Kajian Tetikus Mencadangkan Pautan Mengejutkan Antara Mencungkil Hidung Dan Alzheimer

Satu kajian baru telah mendedahkan hubungan yang lemah tetapi munasabah antara memetik hidung anda dan meningkatkan risiko mengalami demensia.

Dalam kes di mana mengutip hidung anda merosakkan tisu dalaman, spesies bakteria kritikal mempunyai laluan yang lebih jelas ke otak, yang bertindak balas terhadap kehadiran mereka dengan cara yang menyerupai tanda-tanda Alzheimer penyakit.

Terdapat banyak kaveat di sini, apatah lagi setakat ini penyelidikan sokongan adalah berdasarkan tikus berbanding manusia, tetapi penemuan itu pasti bernilai siasatan lanjut – dan boleh meningkatkan pemahaman kita tentang bagaimana Alzheimer bermula, yang masih menjadi misteri.

Satu pasukan penyelidik yang diketuai oleh saintis dari Universiti Griffith di Australia menjalankan ujian dengan bakteria yang dipanggil Chlamydia pneumoniaeyang boleh menjangkiti manusia dan menyebabkan pneumonia. Bakteria mempunyai juga telah ditemui dalam majoriti otak manusia yang terjejas oleh demensia lewat.

Telah ditunjukkan bahawa pada tikus, bakteria boleh bergerak ke atas saraf olfaktori (menyertai rongga hidung dan otak). Apatah lagi, apabila berlaku kerosakan pada epitelium hidung (tisu nipis di sepanjang bumbung rongga hidung), jangkitan saraf menjadi lebih teruk.

Ini menyebabkan otak tetikus menyimpan lebih banyak protein amiloid-beta – protein yang dikeluarkan sebagai tindak balas kepada jangkitan. Plak (atau gumpalan) protein ini juga terdapat dalam kepekatan yang ketara dalam orang yang menghidap penyakit Alzheimer.

“Kami yang pertama menunjukkannya Chlamydia pneumoniae boleh naik terus ke hidung dan ke otak di mana ia boleh mencetuskan patologi yang kelihatan seperti penyakit Alzheimer,” kata ahli sains saraf James St John dari Universiti Griffith di Australia.

“Kami melihat ini berlaku dalam model tetikus, dan buktinya berpotensi menakutkan manusia juga.”

Para saintis terkejut dengan kelajuannya C. pneumoniae memegang sistem saraf pusat tikus, dengan jangkitan berlaku dalam masa 24 hingga 72 jam. Ia difikirkan bahawa bakteria dan virus lihat hidung sebagai laluan cepat ke otak.

Walaupun tidak pasti bahawa kesannya akan sama pada manusia, atau pun itu Plak amyloid-beta adalah punca Alzheimerbagaimanapun penting untuk membuat susulan petunjuk yang menjanjikan dalam perjuangan untuk memahami keadaan neurodegeneratif biasa ini.

“Kita perlu melakukan kajian ini pada manusia dan mengesahkan sama ada laluan yang sama beroperasi dengan cara yang sama,” kata St John.

“Ia adalah penyelidikan yang telah dicadangkan oleh ramai orang, tetapi belum selesai. Apa yang kita tahu ialah bakteria yang sama ini terdapat pada manusia, tetapi kita belum mengetahui bagaimana mereka sampai ke sana.”

Mencungkil hidung bukanlah perkara yang jarang berlaku. Malah, ia mungkin seramai 9 daripada 10 orang lakukannya… apatah lagi sekumpulan spesies lain (ada yang lebih mahir daripada yang lain). Walaupun faedahnya tidak jelas, kajian seperti ini sepatutnya memberi kita jeda sebelum memilih.

Kajian masa depan ke dalam proses yang sama pada manusia telah dirancang – tetapi sehingga itu, St John dan rakan-rakannya mencadangkan bahawa memetik hidung anda dan mencabut bulu hidung anda adalah “bukan idea yang baik” kerana kemungkinan kerosakan yang berlaku pada tisu hidung pelindung.

Satu soalan tertunggak yang akan dijawab oleh pasukan ialah sama ada peningkatan deposit protein amiloid-beta adalah tindak balas imun semula jadi yang sihat yang boleh diterbalikkan apabila jangkitan itu diatasi.

Alzheimer adalah penyakit yang sangat rumit, seperti yang jelas dari bilangan pengajian yang banyak ke dalamnya dan banyak sudut yang berbeza saintis cuba memahaminya – tetapi setiap penyelidikan membawa kita sedikit lebih dekat untuk mencari jalan untuk menghentikannya.

“Apabila anda mencapai usia lebih 65 tahun, faktor risiko anda akan meningkat, tetapi kami juga melihat punca lain, kerana ia bukan hanya usia – ia adalah pendedahan alam sekitar juga,” kata St John.

“Dan kami berpendapat bahawa bakteria dan virus adalah kritikal.”

Penyelidikan telah diterbitkan dalam Laporan Saintifik.

We would like to say thanks to the author of this post for this incredible content

Kajian Tetikus Mencadangkan Pautan Mengejutkan Antara Mencungkil Hidung Dan Alzheimer


Take a look at our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/