Kanser pankreas ‘boleh dikesan TIGA TAHUN lebih awal’

Kanser pankreas boleh didiagnosis sehingga tiga tahun lebih awal jika orang kerap ditimbang dan diperiksa gula darah mereka, menurut pakar.

Setiap tahun lebih daripada 10,000 orang di UK dan 60,000 di AS didiagnosis dengan kanser pankreas.

Ia mempunyai kadar kematian yang sangat tragis kerana kira-kira 90 peratus orang didiagnosis terlambat untuk pembedahan, yang merupakan satu-satunya penawar.

Kini kajian terhadap lebih 43,000 orang di England mendapati kanser itu boleh dikesan tiga tahun lebih awal daripada sekarang.

Itulah apabila orang di peringkat awal kanser pankreas mengembangkan gula darah tinggi yang luar biasa.

Setiap tahun lebih daripada 10,000 orang di UK dan 60,000 di AS didiagnosis dengan kanser pankreas

Kanser itu boleh ditemui dua tahun lebih awal daripada sekarang jika berat badan seseorang diukur secara berkala, kata para penyelidik.

Itulah apabila orang yang menghidap kanser pankreas awal menjadi kurang berat badan berbanding dengan orang yang sebaya dengan mereka.

Penurunan berat badan dan peningkatan gula dalam darah adalah tanda merah utama untuk kanser pankreas, yang telah membunuh orang termasuk pelakon Alan Rickman, John Hurt dan Patrick Swayze.

Mengesan berat badan dan gula darah seseorang dari masa ke masa diketahui dapat membantu mengenal pasti kanser pankreas awal yang tidak didiagnosis.

Tetapi penemuan mencadangkan membandingkan perubahan berat badan dan gula darah seseorang dengan orang yang serupa boleh meningkatkan peluang diagnosis awal.

Penyelidik membandingkan indeks jisim badan (BMI) dan ukuran gula darah 8,777 pesakit kanser pankreas dengan hampir 35,000 orang tanpa kanser pankreas pada umur dan jantina yang sama.

Melihat bacaan dalam tempoh lima tahun sehingga diagnosis untuk pesakit, dan tempoh masa yang sama pada orang tanpa kanser, jelas perbezaan muncul sangat awal.

Dr Agnieszka Lemanska, yang mengetuai kajian dari Universiti Surrey, berkata: ‘Penurunan ketara dalam berat badan dan peningkatan glukosa darah boleh dikesan pada tahun-tahun pesakit sebelum mereka menerima diagnosis untuk kanser pankreas.’

Ali Stunt, ketua eksekutif Tindakan Kanser Pankreas dan pengarang bersama kajian itu, berkata: ‘Saya adalah salah satu daripada 1 peratus yang terselamat daripada kanser pankreas melebihi 10 tahun, dan ia adalah tempat yang sunyi.’

Pada peringkat awal kanser pankreas, gula darah manusia meningkat kerana organ yang rosak gagal menghasilkan insulin yang mencukupi, hormon yang mengawal gula darah.

Penurunan berat badan dan peningkatan gula dalam darah adalah tanda utama kanser pankreas, yang telah membunuh orang termasuk pelakon Alan Rickman, John Hurt dan Patrick Swayze

Digambarkan, Patrick Swayze

Penurunan berat badan dan peningkatan gula dalam darah adalah tanda utama kanser pankreas, yang telah membunuh orang termasuk pelakon Alan Rickman, John Hurt dan Patrick Swayze

Tumor boleh menyebabkan badan membakar lebih banyak kalori daripada biasa, membawa kepada penurunan berat badan yang tidak dijangka.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal PLOS One, mendapati orang yang menghidap kanser pankreas mempunyai BMI hampir tiga unit lebih rendah daripada kumpulan perbandingan orang seusia mereka ketika mereka didiagnosis.

Purata BMI pesakit kanser, yang diusahakan dengan membahagikan berat badan seseorang dengan ketinggian mereka, ialah 25.7, berbanding purata BMI 28.4 bagi mereka yang tidak mempunyai kanser.

