Kanak-kanak juga mendapat Covid yang lama, dan ia boleh muncul dalam cara yang tidak dijangka

“Apabila dia bangun [November 10] dan dia berasa lebih teruk lagi, saya berkata, ‘Anda tahu, mari uji anda sebelum anda masuk, kerana saya tidak mahu anda mendapatkan vaksin Covid jika anda benar-benar mempunyai Covid,’ “kata ibu Michigan itu.

Jack disahkan positif Covid-19 pada hari itu dan dia hidup dengan gejala itu sejak itu.

Ia telah menghalangnya daripada tinggal di sekolah sepanjang hari. Dia perlu mengehadkan berapa banyak dia bermain besbol dengan kanak-kanak kejiranan yang lain. Malah bermain Fortnite terlalu lama boleh menyebabkan dia berasa sakit pada keesokan harinya.

Dia adalah salah satu daripada berjuta-juta kanak-kanak yang berpotensi menghidap Covid yang lama.

“Perut saya sakit. Ia agak sukar untuk bernafas. Anda mempunyai hidung tersumbat. Ia hanya jumlah perkara yang tidak masuk akal yang boleh anda rasakan,” kata Jack Ford. “Ia benar-benar menjengkelkan pada masa-masa. Ia tidak seperti selsema, anda tahu, ia berasa seperti Covid.

“Orang mungkin fikir anda berpura-pura, tetapi anda tidak berpura-pura. Anda berasa seperti anda mempunyai Covid,” tambahnya.

‘Isu yang tidak didiagnosis’

Tidak jelas berapa ramai kanak-kanak yang terus menghidap Covid yang panjang, kerana tidak ada kajian yang mencukupi mengenainya dalam kumpulan umur ini, beberapa pakar berkata.
Covid-19 yang lama mungkin kekal sebagai keadaan kronik untuk berjuta-juta orang
Hampir 13 juta kanak-kanak telah diuji positif untuk Covid-19 sejak permulaan wabak itu, menurut laporan itu Akademi Pediatrik Amerika. Kajian mencadangkan bahawa antara 2% dan 10% daripada kanak-kanak tersebut akan menghidap Covid yang panjang, tetapi bilangannya mungkin lebih besar. Ramai ibu bapa mungkin tidak tahu anak mereka menghidap Covid lama, atau pakar pediatrik kanak-kanak itu tidak mengenalinya.
Pada orang dewasa, beberapa kajian meletakkan bilangan sekitar 30% daripada kes.
“Saya secara peribadi percaya bahawa ini adalah isu yang tidak dapat didiagnosis,” kata Dr Sara Kristen Sexson Tejtelyang membantu mengetuai klinik pediatrik Covid yang panjang di Hospital Kanak-kanak Texas di Houston.

Ramai doktor yang merawat kanak-kanak di klinik Covid yang lama di seluruh negara mengatakan mereka telah lama menunggu untuk temu janji. Ada yang ditempah sehingga September.

Pelbagai gejala yang luar biasa

Tiada ujian khusus untuk Covid yang lama. Tidak jelas kanak-kanak mana yang akan mengalaminya, kerana ia boleh berlaku walaupun kanak-kanak mempunyai kes ringan Covid-19.

Pentadbiran Biden mengambil langkah baharu untuk mencegah, mengesan dan merawat Covid yang lama
“Sungguh memeranjatkan berapa ramai kanak-kanak ini yang hadir dan mempunyai pelbagai gejala yang belum kami hargai sepenuhnya. Ada yang datang dengan kegagalan jantung selepas jangkitan Covid tanpa gejala,” kata Dr Jeffrey Kahn, ketua Bahagian Penyakit Berjangkit Pediatrik di Pusat Perubatan Barat Daya UT di Dallas. “Apa yang menarik perhatian saya ialah ia biasanya berlaku kira-kira empat minggu selepas jangkitan, dan jangkitan boleh menjadi benar-benar tanpa gejala, yang sangat mengejutkan.”

Walaupun kanak-kanak dengan Covid yang lama diuji untuk penyakit yang mungkin menyebabkan gejala ini, kemungkinan tiada apa-apa akan muncul.

“Mereka menguji saya, dan ia kelihatan seperti tiada apa yang salah dengan saya, tetapi mereka cuba sedaya upaya untuk mencari sesuatu,” kata Jack Ford.

