Kanak-kanak California meninggal dunia akibat selesema dan RSV apabila kes meningkat, hospital terancam

Musim selesema telah memuncak di California, mencapai tahap tidak kelihatan selama bertahun-tahun dan mengancam untuk membebankan lagi sistem penjagaan kesihatan yang sudah pun berhadapan dengan serangan kes RSV dan peredaran koronavirus yang masih kuat.

Menggariskan keadaan yang membimbangkan, pegawai Jabatan Kesihatan Awam California pada hari Isnin melaporkan kematian pertama musim kanak-kanak bawah 5 tahun akibat selesema dan virus pernafasan pernafasan, atau RSV.

“Peristiwa tragis ini berfungsi sebagai peringatan yang jelas bahawa virus pernafasan boleh membawa maut, terutamanya pada kanak-kanak dan bayi yang sangat kecil,” Dr. Tomás Aragón, pengarah kesihatan awam dan pegawai kesihatan California, berkata mengenai kematian kanak-kanak itu.

Aktiviti selesema dianggap tinggi di California sepanjang minggu yang berakhir pada 5 November, tempoh terkini yang datanya tersedia, mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS. Itulah kategori kedua paling teruk dalam skala lima peringkat agensi.

Dua minggu lalu, aktiviti penyakit seperti selesema di seluruh negeri dianggap rendah.

Penilaian CDC adalah berdasarkan pemantauan untuk penyakit pernafasan yang termasuk demam ditambah batuk atau sakit tekak, bukan hanya kes selesema yang disahkan oleh makmal.

Kadar positif terkini California untuk selesema ialah 14%, jauh melebihi paras pada masa ini dalam setiap lima tahun yang lalu, menurut Jabatan Kesihatan Awam negeri. The kadar lebih teruk lagi di LA County — 25%, meningkat daripada 13% minggu lepas.

Setakat ini, California tempat panas selesema telah berada di sudut tenggara, meliputi daerah San Diego, Orange, Riverside, San Bernardino dan Imperial, menunjukkan data negeri.

Didalam komunikasi terkiniJabatan Kesihatan Awam Daerah Los Angeles menulis bahawa penyedia penjagaan kesihatan “mesti bersedia menghadapi kemungkinan musim influenza yang teruk pada musim gugur dan musim sejuk ini.”

“Semua pesakit – terutamanya mereka yang berumur 65 tahun ke atas – harus digesa pada setiap pertemuan penjagaan kesihatan untuk mendapatkan kedua-dua vaksin influenza mereka dan penggalak COVID-19 musim gugur mereka yang dikemas kini secepat mungkin,” mesej itu diteruskan.

Tiga belas kematian selesema dilaporkan di California dari awal Oktober hingga 5 November, dengan lapan daripadanya dalam kalangan warga emas.

California adalah satu-satunya negeri di Pantai Barat dengan tahap aktiviti selesema yang meningkat pada awal musim ini, menurut CDC. Walau bagaimanapun, beberapa negeri — termasuk New York, Connecticut, New Mexico, Colorado, Nebraska, Ohio dan Illinois — mempunyai tahap yang tinggi atau sangat tinggi.

Pegawai telah secara konsisten memberi amaran tentang kemungkinan potensi pemulihan selesema teruk tahun ini berikutan dua musim pandemik yang tumpul, dan telah menggesa penduduk untuk mendapatkan vaksin dan mengambil langkah lain untuk melindungi diri mereka.

Panggilan-panggilan tersebut telah mengambil tindakan yang semakin mendesak, memandangkan serangan awal RSV dan jangkaan umum bahawa coronavirus boleh melonjak semula pada musim gugur dan musim sejuk ini.

“Mengetahui bahawa kita menghadapi kemungkinan mengalami pelbagai penyakit pernafasan yang beredar serentak dan menekankan sistem penjagaan kesihatan kita, kita semua pasti dapat melakukan perkara yang kita tahu yang berfungsi untuk mencegah penyebaran penyakit pernafasan: mencuci tangan, mengelap. ke bawah permukaan yang kerap disentuh, tinggal di rumah jika kita tidak sihat dan memakai topeng penapisan tinggi yang sesuai apabila berada di dalam rumah, terutamanya jika anda berada di sekeliling mereka yang paling terdedah kepada penyakit yang teruk,” kata Pengarah Kesihatan Awam LA County Barbara Ferrer Khamis.

