Kanser Payudara merebak Lebih Agresif pada Waktu Malam, Kajian Baharu yang Mengejutkan

Apabila orang dengan payudara metastatik barah tutup mata mereka pada waktu malam, kanser mereka terjaga dan mula merebak.

Itulah penemuan yang menarik daripada kertas kerja yang diterbitkan dalam alam semula jadi minggu ini yang membatalkan andaian bahawa metastasis kanser payudara berlaku pada kadar yang sama sepanjang masa.

Hasilnya mungkin mengubah cara doktor mengumpul sampel darah daripada penghidap kanser pada masa hadapan, kata para penyelidik.

“Pada pandangan kami, penemuan ini mungkin menunjukkan keperluan untuk profesional penjagaan kesihatan untuk secara sistematik merekodkan masa di mana mereka melakukan biopsi,” kata pengarang kanan Nicola Acetoseorang profesor onkologi molekul di ETH Zurich.

“Ia mungkin membantu untuk menjadikan data benar-benar setanding.”

Penyelidik mula-mula terjumpa topik ini apabila mereka melihat perbezaan yang tidak dapat dijelaskan dalam bilangan sel tumor yang beredar dalam sampel yang dianalisis pada masa yang berbeza dalam sehari.

“Sesetengah rakan sekerja saya bekerja awal pagi atau lewat petang; kadangkala mereka juga akan menganalisis darah pada waktu luar biasa,” Aceto berkata.

Tikus yang nampaknya mempunyai bilangan sel kanser yang beredar jauh lebih tinggi daripada manusia memberikan petunjuk lain: Tikus tidur pada siang hari apabila sampel darah paling kerap diambil.

Untuk menyiasat apa yang sedang berlaku, penyelidik Switzerland mengkaji 30 wanita dengan kanser payudara (21 pesakit dengan kanser payudara awal yang tidak bermetastasis dan sembilan pesakit dengan penyakit metastatik peringkat IV).

Mereka menemui “corak yang menarik dan tidak dijangka”: Kebanyakan sel tumor yang beredar (78.3 peratus) ditemui dalam sampel darah yang diambil pada waktu malam manakala jumlah yang lebih rendah ditemui dalam sampel siang hari.

Apabila penyelidik menyuntik tikus dengan sel kanser payudara dan mengambil sampel darah pada siang hari, mereka mendapati hasil yang sama. Sel tumor yang beredar jauh lebih tinggi apabila tetikus dalam keadaan rehat.

Menariknya, sel-sel kanser yang dikumpul semasa tempoh rehat adalah “sangat terdedah kepada metastasis, manakala sel-sel tumor beredar yang dihasilkan semasa fasa aktif tidak mempunyai keupayaan metastatik”, kata penyelidik.

Analisis genetik mendedahkan bahawa sel-sel tumor yang diambil daripada tikus dan manusia dalam keadaan rehat telah mengawal selia ekspresi gen mitosis mereka. Ini menjadikan mereka lebih baik dalam metastasis kerana gen mitosis mengawal pembahagian sel.

Para penyelidik menjalankan eksperimen di mana mereka memberikan beberapa tikus jet lag dengan menukar rutin terang-gelap. Kesibukan dengan irama sirkadian menyebabkan penurunan besar-besaran dalam kepekatan sel tumor yang beredar pada tikus.

Dalam eksperimen lain, para penyelidik menguji sama ada memberikan hormon tikus yang serupa dengan yang terdapat dalam badan apabila tikus terjaga akan menjejaskan bilangan sel tumor yang beredar apabila tetikus sedang berehat.

Mereka menyuntik tikus dengan testosteron, insulin (hormon yang memungkinkan untuk menukar gula menjadi tenaga), dan deksametason (sejenis kimia sintetik yang bertindak seperti kortisol, yang hormon tekanan).

Para penyelidik mendapati “pengurangan ketara” dalam bilangan sel tumor yang beredar dalam sampel darah yang diambil semasa tempoh rehat (apabila tumor biasanya paling agresif).

“Penyelidikan kami menunjukkan bahawa pelepasan sel kanser yang beredar dari tumor asal dikawal oleh hormon seperti melatonin, yang menentukan irama siang dan malam kita,” kata Zoi Diamantopouloupengarang pertama kajian itu dan penyelidik onkologi molekul di ETH Zurich.

Kertas kerja ini diterbitkan dalam alam semula jadi.

We want to thank the author of this post for this amazing material

Kanser Payudara merebak Lebih Agresif pada Waktu Malam, Kajian Baharu yang Mengejutkan


You can find our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/