Ujian fungsi paru-paru dan EKGnya kembali normal. “Klinik Covid mengatakan ini adalah perkara biasa pada kanak-kanak dengan Covid yang lama. Kadang-kadang, semua ujian kembali normal,” kata Kim Ford.

Berapa lama kebimbangan Covid meningkatkan kemajuan pada penyakit kronik yang lain
Dr Amy Edwardsyang mengendalikan klinik Covid pediatrik di UH Rainbow Babies & Children’s Hospital di Cleveland, bersetuju bahawa ia banyak berlaku.

“Kami juga menjangkau mereka, dan saluran GI mereka adalah normal. Saya melakukan pemeriksaan imun yang besar, dan sistem imun mereka kelihatan normal. Semuanya ‘kelihatan normal,’ tetapi anak-anak tidak berfungsi seperti biasa, “kata Edwards. “Saya memberitahu keluarga, ‘anda perlu ingat, ada had untuk apa yang sains perubatan faham dan boleh diuji.’ Kadang-kadang, kita tidak cukup bijak untuk mengetahui di mana hendak mencarinya.”

Masalah orang dewasa cenderung lebih jelas, kata Edwards, kerana mereka lebih cenderung mempunyai disfungsi organ yang muncul pada ujian.

Doktor masih cuba memahami mengapa Covid lama berlaku seperti ini pada kanak-kanak. Mereka juga sedang memikirkan apakah gejala yang menentukan Covid lama pada kanak-kanak. Beberapa kajian pada orang dewasa menunjukkan pelbagai 200 gejalatetapi tiada definisi kes klinikal universal.
Pemimpin kesihatan awam berharap cerita tentang Covid yang lama akan memotivasikan lebih ramai golongan muda untuk mendapatkan vaksin

Di klinik Sexson Tejte di Texas, kanak-kanak cenderung jatuh ke dalam beberapa kategori. Ada yang mengalami keletihan, kabus otak dan sakit kepala yang teruk, “sehingga beberapa kanak-kanak tidak dapat pergi ke sekolah, gred gagal, jenis isu itu,” katanya.

Kumpulan lain mempunyai masalah jantung seperti jantung berdebar-debar, sakit dada dan pening, terutamanya apabila mereka kembali melakukan aktiviti biasa mereka.

Satu lagi kumpulan mempunyai masalah perut. Ramai kanak-kanak ini juga mempunyai perubahan dalam deria rasa dan bau mereka.

Sexson Tejte berkata ia tidak sama sekali berbeza daripada simptom yang dialami oleh orang dewasa, “tetapi ia bukan beg campuran penglibatan sistem organ yang berbeza dengan orang dewasa.”

‘Setelah baldi itu kosong, itu sahaja’

Salah satu simptom Jack Ford mempengaruhi jumlah tenaga yang dia ada untuk aktiviti biasa.

Long Covid adalah nyata. Tetapi ada cara untuk melindungi diri anda

“Pesakit Covid yang lama mengalami kelesuan selepas bersenam, yang merupakan isu terbesar Jack,” kata Kim Ford. “Jadi, jika dia berlebihan — dan ia tidak semestinya berlebihan secara fizikal. Mungkin dia benar-benar kecewa tentang sesuatu hari sebelumnya, atau dia boleh benar-benar terlibat secara mental dengan sesuatu seperti menonton TV atau bermain permainan video. duduk di kerusinya — akan menjatuhkannya.”

Tenaga telah menjadi masalah sehingga Jack tidak dapat pergi ke sekolah untuk sehari penuh. Ibu bapanya memulakannya kembali dengan satu hingga dua jam sehari dan secara beransur-ansur meningkatkannya kepada kira-kira 5½ jam sehari.

“Kami telah cuba meningkatkannya sehingga enam, tetapi ia tidak berjaya setakat ini,” kata Kim Ford. “Dia bangun dengan agak menyedihkan pada keesokan harinya.”

Edwards, yang mengendalikan klinik Covid yang lama di Cleveland, berkata dia perlu bercakap dengan ibu bapa tentang mengimbangi dengan teliti berapa banyak tenaga yang dibelanjakan oleh anak-anak mereka. Kebanyakan orang yang sihat boleh bertahan jika mereka letih, tetapi mereka yang mempunyai Covid yang lama tidak boleh. “Ia seperti mereka mempunyai satu baldi tenaga, dan ia perlu digunakan dengan berhati-hati untuk sekolah, untuk bermain, untuk menonton TV. Setiap perkara yang mereka lakukan memerlukan tenaga, dan apabila baldi itu kosong, itu sahaja,” kata Edwards.

