Kanak-kanak maut akibat hepatitis misteri di Ireland apabila angka kematian global mencecah enam

Kanak-kanak meninggal dunia akibat hepatitis misteri di Ireland apabila angka kematian global mencecah sembilan – dengan saintis tidak lebih dekat untuk memecahkan teka-teki tentang puncanya

  • Seorang kanak-kanak telah meninggal dunia dan seorang lagi memerlukan pemindahan selepas mengalami penyakit hati
  • Umur tidak didedahkan tetapi Ireland berkata kesemua enam kesnya adalah di bawah umur dua belas tahun
  • Hampir 350 kes ‘hepatitis teruk yang tidak diketahui asalnya’ di kalangan kanak-kanak di seluruh dunia

Seorang kanak-kanak di Ireland telah menjadi mangsa terbaharu tempat misteri hepatitis di lebih 20 negara.

Pegawai kesihatan berkata, anak kedua yang turut dirawat kerana penyakit yang sama telah menerima pemindahan hati.

Umur anak-anak muda itu belum didedahkan tetapi Eksekutif Perkhidmatan Kesihatan Ireland (HSE) berkata kesnya di bawah 12 tahun.

Sejak Mac, enam kanak-kanak telah dimasukkan ke hospital dengan hepatitis di Ireland, yang didakwa HSE ‘lebih daripada biasanya dijangkakan dalam tempoh masa ini’.

Kematian terbaharu itu dipercayai menjadikan jumlah kematian global kepada sembilan, dengan lima dilaporkan di AS dan tiga di Indonesia.

Terdapat hampir 350 kes ‘hepatitis teruk yang tidak diketahui asalnya’ pada kanak-kanak direkodkan di 21 negara sejak April, dengan 163 di UK.

Sekurang-kurangnya 26 anak muda memerlukan pemindahan hati, menurut kemas kini terbaru Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) minggu lalu.

Pakar telah memberi amaran bahawa kes semasa mungkin menjadi puncak gunung ais kerana pengawasan yang lemah di beberapa negara.

Para saintis hairan tentang apa yang menyebabkan penyakit luar biasa itu, tetapi teori utamanya ialah ia dicetuskan oleh sekumpulan virus yang biasanya menyebabkan selesema biasa.

HSE berkata tiada satu pun kes di Ireland dikaitkan dan ia tidak dikaitkan dengan mana-mana pesakit di UK. Tiada yang mempunyai Covid, sama ada.

Ireland bekerjasama rapat dengan WHO dan rakan sekerja di EU dan Britain untuk mengenal pasti punca penyakit itu.

Ibu bapa dinasihatkan untuk pergi ke GP mereka jika anak mereka mengalami simptom hepatitis, termasuk najis pucat, berwarna kelabu, air kencing yang sangat gelap, atau mata dan kulit menjadi kuning.

Virus biasa yang menyebabkan hepatitis: virus hepatitis A, B, C, dan E; tidak dikesan dalam mana-mana kes yang dilaporkan di seluruh dunia.

Dalam kemas kini terbaharunya pada 9 Mei, WHO berkata terdapat 348 kes berkemungkinan hepatitis yang tidak diketahui asalnya sejak yang pertama dilaporkan di Scotland pada April.

Kesemua kes itu adalah dalam kalangan kanak-kanak berumur 11 bulan hingga lima tahun dan ‘banyak’ didapati positif adenovirus.

Virus itu belum lagi dikenal pasti dalam sampel tisu hati yang dianalisis ‘dan oleh itu, boleh menjadi kebetulan dan bukannya faktor penyebab’, kata WHO.

Dalam panduan baharu minggu ini, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di AS telah memberitahu doktor yang merawat kanak-kanak dengan hepatitis untuk mengambil sampel hati untuk dianalisis.

NEGERI AS DENGAN KES: Peta di atas menunjukkan 26 negeri yang telah mengesahkan atau mengesyaki kes hepatitis menurut CDC. Massachusetts dan Hawaii menjadi negeri ke-25 dan ke-26 mendedahkan mereka sedang menyiasat kes yang disyaki penyakit itu (kuning), dengan Puerto Rico juga telah melaporkan sekurang-kurangnya satu kes

NEGERI AS DENGAN KES: Peta di atas menunjukkan 26 negeri yang telah mengesahkan atau mengesyaki kes hepatitis menurut CDC. Massachusetts dan Hawaii menjadi negeri ke-25 dan ke-26 yang mendedahkan mereka sedang menyiasat kes yang disyaki penyakit itu (kuning), dengan Puerto Rico juga telah melaporkan sekurang-kurangnya satu kes

Tiga perempat daripada kanak-kanak yang dijangkiti hepatitis di UK telah diuji positif untuk adenovirus, analisis mencadangkan.

