Kanser Esofagus Hampir Berganda Dalam Kalangan Warga Amerika Pertengahan

Kanser esofagus cenderung menjadi “pembunuh senyap,” dan ia semakin meningkat di kalangan orang pertengahan umur Amerika, bukti baru mencadangkan.

Kadar kanser ini hampir dua kali ganda dalam kalangan orang berumur 45 hingga 64 tahun, dan kelaziman esofagus Barrett – keadaan prakanser – meningkat kira-kira 50% dalam kumpulan umur ini antara 2012 dan 2019. Esofagus ialah tiub berongga yang ditugaskan untuk membawa makanan dan cecair dari tekak ke perut anda.

Punca sebenar peningkatan kanser esofagus pada orang muda tidak diketahui sepenuhnya, tetapi peningkatan kadar obesiti, diet tidak sihat, dan pedih ulu hati kronik atau penyakit refluks gastroesophageal (GERD) adalah faktor yang berkemungkinan, dan mereka semua cenderung melakukan perjalanan bersama, kata kajian. pengarang Dr Bashar Qumseya. Dia seorang profesor perubatan bersekutu dan ketua endoskopi di Universiti Florida.

Pedih ulu hati kronik membawa kepada esofagus Barrett, yang ditandai dengan perubahan abnormal dalam sel-sel yang melapisi esofagus.

Peningkatan kadar kanser esofagus pada orang muda ini mencerminkan apa yang telah dilihat dalam kanser kolon.

“Dengan kanser kolon, kami pernah mengesyorkan pemeriksaan pada usia 50 tahun, dan kemudian kami melihat bukti kukuh bahawa kadar itu meningkat pada orang yang lebih muda, jadi sesetengah kumpulan kini meminta pemeriksaan pada usia 45 tahun,” kata Qumseya.

Mungkin sudah tiba masanya untuk melakukan perkara yang sama untuk saringan kanser esofagus jika seseorang mempunyai faktor risiko lain, katanya. Ini termasuk penggunaan alkohol dan merokok.

“Jika anda mempunyai refluks dan faktor risiko lain untuk kanser esofagus, pertimbangkan untuk mendapatkan endoskopi pemeriksaan apabila anda menjalani kolonoskopi anda untuk menyaring kanser kolon,” kata Qumseya. Kedua-dua ujian boleh dilakukan pada masa yang sama. Tiada garis panduan pemeriksaan untuk kanser esofagus lagi.

Penyakit ini dipanggil pembunuh senyap kerana gejala sering tidak disedari sehingga kanser telah berkembang.

Untuk kajian itu, para penyelidik menggunakan rekod kesihatan elektronik kira-kira 5 juta orang di Florida. Mereka mencari kadar kanser esofagus dan esofagus Barrett di kalangan orang dalam tiga kategori umur: 18 hingga 44, 45 hingga 64, dan 65-plus.

Penyelidik mendapati kadar tinggi di kalangan kumpulan tertua. Mereka berkata peningkatan kadar kanser esofagus dalam kalangan orang dewasa pertengahan umur bukan disebabkan oleh pemeriksaan yang lebih agresif. Tiada peningkatan dalam kadar endoskopi semasa tempoh kajian.

Penemuan itu dijadualkan untuk pembentangan pada Minggu Penyakit Pencernaan 2022, yang akan diadakan secara maya dan di San Diego 21-24 Mei. Penemuan yang dibentangkan pada mesyuarat perubatan harus dianggap awal sehingga diterbitkan dalam jurnal yang disemak oleh rakan sebaya.

Melangkah ke hadapan, Qumseya dan rakan-rakannya merancang untuk menyemak semula data untuk membezakan antara dua jenis kanser esofagus: adenokarsinoma esofagus dan karsinoma sel skuamosa.

Itu penting, kerana setiap jenis mempunyai potensi punca dan risiko yang berbeza untuk dipertimbangkan, kata Dr. Devika Rao, pakar onkologi perubatan di Pusat Kanser Memorial Sloan Kettering di New Jersey.

“Kanser sel skuamosa paling lazim di Eropah Timur dan Asia dan dicetuskan oleh merokok dan pendedahan tembakau, ” kata Rao, yang tidak mempunyai kaitan dengan kajian baru itu. Sebaliknya, dalam esofagus Barrett, obesiti dan diet dikaitkan dengan adenokarsinoma esofagus.

“Kajian populasi seperti ini penting dalam meningkatkan kesedaran di kalangan masyarakat umum dan komuniti perubatan,” katanya.

“Adalah membimbangkan untuk diperhatikan bahawa barah yang pernah dianggap sebagai penyakit orang tua dengan cepat menjadi bergantung kepada gaya hidup dan menjejaskan individu yang lebih muda dan lebih muda,” kata Rao.

We would like to give thanks to the author of this short article for this awesome material

Kanser Esofagus Hampir Berganda Dalam Kalangan Warga Amerika Pertengahan


You can find our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/