Hospital kanak-kanak terus sibuk menghadapi RSVyang boleh menyebabkan penyakit yang ketara dan juga kematian pada kanak-kanak kecil dan orang tua.

“Secara khusus, di California, kami melihat kadar yang lebih tinggi di California Selatan,” kata Dr. Rohan Radhakrishna, timbalan pengarah di Jabatan Kesihatan Awam California, dalam satu taklimat kepada pakar kesihatan minggu lepas.

Sehingga awal November, 33% daripada spesimen kanak-kanak di seluruh negeri telah diuji positif untuk RSV, kadar tersebut tertinggi di mana-mana di California sejak musim gugur 2019, menurut data disampaikan oleh Radhakrishna.

Orange County – California yang ketiga paling ramai penduduk – mengisytiharkan a kecemasan kesihatan di tengah-tengah tahap tinggi RSV dan penyakit pernafasan lain “memerlukan kemasukan ke hospital kanak-kanak melebihi kapasiti dan infrastruktur hospital kanak-kanak yang ditetapkan kami.” Orange County sangat terdedah kerana hanya mempunyai dua hospital kanak-kanak utama, kedua-duanya dikendalikan oleh Kesihatan Kanak-kanak Orange County. Hospital kawasan itu juga tidak selalu dapat menerima pesakit kanak-kanak yang dipindahkan dari kawasan lain.

Peningkatan kes selesema – dan kemasukan ke hospital di kalangan orang dewasa – mengancam untuk menambahkan lagi keadaan, menurut Agensi Penjagaan Kesihatan Orange County.

“Penghospitalan selesema tidak dilaporkan secara rutin, jadi kami tidak boleh secara khusus mengatakan bahawa kami melihat lebih banyak kemasukan ke hospital selesema,” tulis agensi itu dalam satu kenyataan kepada The Times. “Tetapi berdasarkan laporan kes influenza yang meningkat, kami boleh menjangkakan kemasukan ke hospital influenza [among adults] akan meningkat pada minggu-minggu akan datang. Mereka akan menduduki katil yang biasanya juga digunakan untuk orang yang lebih tua [pediatric] pesakit.”

Memandangkan permintaan hospital semasa dan jangkaan, pegawai kesihatan negeri juga mengesyorkan kemudahan penjagaan kesihatan “meneroka langkah jangka pendek untuk mengembangkan kapasiti untuk penilaian dan rawatan pesakit kanak-kanak,” menurut satu kenyataan dari Jabatan Kesihatan Awam California.

“Kami sedang memasuki musim virus musim sejuk yang sibuk — dengan penularan RSV, selesema dan COVID-19 — dan menggesa ibu bapa dan penjaga memberi vaksin kepada anak-anak mereka secepat mungkin terhadap selesema dan COVID-19,” kata Aragón. “Ia juga penting untuk mengikuti petua pencegahan asas seperti kerap mencuci tangan, memakai topeng dan tinggal di rumah apabila sakit untuk melambatkan penyebaran kuman.”

Berbanding dengan Orange County, LA County melaporkan kurang ketegangan, sebahagiannya kerana ia mempunyai lebih banyak hospital kanak-kanak. Namun, salah satu hospital pediatrik utama – Hospital Kanak-kanak Los Angeles – mengatakan bahawa walaupun ia boleh menerima pesakit, bilik kecemasannya sangat tegang sehingga ia tidak boleh sentiasa menampung pemindahan dari hospital lain.

Kira-kira 62% katil hospital pediatrik di LA County telah diduduki, meningkat daripada 54% pada awal Ogos. Selain itu, 70% katil unit rawatan rapi kanak-kanak sedang digunakan, meningkat daripada 61% sebulan yang lalu.

“Angka-angka ini tidak membawa kepada situasi yang teruk di hospital pada masa ini. Tetapi kami mendengar secara anekdot bahawa hospital dan pekerja penjagaan kesihatan berasa tertekan,” kata Ferrer.

Pegawai juga ambil perhatian bahawa kapasiti hospital boleh bertambah buruk dengan cepat di banyak kemudahan yang hanya mempunyai beberapa katil yang direka untuk merawat kanak-kanak.

“Sekurang-kurangnya sembilan atau 10 kemasukan ke hospital baharu boleh mempunyai potensi untuk meletakkan hospital pada kapasiti untuk pesakit kanak-kanak mereka,” kata Ferrer.

We would like to give thanks to the author of this post for this awesome material

Kanak-kanak California meninggal dunia akibat selesema dan RSV apabila kes meningkat, hospital terancam


We have our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/