Kajian Mengesahkan Manfaat Suplemen untuk Melambatkan Degenerasi Makula Berkaitan Usia – Berita Neurosains

Ringkasan: Suplemen pemakanan AREDS2 yang menggantikan antioksidan lutein dan zeaxanthin untuk beta-karotena mengurangkan risiko perkembangan degenerasi makula yang berkaitan dengan usia, satu kajian baru mendedahkan.

Sumber: NIH

Kajian Penyakit Mata Berkaitan Usia (AREDS dan AREDS2) menetapkan bahawa makanan tambahan boleh melambatkan perkembangan degenerasi makula berkaitan usia (AMD), penyebab buta yang paling biasa di kalangan warga Amerika yang lebih tua. Dalam laporan baharu, saintis menganalisis 10 tahun data AREDS2.

Mereka menunjukkan bahawa formula AREDS2, yang menggantikan antioksidan lutein dan zeaxanthin untuk beta-karotena, bukan sahaja mengurangkan risiko kanser paru-paru akibat beta-karotena, tetapi juga lebih berkesan untuk mengurangkan risiko perkembangan AMD, berbanding formula asal.

Laporan mengenai kajian itu, yang dibiayai oleh Institut Kesihatan Nasional, diterbitkan dalam JAMA Oftalmologi.

“Oleh kerana beta-karotena meningkatkan risiko kanser paru-paru untuk perokok semasa dalam dua kajian yang disokong NIH, matlamat kami dengan AREDS2 adalah untuk mencipta formula tambahan yang sama berkesan yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja, sama ada mereka merokok atau tidak,” kata Emily Chew. , MD, pengarah Bahagian Epidemiologi dan Aplikasi Klinikal di Institut Mata Kebangsaan (NEI), dan pengarang utama laporan kajian.

“Data 10 tahun ini mengesahkan bahawa formula baharu bukan sahaja lebih selamat, malah ia juga lebih baik dalam memperlahankan perkembangan AMD.”

AMD ialah penyakit degeneratif retina, tisu sensitif cahaya di bahagian belakang mata. Kematian progresif sel retina dalam makula, bahagian retina yang memberikan penglihatan pusat yang jelas, akhirnya membawa kepada buta. Rawatan boleh melambatkan atau membalikkan kehilangan penglihatan; walau bagaimanapun, tiada ubat untuk AMD wujud.

Kajian asal AREDS, yang dilancarkan pada 1996, menunjukkan bahawa formulasi makanan tambahan (500 mg vitamin C, 400 unit antarabangsa vitamin E, 2 mg tembaga, 80 mg zink, dan 15 mg beta-karotena) boleh melambatkan perkembangan AMD dengan ketara daripada penyakit sederhana hingga lewat.

Walau bagaimanapun, dua kajian serentak juga mendedahkan bahawa orang yang merokok dan mengambil beta-karotena mempunyai risiko kanser paru-paru yang jauh lebih tinggi daripada yang dijangkakan.

Dalam AREDS2, bermula pada 2006, Chew dan rakan sekerja membandingkan rumusan beta-karotena kepada satu dengan 10 mg lutein dan 2 mg zeaxanthin sebaliknya. Seperti beta-karotena, lutein dan zeaxanthin adalah antioksidan dengan aktiviti dalam retina. Pembentukan yang mengandungi beta-karotena hanya diberikan kepada peserta yang tidak pernah merokok atau yang telah berhenti merokok.

Pada penghujung tempoh kajian AREDS2 selama lima tahun, para penyelidik menyimpulkan bahawa lutein dan zeaxanthin tidak meningkatkan risiko kanser paru-paru, dan pembentukan baru dapat mengurangkan risiko perkembangan AMD sebanyak kira-kira 26%.

Selepas tamat tempoh kajian lima tahun, peserta kajian semuanya ditawarkan pembentukan AREDS2 akhir yang termasuk lutein dan zeaxanthin dan bukannya beta-karotena.

Dalam laporan baharu ini, penyelidik membuat susulan dengan 3,883 daripada 4,203 peserta asal AREDS2 tambahan lima tahun dari penghujung kajian AREDS2 pada tahun 2011, mengumpul maklumat sama ada AMD mereka telah berkembang menjadi penyakit lewat, dan sama ada mereka telah didiagnosis dengan kanser paru-paru.

AMD ialah penyakit degeneratif retina, tisu sensitif cahaya di bahagian belakang mata. Imej berada dalam domain awam

Walaupun semua peserta telah beralih kepada formula yang mengandungi lutein dan zeaxanthin selepas tamat tempoh kajian, kajian susulan terus menunjukkan bahawa beta-karotena meningkatkan risiko kanser paru-paru bagi orang yang pernah merokok hampir dua kali ganda.

Tiada peningkatan risiko untuk kanser paru-paru pada mereka yang menerima lutein/zeaxanthin.

Di samping itu, selepas 10 tahun, kumpulan yang asalnya ditugaskan untuk menerima lutein/zeaxanthin mempunyai tambahan 20% pengurangan risiko peningkatan kepada AMD lewat berbanding mereka yang asalnya ditugaskan untuk menerima beta-karotena.

“Keputusan ini mengesahkan bahawa menukar formula kami daripada beta-karotena kepada lutein dan zeaxanthin adalah pilihan yang tepat,” kata Chew.

Pembiayaan: Kajian ini dibiayai oleh program Intramural NEI (EY000546) dan melalui kontrak (kontrak AREDS2 HHS-N-260-2005-00007-C; kontrak ADB NO1-EY-5-0007; Kontrak AREDS NOI-EY-0-2127, dan kontrak HHS-N-263-2013-00005-C).

