Kajian menemui potensi hubungan antara multivitamin harian dan peningkatan kognisi pada orang dewasa yang lebih tua

“Saya perlu menggunakan perkataan ‘terkejut,’ ” kata Baker.

Para penyelidik — dari Sekolah Perubatan Universiti Wake Forest, dengan kerjasama Brigham dan Hospital Wanita di Boston – menganalisis fungsi kognitif pada orang dewasa yang lebih tua yang ditugaskan untuk mengambil sama ada suplemen ekstrak koko yang mengandungi flavonoid, multivitamin atau plasebo setiap hari untuk tiga tahun. Tiada siapa, malah penyelidik, tahu siapa yang ditugaskan untuk rutin harian yang mana sehingga keputusannya didedahkan.

“Kami benar-benar percaya bahawa ekstrak koko akan mempunyai beberapa faedah untuk kognisi berdasarkan laporan sebelumnya tentang manfaat kardiovaskular. Jadi kami sedang menunggu pendedahan besar itu dalam analisis data kami — dan bukan ekstrak koko yang memberi manfaat kepada kognisi tetapi sebaliknya. multivitamin,” kata Baker. “Kami teruja kerana penemuan kami telah menemui jalan baharu untuk penyiasatan — untuk campur tangan yang mudah, boleh diakses, selamat, murah yang berpotensi untuk menyediakan lapisan perlindungan terhadap penurunan kognitif.”

Tetapi dia menambah bahawa dia dan pasukannya tidak bersedia untuk mengesyorkan agar orang dewasa yang lebih tua segera menambah multivitamin harian kepada rutin mereka berdasarkan keputusan ini sahaja.

Penemuan itu, diterbitkan pada hari Rabu di Alzheimer & Dementia: Jurnal Persatuan Alzheimer, tidak muktamad dan tidak boleh digeneralisasikan kepada umum. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkannya.

“Terlalu awal untuk membuat cadangan ini,” kata Baker. “Saya rasa kita perlu melakukan ini dalam satu kajian lain.”

Mencari hubungan dalam kesihatan otak

Kajian baharu itu melibatkan 2,262 orang, 65 dan lebih tua, yang telah mendaftar antara Ogos 2016 dan Ogos 2017 dan mengikuti selama tiga tahun. Para peserta menyelesaikan ujian melalui telefon setiap tahun untuk menilai fungsi kognitif mereka. Mereka diberi markah untuk mengingati cerita, menunjukkan kefasihan lisan dan menyusun digit, antara ujian lain.

Para penyelidik menganalisis fungsi, berdasarkan skor ujian, di kalangan mereka yang mengambil ekstrak koko setiap hari berbanding dengan plasebo, dan di kalangan mereka yang mengambil multivitamin harian berbanding dengan plasebo.

Para penyelidik mendapati bahawa tiga tahun mengambil multivitamin kelihatan telah memperlahankan penuaan kognitif sebanyak 1.8 tahun, atau 60%, berbanding dengan plasebo. Suplemen ekstrak koko setiap hari selama tiga tahun tidak menjejaskan fungsi kognitif, tulis para penyelidik.

Kajian itu – disokong oleh Institut Penuaan Kebangsaan Institut Kesihatan Nasional – juga mendapati bahawa multivitamin adalah paling bermanfaat untuk orang dewasa yang lebih tua yang mempunyai sejarah penyakit kardiovaskular.

“Adalah diketahui bahawa mereka yang mempunyai faktor risiko kardiovaskular mungkin mempunyai tahap yang lebih rendah dalam darah vitamin dan mineral mereka. Oleh itu, penambahan vitamin dan mineral tersebut boleh meningkatkan kesihatan kardiovaskular dan, berdasarkan itu, meningkatkan kesihatan kognitif — dan kita tahu bahawa terdapat hubungan yang kuat antara kesihatan kardiovaskular dan kesihatan otak,” kata Dr Keith Vossel, seorang profesor neurologi dan pengarah Pusat Mary S. Easton untuk Penyelidikan dan Penjagaan Alzheimer di Universiti California, Los Angeles.

