Kanser adalah punca kematian No. 2 di AS. Apa yang anda patut tahu tentang tayangan | CNNCNN

Ramai orang menangguhkan rawatan perubatan rutin kerana gangguan yang berkaitan dengan pandemik Covid-19. Itu termasuk penurunan dalam pemeriksaan kanser, seperti mamogram dan kolonoskopi. Sementara itu, kanser kekal sebagai salah satu punca utama kematian di Amerika Syarikat, kedua selepas penyakit jantung.

Mengapa pemeriksaan kanser sangat penting, dan siapakah yang perlu disaring untuk jenis kanser apa? Bagaimanakah orang boleh mengetahui bila peperiksaan terakhir mereka dan tarikh akhir mereka sekarang? Bagaimana jika seseorang telah ketinggalan dalam pemeriksaan kanser mereka? Dan apakah yang perlu dilakukan oleh orang ramai jika mereka tetap sangat prihatin tentang risiko mereka dijangkiti coronavirus?

Untuk membantu kami dengan soalan ini, saya bercakap dengan Penganalisis Perubatan CNN Dr. Leana Wen, seorang doktor kecemasan dan profesor dasar dan pengurusan kesihatan di Sekolah Kesihatan Awam Institut Milken Universiti George Washington. Dia juga pengarang “Talian Hayat: Perjalanan Doktor dalam Memperjuangkan Kesihatan Awam.”

CNN: Mengapakah pemeriksaan untuk kanser sangat penting?

Dr Leana Wen: Pemeriksaan kanser yang kerap adalah kunci untuk mengesan kanser lebih awal. Itu membolehkan kanser ditemui sebelum seseorang mengalami gejala. Secara umum, pengesanan awal kanser menghasilkan hasil yang lebih baik. Tumor yang kecil dan setempat boleh dibuang sebelum ia merebak ke bahagian lain badan, contohnya. Pemeriksaan juga boleh menemui sel abnormal yang boleh menjadi kanser, dan rawatan segera boleh menghalang kanser tersebut daripada berkembang dan merebak.

CNN: Siapa yang perlu disaring untuk kanser yang mana, dan bila?

Wen: Tiga jenis utama saringan kanser disokong oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS adalah untuk kanser payudara, serviks dan kolorektal. Pasukan Petugas Perkhidmatan Pencegahan AS (USPSTF), sebuah organisasi kebangsaan yang berpengaruh yang membuat cadangan pencegahan penyakit, menasihati mamogram setiap dua tahun untuk wanita yang berumur antara 50 dan 74 tahun, yang berisiko purata untuk kanser payudara.

Mamogram ialah sejenis X-ray dan boleh didapati di kebanyakan hospital dan pusat radiologi pesakit luar. Menurut USPSTF, mereka yang berisiko lebih tinggi dalam kumpulan umur ini, dan mereka yang berumur di bawah 50 tahun, harus bercakap dengan doktor mereka untuk menentukan kekerapan pemeriksaan. Beberapa organisasi perubatan lain, termasuk Persatuan Kanser Amerikamengesyorkan mamogram saringan tahunan yang lebih kerap.

Pemeriksaan kanser serviks dilakukan melalui a Ujian pap, di mana penyedia penjagaan kesihatan melakukan pemeriksaan ginekologi untuk mengumpul beberapa sel dan lendir daripada serviks pesakit. The USPSTF mengesyorkan bahawa bagi wanita dan orang lain yang mempunyai serviks untuk menerima ujian Pap setiap tiga tahun bermula pada umur 21, hingga umur 65. Sesetengah individu mungkin menerima pemeriksaan yang lebih kerap, bergantung pada faktor risiko mereka.

USPSTF juga mengesyorkan agar semua orang dewasa berumur 45 hingga 75 tahun disaring untuk kanser kolorektal. Disana ada beberapa alat saringan terbabit. Satu ialah ujian berasaskan najis yang mengesan kehadiran penanda tertentu dalam najis anda. Satu lagi ialah kolonoskopi, yang melibatkan prosedur yang menggunakan skop fleksibel yang panjang untuk melihat ke dalam rektum dan kolon anda. Kolonoskopi biasanya disyorkan setiap 10 tahun. Ujian yang manakah, dan kekerapannya, juga akan bergantung pada sejarah perubatan individu dan sejarah keluarga.

CNN: Bagaimana pula dengan kanser paru-paru, yang merupakan satu lagi punca utama kematian?

Wen: Pemeriksaan kanser paru-paru juga disokong oleh CDC, khusus untuk individu berumur antara 50 dan 80 tahun dengan sejarah merokok tegar, yang merokok sekarang, atau yang telah berhenti dalam tempoh 15 tahun yang lalu. The USPSTF mengesyorkan pemeriksaan tomografi berkomputer dos rendah tahunan, yang merupakan sejenis imbasan CT yang boleh dilakukan di banyak hospital dan kemudahan radiologi.

