Kanak-kanak mencurah-curah ke hospital NJ. Beberapa kes penyakit pernafasan memenuhi katil kanak-kanak.

Hospital New Jersey dipenuhi dengan kanak-kanak yang batuk dan sukar bernafas.

Tetapi ia bukan COVID-19. Atau pun selesema.

Wabak jangkitan pernafasan virus menghantar kanak-kanak ke bilik kecemasan di seluruh negeri. Pesalah terbesar adalah enterovirus dan rhinovirus serta beberapa kes RSV (virus syncytial pernafasan), semuanya biasanya menghasilkan simptom seperti selsema.

Tetapi dalam kes yang teruk, mereka boleh menyebabkan gangguan pernafasan.

“Beberapa ICU berada pada kapasiti,” kata Dr. Uzma Hasan, pengarah bahagian penyakit berjangkit pediatrik di Pusat Perubatan Cooperman Barnabas di Livingston, sebahagian daripada RWJBarnabas Health.

Satu lagi tahun persekolahan baru sahaja bermula, membantu virus merebak, dan sudah beberapa kes penyakit pernafasan memenuhi katil hospital kanak-kanak. Lonjakan jangkitan juga telah dibantu oleh kelonggaran topeng dan langkah-langkah lain terhadap COVID-19, kata pakar.

Doktor di RWJBarnabas Health melihat peningkatan mendadak dalam pediatrik enterovirus dan kes rhinovirus. Biasanya, virus ini menyebabkan sahaja gejala ringan. Tetapi mereka kadang-kadang boleh menjadi teruk, terutamanya bagi mereka yang menghidap asma dan keadaan asas tertentu.

“Kami mula melihat ER kami dan tingkat kami dan ICU pediatrik kami (dengan) sejumlah besar kanak-kanak ini dalam beberapa minggu lepas,” kata Hasan pada hari Rabu.

Dia berkata ia nampaknya menjadi trend nasional. Malah, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengeluarkan amaran awal bulan ini amaran enterovirus D68, jangkitan pernafasan yang jarang berlaku tetapi serius pada kanak-kanak yang boleh menyebabkan sesak nafas dan berkembang menjadi mielitis lembik akutkeadaan neurologi yang boleh mengakibatkan kelemahan otot dan juga lumpuh.

Jabatan Kesihatan negeri juga mengeluarkan nasihat minggu lalu kepada pakar pediatrik dan hospital memberi amaran mengenai aktiviti enterovirus dan rhinovirus yang lebih tinggi dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Ia meminta doktor untuk memerhatikan AFM, yang sering didahului oleh penyakit enterovirus D68.

“Berita baiknya ialah sebahagian besar akan mengalami penyakit ringan,” kata Hasan. “Orang yang dimasukkan ke hospital nampaknya sembuh dengan cepat.”

Hospital Universiti Cooper di Camden juga melaporkan peningkatan dalam kes pernafasan kanak-kanak, kata seorang jurucakap.

Enterovirus nampaknya meningkat setiap beberapa tahun, menurut Hasan.

“Dan tahun ini, kami melihat lonjakan yang ketara,” katanya.

Hasan menyatakan bahawa tahun 2020 adalah luar biasa dengan jumlah jangkitan pernafasan yang rendah disebabkan oleh langkah-langkah pencegahan pandemik yang dilaksanakan – langkah-langkah yang kini sebahagian besarnya telah hilang.

“Negeri itu memantau dan memantau kemasukan ke hospital dan banci Unit Rawatan Rapi Pediatrik setiap hari di seluruh negeri,” kata jurucakap Jabatan Kesihatan New Jersey pada hari Rabu dalam satu kenyataan. “Jabatan juga merancang panggilan dengan hospital untuk menilai kapasiti pediatrik.”

Di sebalik gelombang kes, banyak yang dipelajari daripada wabak itu, menurut Hasan.

“Kami bercadang untuk menangani lonjakan ini, menghasilkan semacam pelan aliran untuk menampung bilangan kanak-kanak yang lebih besar,” katanya.

Walaupun beberapa virus pernafasan sedang beredar, enterovirus nampaknya menjadi pemacu utama kes baharu.

“Enterovirus ialah jenis virus yang paling dominan sekarang,” kata Hasan. “Kami mula melihat sedikit peningkatan dalam RSV. Selesema — kami tidak pernah melihat angka yang memberangsangkan.”

Tetapi itu boleh berubah dalam beberapa minggu dan bulan akan datang. Dia menyatakan bahawa musim selesema Australia – pelopor yang mungkin untuk musim AS — menunjukkan bilangan kes yang luar biasa tinggi.

“Jadi kami menjangkakan bahawa jumlah selesema akan menjadi tinggi tahun ini,” katanya.

Hospital ingin menyampaikan mesej itu kepada ibu bapa – dan menggalakkan langkah kebersihan dan vaksinasi yang betul – seperti yang Hasan menekankan bahawa sesetengah kanak-kanak berisiko lebih tinggi.

“Terdapat beberapa populasi berisiko tinggi yang kami tahu akan berisiko untuk penyakit yang teruk,” katanya, “dan mereka adalah kanak-kanak yang menghidap asma, kanak-kanak yang mempunyai penyakit paru-paru kronik yang mendasari. Kanak-kanak yang cacat saraf selalunya akan mengalami penyakit yang teruk. Kanak-kanak yang mempunyai penyakit jantung kongenital boleh menghidap penyakit yang teruk – jadi mereka sudah berada dalam radar kami.”

Di Cooperman, dia berkata beberapa kanak-kanak memasuki bilik kecemasan dengan kesukaran untuk bernafas.

“Kanak-kanak yang masuk ke ER, ya, mereka mempunyai tanda-tanda kesukaran pernafasan, itulah sebabnya mereka akhirnya dirawat dengan rawatan pernafasan,” kata Hasan. “Kadang-kadang mereka diberi steroid jika mereka penghidap asma, dan biasanya mereka akan memerlukan kemasukan ke hospital dan kadang-kadang kemasukan ke ICU jika mereka mengalami kesusahan yang teruk.”

Kewartawanan kami memerlukan sokongan anda. Sila melanggan hari ini untuk NJ.com.

Spencer Kent boleh dihubungi di skent@njadvancemedia.com.

We would like to say thanks to the author of this write-up for this incredible material

Kanak-kanak mencurah-curah ke hospital NJ. Beberapa kes penyakit pernafasan memenuhi katil kanak-kanak.


Take a look at our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/