Terima kasih kepada hubungan antara kesihatan kardiovaskular dan otak, mengambil langkah untuk mencegah penyakit kardiovaskular atau penyakit kronik lain — seperti mengekalkan diet dan senaman yang sihat — boleh memberi manfaat kepada otak juga, kata Vossel, yang tidak terlibat dalam kajian baru itu.

“Jika kita benar-benar boleh menghapuskan atau benar-benar mencegah penyakit kronik, kita boleh mencegah demensia,” katanya. “Secara kasar sehingga 40% demensia dapat dicegah dengan hanya langkah pencegahan yang lebih baik sepanjang hayat.”
Penurunan kognitif dikaitkan dengan makanan ultraproses, kajian mendapati
Faktor khusus yang mendorong hubungan antara multivitamin dan fungsi kognitif ini tidak jelas dan memerlukan lebih banyak penyelidikan, tetapi Baker dan pasukannya berpendapat penemuan itu mungkin berkaitan dengan cara multivitamin boleh memberi manfaat kepada orang yang mungkin kekurangan mikronutrien seperti vitamin C, vitamin E, magnesium atau zink.

“Dengan penuaan, keadaan boleh menjadi lebih teruk. Ramai orang dewasa yang lebih tua kita tidak mempunyai pemakanan yang mencukupi untuk beberapa sebab,” kata Baker.

“Apabila kita semakin tua, kita lebih berkemungkinan mempunyai keadaan perubatan yang boleh menjejaskan kecukupan mikronutrien,” katanya. “Ubat-ubatan yang kami ambil untuk keadaan ini juga boleh menjejaskan kecukupan mikronutrien dengan mengganggu keupayaan tubuh untuk menyerap nutrien penting ini daripada diet.”

‘Kami telah melalui jalan ini sedikit sebelum ini’

Kajian lain mempunyai hasil yang bercampur-campur dalam perkaitan antara vitamin dan suplemen tertentu dan risiko demensia, Vossel memberi amaran.

“Kami telah melalui jalan ini sedikit sebelum ini dengan penyelidikan vitamin dan demensia. Selama bertahun-tahun, pakar demensia mengesyorkan vitamin E berdasarkan beberapa keputusan awal yang menjanjikan dengan vitamin E dan kognisi, dan terutamanya mereka yang menghidap penyakit Alzheimer. Tetapi kemudian, keputusan telah bercampur-campur sejak itu,” kata Vossel.

Orang dewasa yang lebih tua harus bercakap dengan doktor penjagaan utama mereka sebelum memulakan rutin vitamin atau suplemen, tambahnya.

“Penambahan biasanya selamat, tetapi ia perlu dipantau dengan teliti, terutama bagi mereka yang mengalami kehilangan ingatan, kerana berlebihan dengan vitamin boleh menjadi sangat berbahaya, ” kata Vossel. “Walaupun dengan pengambilan vitamin E yang berlebihan atau mengambil tahap vitamin E yang tinggi boleh meningkatkan risiko pendarahan. Jadi ini hanyalah beberapa pertimbangan.”

Secara keseluruhan, penemuan kajian baharu itu menggalakkan, kata Heather Snyder, naib presiden perhubungan perubatan dan saintifik di Persatuan Alzheimer.

“Sudah tentu ada kerja susulan yang perlu kita lihat berlaku – terutamanya pengesahan bebas dalam kajian yang berada dalam populasi yang lebih besar dan lebih pelbagai – tetapi ini menggalakkan,” katanya. “Terdapat lebih banyak penyelidikan yang perlu dilakukan untuk memahami apa yang mungkin ada dalam multivitamin yang mungkin mempunyai manfaat.”

We want to thank the author of this short article for this awesome material

Kajian menemui potensi hubungan antara multivitamin harian dan peningkatan kognisi pada orang dewasa yang lebih tua


Take a look at our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/