Kontrak AREDS2 disokong oleh Pejabat Pemakanan Pejabat Pemakanan Suplemen Pemakanan NIH, Pusat Kebangsaan untuk Kesihatan Pelengkap dan Integratif, Institut Penuaan Kebangsaan, Institut Jantung, Paru-paru dan Darah Kebangsaan, dan Institut Gangguan Neurologi dan Strok Kebangsaan. .

Kajian itu berlaku di Pusat Klinikal NIH.

Mengenai berita penyelidikan degenerasi makula berkaitan usia ini

Pengarang: Lesley Earl
Sumber: NIH
Hubungi: Lesley Earl – NIH
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Hasil Jangka Panjang Menambah Asid Lemak Lutein/Zeaxanthin dan ω-3 kepada Suplemen AREDS pada Kemajuan Degenerasi Makula Berkaitan Umur” oleh Chew EY, et al. JAMA Oftalmologi


abstrak

Hasil Jangka Panjang Menambah Asid Lemak Lutein/Zeaxanthin dan ω-3 kepada Suplemen AREDS pada Kemajuan Degenerasi Makula Berkaitan Umur

Kepentingan

Selepas kajian Kajian Penyakit Mata Berkaitan Umur 2 (AREDS2), komponen beta karotena telah digantikan dengan lutein/zeaxanthin untuk pembangunan suplemen AREDS yang disemak semula. Walau bagaimanapun, tidak diketahui sama ada peningkatan risiko kanser paru-paru yang diperhatikan dalam beta karotena yang diberikan berterusan melebihi kesimpulan percubaan AREDS2 dan jika terdapat faedah menambah lutein/zeaxanthin kepada suplemen AREDS asal yang boleh diperhatikan dengan jangka panjang. susulan.

Objektif

Lihat juga

Ini menunjukkan neuron

Untuk menilai risiko 10 tahun mendapat kanser paru-paru dan degenerasi makula berkaitan usia lewat (AMD).

Reka Bentuk, Tetapan, dan Peserta

Ini ialah kajian susulan epidemiologi berbilang pusat bagi percubaan klinikal AREDS2, yang dijalankan dari 1 Disember 2012, hingga 31 Disember 2018. Termasuk dalam analisis adalah peserta dengan AMD perantaraan dua hala atau unilateral untuk tambahan 5 tahun selepas percubaan klinikal. Mata/peserta telah ditapis pada masa pembangunan AMD lewat, kematian, atau kehilangan untuk susulan. Data dianalisis dari November 2019 hingga Mac 2022.

Intervensi

Semasa percubaan klinikal, peserta secara rawak diberikan terutamanya kepada lutein/zeaxanthin dan/atau ω-3 asid lemak atau plasebo dan kedua tanpa beta karotena vs beta karotena dan rendah vs tinggi zink. Dalam kajian susulan epidemiologi, semua peserta menerima suplemen AREDS2 dengan lutein/zeaxanthin, vitamin C dan E, dan zink ditambah tembaga. Hasil dinilai pada panggilan telefon selama 6 bulan. Analisis perkembangan AMD dan perkembangan kanser paru-paru telah dijalankan menggunakan regresi bahaya berkadar dan regresi logistik, masing-masing.

Hasil dan Langkah Utama

Kanser paru-paru yang dilaporkan sendiri dan AMD lewat disahkan dengan rekod perubatan.

Keputusan

Kajian ini melibatkan 3882 peserta (min [SD] umur asas, 72.0 [7.7] tahun; 2240 wanita [57.7%]) dan 6351 mata. Pada 10 tahun, nisbah kemungkinan (OR) menghidap kanser paru-paru ialah 1.82 (95% CI, 1.06-3.12; P= .02) bagi mereka yang diberikan secara rawak kepada beta karotena dan 1.15 (95% CI, 0.79-1.66; P= .46) untuk lutein/zeaxanthin.

Nisbah bahaya (HR) untuk kemajuan kepada AMD lewat membandingkan lutein/zeaxanthin tanpa lutein/zeaxanthin ialah 0.91 (95% CI, 0.84-0.99; P= .02) dan membandingkan ω-3 asid lemak tanpa ω-3 asid lemak ialah 1.01 (95% CI, 0.93-1.09; P= .91).

Apabila analisis kesan utama lutein/zeaxanthin dihadkan kepada mereka yang secara rawak diberikan kepada beta karotena, HR ialah 0.80 (95% CI, 0.68-0.92; P= .002).

Analisis langsung lutein/zeaxanthin vs beta karotena menunjukkan HR untuk AMD lewat ialah 0.85 (95% CI, 0.73-0.98; P= .02). HR untuk zink rendah vs tinggi ialah 1.04 (95% CI, 0.94-1.14; P= .49), dan HR tanpa beta karotena vs beta karotena ialah 1.04 (95% CI, 0.94-1.15; P= .48).

Kesimpulan dan Perkaitan

Keputusan kajian susulan epidemiologi jangka panjang kohort AREDS2 ini menunjukkan bahawa lutein/zeaxanthin adalah pengganti yang sesuai untuk beta karotena dalam suplemen AREDS2. Penggunaan beta karotena hampir menggandakan risiko kanser paru-paru, manakala tiada peningkatan risiko yang ketara secara statistik dengan lutein/zeaxanthin. Jika dibandingkan dengan beta karotena, lutein/zeaxanthin mempunyai potensi perkaitan yang menguntungkan dengan perkembangan AMD lewat.

We want to thank the author of this post for this amazing material

Kajian Mengesahkan Manfaat Suplemen untuk Melambatkan Degenerasi Makula Berkaitan Usia – Berita Neurosains


We have our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/