tahap keradangan dalam badan.

“Mereka jauh lebih berkemungkinan untuk memulakan kebakaran keradangan ini,” katanya. “Mereka mengalami lecuran perlahan yang rendah. Dan sebaik sahaja ia bermula, ia amat sukar untuk memadamkan api.”

Peranan antibodi

Terdapat satu lagi proses, walaupun, yang mencadangkan cara ia mungkin dihentikan, dan itulah cara virus masuk ke dalam sel darah putih ini.

Monosit dan makrofaj tidak mempunyai reseptor ACE-2, pintu yang digunakan oleh virus untuk berlabuh dan menjangkiti jenis sel lain. Sebaliknya, virus memasuki sel-sel ini kerana penolong sistem imun yang lain — antibodi berbentuk Y yang mencengkam virus dalam usaha menghalangnya daripada melekat pada sel kita.

Kajian mengaitkan walaupun Covid-19 ringan dengan perubahan dalam otak

Apabila antibodi menangkap virus, ekor antibodi — dipanggil bahagian FC — menonjol. Tangkai itu bertindak sebagai bendera untuk melambai ke bawah monosit dan makrofaj untuk memberitahu mereka ada lelaki jahat untuk diambil.

Tidak semua monosit mengenali antibodi yang sama. Kajian itu mendapati penghidap Covid-19 cenderung mempunyai lebih banyak jenis monosit yang luar biasa yang mempunyai reseptor CD16. Reseptor ini mengenali tangkai antibodi yang dihasilkan oleh tubuh untuk melawan virus SARS-CoV-2.

Antibodi tersebut menyambung kepada monosit dengan reseptor CD16, mencetuskan sel untuk menyerap virus. Sebaik sahaja di dalam, virus mula cuba menyalin dirinya sendiri, mencetuskan tindak balas keradangan yang merosakkan.

John Wherry, pengarah Institut Imunologi di Sekolah Perubatan Perelman Universiti Pennsylvania, berkata itu adalah sesuatu yang kami tertanya-tanya mengenai jangkitan Covid-19, sama ada terdapat sejenis peningkatan antibodi penyakit. Wherry tidak terlibat dalam kajian itu.

Beliau berkata ini boleh berlaku dengan jangkitan lain juga, seperti demam denggi. Semakin banyak kali seseorang dijangkiti virus denggi, semakin sakit mereka dengan setiap pertarungan berikutnya. Itu bertentangan dengan apa yang sepatutnya berlaku. Seseorang yang pulih daripada jangkitan biasanya mempunyai perlindungan yang lebih baik terhadap jangkitan yang akan datang.

Sasaran dadah

Wherry berkata tiada bukti bahawa antibodi yang memudahkan tindak balas keradangan teruk ini datang daripada jangkitan terdahulu atau daripada jenis coronavirus lain. Beliau berkata antibodi dibuat dengan cepat dalam jangkitan dan antibodi yang bekerja di sini mungkin dibuat sebagai tindak balas kepada penyakit semasa orang itu. Dengan cara itu, ia berbeza daripada apa yang berlaku dengan denggi.

Walau bagaimanapun, antibodi yang dihasilkan oleh vaksin nampaknya tidak memudahkan jangkitan monosit dan lata keradangan yang mengikutinya. Mereka mengujinya dalam kajian itu.

“Saya rasa apa yang menarik tentang perkara ini ialah ia boleh memberikan petunjuk dan mungkin juga beberapa sasaran yang boleh dimakan dadah mengapa sesetengah keradangan yang kita lihat pada pesakit Covid yang teruk mungkin bermula dengan cara yang salah atau terus di luar kawalan,” kata Wherry. “Jadi di situlah saya rasa ini agak menarik.”

We want to thank the author of this article for this awesome content

Kajian mendedahkan bagaimana jangkitan Covid-19 boleh menyebabkan keradangan besar-besaran dalam badan


Check out our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/