'Saya hampir tidak berfungsi beberapa hari': Covid 'pengangkut panjang' berjuang untuk bekerja di tengah-tengah kekurangan buruh

Beberapa pesakit remajanya keletihan hanya berurusan dengan drama biasa di sekolah.

“Pengangkut jarak jauh perlu memikirkan setiap aspek hari mereka dan bila mereka boleh menghabiskan tenaga itu. Mereka perlu mempunyai keseimbangan itu. Jika tidak, mereka akan kehabisan.”

Ramai juga yang mempunyai kebimbangan. Sebahagian daripada itu mungkin berpunca daripada penyakit itu sendiri atau daripada keraguan yang mereka dengar daripada doktor atau orang dewasa apabila mereka mengatakan mereka tidak sihat.

Pakar di seluruh negara mengatakan mereka telah mendengar daripada pesakit yang aduannya diabaikan, walaupun selepas perubahan ketara dalam kesihatan mereka. Mereka telah diberitahu bahawa mereka sedang dramatik atau mencari perhatian, atau bahawa simptom-simptom itu ada di kepala mereka.

AS melancarkan kajian Covid yang lama dalam puluhan ribu pesakit
“Saya tidak mahu terlalu kritikal, tetapi ada beberapa doktor di luar sana yang menolaknya secara langsung,” kata beliau. Dr Alexandra Yonts, pengarah klinik pasca-Covid di Children’s National di Washington. “Kanak-kanak kemudian hanya bergelut. Mereka dipindahkan dari satu tempat ke satu tempat.”

Yonts berpendapat perlu ada pengakuan yang lebih baik di kalangan doktor bahawa Covid lama boleh menjadi masalah sebenar.

“Saya mempunyai dua anak berkerusi roda selepas menghidap Covid yang tidak pernah menggunakan kerusi roda sebelum ini. Ada seorang kanak-kanak bertongkat. Saya mempunyai seorang kanak-kanak yang hilang penggunaan tangannya,” kata Edward. “Anak-anak ini harus dipercayai.”

Bantuan tersedia, tetapi tidak semua mempunyai akses

Tiada rawatan khusus untuk Covid yang lama, tetapi kebanyakan klinik ini adalah pelbagai disiplin.

Di klinik Edwards yang dibuka tahun lepas, pakar boleh menangani masalah paru-paru, masalah penghadaman, pemulihan fizikal, masalah tidur, masalah kesihatan mental dan lain-lain. Terdapat pakar pemakanan sebagai kakitangan, serta pakar akupunktur dan pakar pediatrik yang mempunyai lesen dalam perubatan herba Cina.

Selain menyusun jadual kanak-kanak supaya mereka boleh menentukan di mana untuk menghabiskan tenaga mereka dan masa untuk berehat, klinik Edwards mengajar kanak-kanak untuk bermeditasi. Mereka melakukan terapi urut dan senaman minda badan.

“Kanak-kanak memerlukan pelbagai elemen bantuan. Mereka menjadi lebih baik dengan ketara, benar-benar mereka lakukan, jika kita agresif dan mereka mendapat sokongan dan terapi yang intensif,” kata Edwards.

Tetapi tidak semua kanak-kanak boleh masuk ke klinik.

“Saya telah bercakap dengan begitu ramai orang yang bekerja dengan pemulihan Covid kanak-kanak, dan mereka semua mengatakan perkara yang sama: ‘Kami bimbang tentang anak-anak yang tidak mendapat bantuan, yang tidak mempunyai ibu bapa yang boleh menyokong mereka. atau menavigasi sistem perubatan.’ Ia membuatkan saya terjaga pada waktu malam,” kata Edwards.

Banyak perkara yang dilakukan oleh kliniknya adalah untuk menggalakkan kanak-kanak mendapat tidur yang cukup dan makan makanan yang sihat, tetapi tidak semua keluarga mampu membeli makanan yang sihat.

“Ia menakutkan saya untuk keluarga-keluarga itu khususnya, kerana mereka sudah bermula di belakang. Dan kini mereka mempunyai anak-anak dengan Covid jangka panjang,” kata Edwards. “Anda hanya perlu berharap lebih ramai orang akan menyedari masalah itu dan cuba membantu.”

We want to give thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Kanak-kanak juga mendapat Covid yang lama, dan ia boleh muncul dalam cara yang tidak dijangka


Find here our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/