Para saintis sedang menyiasat sama ada strain adenovirus yang bermutasi telah berkembang menjadi lebih teruk, atau jika kekurangan percampuran sosial semasa wabak itu melemahkan imuniti kanak-kanak. Mereka tidak boleh menolak jangkitan Covid lama yang terlibat.

Dalam perubahan yang aneh minggu lalu, ketua kesihatan di UK juga sedang menyiasat sama ada ‘pendedahan anjing’ harus dipersalahkan.

Agensi Keselamatan Kesihatan UK (UKHSA) berkata minggu lalu bahawa bilangan ‘tinggi’ kanak-kanak Britain yang menghidap hepatitis adalah daripada keluarga yang memiliki anjing.

Pegawai tidak menjelaskan bagaimana anjing berpotensi untuk dipersalahkan, tetapi mereka dikenali sebagai pembawa strain adenovirus.

Walau bagaimanapun, pegawai kesihatan telah menolak vaksin Covid sebagai punca yang mungkin kerana majoriti kanak-kanak British yang sakit belum diberi vaksin kerana usia mereka yang masih muda.

Hepatitis biasanya jarang berlaku pada kanak-kanak, tetapi pakar telah mengesan lebih banyak kes di UK sejak Januari daripada yang mereka jangkakan dalam setahun.

Soalan&Jawapan: Apakah wabak hepatitis global yang misteri dan apa yang ada di belakangnya?

Apakah hepatitis?

Hepatitis adalah keradangan hati yang biasanya disebabkan oleh jangkitan virus atau kerosakan hati akibat meminum alkohol.

Sesetengah kes dapat diselesaikan dengan sendirinya, tanpa isu yang berterusan, tetapi sebahagian kecil boleh membawa maut, memaksa pesakit memerlukan pemindahan hati untuk terus hidup.

Apakah simptomnya?

Orang yang menghidap hepatitis biasanya mengalami keletihan, hilang selera makan, loya, muntah, sakit perut, air kencing gelap, najis berwarna cerah dan sakit sendi.

Mereka juga mungkin mengalami jaundis – apabila kulit dan putih mata menjadi kuning.

Mengapa pakar bimbang?

Hepatitis biasanya jarang berlaku pada kanak-kanak, tetapi pakar telah mengesan lebih banyak kes dalam wabak semasa daripada yang mereka jangkakan dalam setahun.

Kes adalah ‘asalnya tidak diketahui’ dan juga teruk, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Ia telah menyebabkan sehingga dua kematian dan 18 pemindahan hati.

Apakah teori-teori teratas?

Jangkitan bersama

Pakar mengatakan kes itu mungkin dikaitkan dengan adenovirus, biasanya dikaitkan dengan selsema, tetapi penyelidikan lanjut sedang dijalankan.

Ini, digabungkan dengan jangkitan Covid, boleh menyebabkan lonjakan kes.

WHO melaporkan adenovirus telah dikesan dalam sekurang-kurangnya 74 kes. Sekurang-kurangnya 20 daripada kanak-kanak itu disahkan positif coronavirus.

Imuniti yang lemah

Pakar British yang ditugaskan untuk menyiasat siri penyakit percaya kitaran penutupan yang tidak berkesudahan mungkin telah memainkan peranan yang menyumbang.

Sekatan mungkin telah melemahkan imuniti kanak-kanak kerana pergaulan sosial yang berkurangan, menyebabkan mereka berisiko tinggi mendapat adenovirus.

Ini bermakna walaupun adenovirus ‘normal’ boleh menyebabkan kesan yang teruk, kerana kanak-kanak tidak bertindak balas terhadapnya seperti yang mereka lakukan pada masa lalu.

Mutasi adenovirus

Para saintis lain berkata ia mungkin adenovirus yang telah memperoleh ‘mutasi luar biasa’.

Ini bermakna ia mungkin lebih mudah berjangkit atau lebih mampu untuk mengatasi imuniti semula jadi kanak-kanak.

Varian Covid baharu

Pegawai UKHSA memasukkan ‘varian baharu SARS-CoV-2’ dalam hipotesis kerja mereka.

Covid telah menyebabkan keradangan hati dalam kes yang sangat jarang berlaku semasa pandemik, walaupun ini berlaku pada semua peringkat umur dan bukannya terpencil pada kanak-kanak.

Pencetus alam sekitar

CDC telah menyatakan pencetus alam sekitar masih disiasat sebagai kemungkinan penyebab penyakit.

Ini mungkin termasuk pencemaran atau pendedahan kepada ubat atau toksin tertentu.

Iklan

We would love to thank the author of this post for this awesome web content

Kanak-kanak maut akibat hepatitis misteri di Ireland apabila angka kematian global mencecah enam


Our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/