Yang penting, perubahan berat badan orang yang terus menghidap kanser adalah berbeza secara statistik dengan peserta lain secara purata dua tahun sebelum diagnosis mereka.

Tetapi di sebalik kepentingan BMI, lebih daripada satu pertiga daripada pesakit kanser tidak mempunyai ukuran berat badan daripada doktor mereka pada tahun sebelum diagnosis mereka.

Ini menunjukkan pentingnya timbangan biasa, menurut saintis, yang terpaksa melakukan penyelidikan mereka menggunakan bacaan sporadis yang tersedia dari pelantikan GP.

Juga boleh digunakan ialah ujian darah biasa, yang boleh dimasukkan dengan pengukuran BMI ke dalam algoritma untuk memberi risiko orang ramai menghidap kanser pankreas dan menandakan mereka yang berada dalam bahaya.

Kajian itu mendapati gula darah meningkat dengan ketara pada penghidap kanser dua tahun sebelum diagnosis, berbanding pesakit bukan kanser.

Penurunan berat badan didapati sangat penting untuk risiko kanser pankreas pada penghidap diabetes, manakala peningkatan gula darah lebih dikaitkan dengan risiko kanser pankreas bagi mereka yang tidak mempunyai diabetes.

Diabetes dan kanser pankreas sering dilihat bersama tetapi diabetes, seperti kanser pankreas, sering tidak didiagnosis.

Timbang dan bacaan gula dalam darah boleh membantu mendiagnosis kedua-dua diabetes dan kanser pankreas, membolehkan pesakit kanser dikejarkan untuk imbasan dan diberikan pembedahan yang menyelamatkan nyawa.

APA ITU KANSER PANCREATIC?

Kanser pankreas adalah salah satu bentuk penyakit yang paling mematikan, dan sekitar 95 peratus orang yang mengidapnya mati akibatnya.

Joan Crawford, Patrick Swayze dan Luciano Pavarotti semuanya meninggal dunia akibat kanser pankreas.

Ia adalah punca kematian kanser keenam paling biasa di UK – kira-kira 10,000 orang didiagnosis dengan kanser pankreas setiap tahun di UK, bersama kira-kira 55,000 di AS.

APA PUNCANYA?

Ia disebabkan oleh pertumbuhan sel yang tidak normal dan tidak terkawal dalam pankreas – kelenjar besar dalam sistem pencernaan.

SIAPA YANG MEMPUNYAI RISIKO TERTINGGI?

Kebanyakan kes (90 peratus) adalah pada orang yang berumur 55 tahun ke atas.

Kira-kira separuh daripada semua kes baharu berlaku pada orang berumur 75 tahun ke atas.

Satu daripada 10 kes dikaitkan dengan genetik.

Penyebab lain yang mungkin termasuk umur, merokok dan keadaan kesihatan lain, termasuk diabetes.

KENAPA IA SANGAT MAUT?

Tiada kaedah saringan untuk kanser pankreas.

Kanser pankreas biasanya tidak menunjukkan simptom pada peringkat awal, apabila ia lebih mudah diurus.

Pesakit cenderung untuk mula mengalami tanda-tanda yang boleh diceritakan – jaundis dan sakit perut – sekitar peringkat 3 atau 4, apabila ia berkemungkinan telah merebak ke organ lain.

APAKAH PILIHAN RAWATAN?

Satu-satunya rawatan yang berkesan ialah penyingkiran pankreas.

Ini terbukti sebahagian besarnya tidak berkesan bagi mereka yang kansernya telah merebak ke organ lain.

Dalam kes tersebut, penjagaan paliatif dinasihatkan untuk mengurangkan kesakitan mereka pada akhir hayat mereka.

We want to say thanks to the writer of this short article for this awesome web content

Kanser pankreas ‘boleh dikesan TIGA TAHUN lebih awal’


Take a look at our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/