CNN: Adakah terdapat kanser lain yang perlu disaring oleh orang ramai – contohnya, bagaimana dengan kanser ovari atau kanser pankreas?

Wen: Disana ada banyak kanser, termasuk kanser ovari, pankreas, tiroid dan kulit, yang tidak terdapat bukti yang mencukupi untuk mewajarkan ujian saringan yang kerap dan berterusan pada individu yang mempunyai faktor risiko purata. Jika terdapat jenis kanser tertentu yang berlaku dalam keluarga anda, anda harus bertanya kepada doktor anda tentang faedah pemeriksaan. Sudah tentu, jika anda mengalami simptom – contohnya, anda mendapati pertumbuhan baru pada leher anda atau terdapat perubahan warna pada kulit anda yang berubah dalam rupa – anda pasti perlu berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan anda.

CNN: Ramai orang mungkin tidak ingat bila mereka menjalani ujian saringan terakhir mereka, terutamanya jika mereka berpindah atau menukar penyedia penjagaan kesihatan. Bagaimanakah mereka harus mengetahui sama ada mereka sudah tiba masanya?

Wen: Jika anda mempunyai doktor yang sama sepanjang masa, anda boleh menghubungi pejabat doktor anda dan mengetahui tarikh ujian saringan terakhir anda. Jika anda menukar doktor tetapi mereka berada dalam rangkaian hospital yang sama, sistem penjagaan kesihatan anda sepatutnya mempunyai rekod ini — dan anda mungkin boleh mengaksesnya jika pembekal anda menawarkan portal pesakit elektronik.

Satu lagi kemungkinan ialah menghubungi syarikat insurans anda, jika anda mempunyai syarikat insurans yang sama sejak beberapa tahun yang lalu. Mereka juga harus mempunyai rekod ujian pencegahan terakhir anda. Dan anda sentiasa boleh menghubungi pembekal terdahulu. Secara umum, adalah idea yang baik untuk mempunyai salinan rekod perubatan lama anda supaya ia boleh dibandingkan dengan keputusan ujian baharu.

CNN: Bagaimana jika anda terlepas beberapa ujian saringan? Adakah anda mengesyorkan agar orang ramai mengejar mereka secepat mungkin?

Wen: ya. Ramai pesakit terlepas ujian saringan atas pelbagai sebab. Mungkin ketakutan terhadap Covid-19 mengakibatkan kelewatan. Mungkin mereka berpindah atau bertukar kerja. Mungkin mereka mempunyai anak atau cucu atau tanggungjawab penjagaan baharu yang lain, dan kehidupan menjadi sibuk. Ketahui ujian yang anda perlukan dan mula menjadualkannya sekarang.

Saya akan menambah bahawa ini juga berlaku untuk perkhidmatan pencegahan lain. Pastikan anda juga berada di landasan yang betul dengan saringan untuk tekanan darah tinggi, diabetes, kolesterol tinggi dan keadaan kronik yang lain. Lebih cepat keadaan ini dikesan dan dibenderakan sebagai masalah yang berpotensi, lebih cepat anda boleh mengetahui dan mula menanganinya.

CNN: Terdapat sebilangan orang yang masih sangat bimbang tentang risiko mereka dijangkiti Covid-19 semasa menjalani saringan. Apakah nasihat anda untuk mereka?

Wen: Tetapan penjagaan kesihatan cenderung sangat berhati-hati dan telah mengambil banyak langkah untuk mengurangkan risiko Covid-19. Orang yang bimbang tentang dijangkiti Covid-19 harus bertanya kepada kemudahan di mana mereka akan mendapatkan ujian jenis langkah mitigasi yang digunakan. Adakah semua kakitangan bertopeng semasa melihat pesakit, contohnya? Ingat bahawa topeng sehala dengan topeng berkualiti tinggi berfungsi dengan baik. Untuk ujian mamogram dan Pap, dan untuk lawatan dengan doktor anda, anda boleh memakai N95 atau setara sepanjang peperiksaan. Untuk kolonoskopi, ini mungkin tidak dapat dilakukan semasa keseluruhan prosedur, tetapi hampir pasti kolonoskopi akan dilakukan di dalam bilik di mana orang lain bertopeng sepanjang masa.

Anda juga boleh mengurangkan risiko penyakit yang teruk dengan memastikan anda terkini tentang penggalak coronavirus anda. Jika anda layak untuk antibodi pencegahan Evusheld, itu adalah sesuatu yang perlu anda manfaatkan juga.

Akhir sekali, adalah penting untuk meletakkan risiko Covid-19 ke dalam konteks. Ketiadaan coronavirus bukanlah satu-satunya penanda kesihatan yang baik, dan kita perlu mempertimbangkan kesihatan yang baik, kesihatan fizikal dan mental, secara holistik, termasuk mengikuti jejak penjagaan kesihatan pencegahan seperti pemeriksaan kanser.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this amazing content

Kanser adalah punca kematian No. 2 di AS. Apa yang anda patut tahu tentang tayangan | CNN


Check out our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/