Kanser ‘tumbuh paling baik semasa anda sedang tidur’: Para saintis memberi amaran tumor ‘terjaga’ pada waktu malam

Kanser payudara adalah salah satu kanser yang paling biasa di dunia. Setiap tahun di UK terdapat lebih daripada 55,000 kes baharu, dan penyakit itu meragut nyawa 11,500 wanita. Di AS, ia menyerang 266,000 setiap tahun dan membunuh 40,000. Tetapi apa yang menyebabkannya dan bagaimana ia boleh dirawat?

Apakah kanser payudara?

Kanser payudara berkembang daripada sel kanser yang berkembang dalam lapisan saluran atau lobul di salah satu payudara.

Apabila kanser payudara telah merebak ke dalam tisu payudara di sekelilingnya ia dipanggil kanser payudara ‘invasif’. Sesetengah orang didiagnosis dengan ‘karsinoma in situ’, di mana tiada sel kanser telah tumbuh di luar saluran atau lobul.

Kebanyakan kes berlaku pada wanita berumur lebih dari 50 tahun tetapi wanita muda kadangkala terjejas. Kanser payudara boleh berkembang pada lelaki walaupun ini jarang berlaku.

Pementasan bermakna berapa besar kanser dan sama ada ia telah merebak. Peringkat 1 adalah peringkat paling awal dan peringkat 4 bermakna kanser telah merebak ke bahagian lain badan.

Sel-sel kanser digredkan daripada rendah, yang bermaksud pertumbuhan yang perlahan, kepada tinggi, yang cepat berkembang. Kanser gred tinggi lebih berkemungkinan untuk kembali semula selepas mereka mula-mula dirawat.

Apakah punca kanser payudara?

Tumor kanser bermula dari satu sel yang tidak normal. Sebab yang tepat mengapa sel menjadi kanser tidak jelas. Adalah dipercayai bahawa sesuatu merosakkan atau mengubah gen tertentu dalam sel. Ini menjadikan sel tidak normal dan membiak ‘di luar kawalan’.

Walaupun kanser payudara boleh berkembang tanpa sebab yang jelas, terdapat beberapa faktor risiko yang boleh meningkatkan peluang untuk mendapat kanser payudara, seperti genetik.

Apakah tanda-tanda kanser payudara?

Gejala pertama yang biasa ialah ketulan yang tidak menyakitkan pada payudara, walaupun kebanyakan ketulan payudara bukan kanser dan merupakan sista berisi cecair, yang tidak berbahaya.

Tempat pertama kanser payudara biasanya merebak adalah nodus limfa di ketiak. Jika ini berlaku, anda akan mengalami bengkak atau ketulan di ketiak.

Bagaimanakah kanser payudara didiagnosis?

  • Penilaian awal: Doktor memeriksa payudara dan ketiak. Mereka mungkin melakukan ujian seperti mamografi, x-ray khas tisu payudara yang boleh menunjukkan kemungkinan tumor.
  • Biopsi: Biopsi ialah apabila sampel kecil tisu dikeluarkan dari bahagian badan. Sampel kemudian diperiksa di bawah mikroskop untuk mencari sel yang tidak normal. Sampel boleh mengesahkan atau menolak kanser.

Jika anda disahkan menghidap kanser payudara, ujian lanjut mungkin diperlukan untuk menilai sama ada ia telah merebak. Contohnya, ujian darah, imbasan ultrasound hati atau x-ray dada.

1655921009 881 Kanser tumbuh paling baik semasa anda sedang tidur Para saintis

Bagaimana kanser payudara dirawat?

Pilihan rawatan yang boleh dipertimbangkan termasuk pembedahan, kemoterapi, radioterapi dan rawatan hormon. Selalunya gabungan dua atau lebih rawatan ini digunakan.

  • Pembedahan: Pembedahan memelihara payudara atau membuang payudara yang terjejas bergantung pada saiz tumor.
  • Radioterapi: Rawatan yang menggunakan pancaran tenaga tinggi sinaran tertumpu pada tisu kanser. Ini membunuh sel kanser, atau menghentikan sel kanser daripada membiak. Ia digunakan terutamanya sebagai tambahan kepada pembedahan.
  • Kemoterapi: Rawatan kanser dengan menggunakan ubat anti-kanser yang membunuh sel-sel kanser, atau menghalangnya daripada membiak
  • Rawatan hormon: Sesetengah jenis kanser payudara dipengaruhi oleh hormon estrogen ‘wanita’, yang boleh merangsang sel kanser untuk membahagi dan membiak. Rawatan yang mengurangkan tahap hormon ini, atau menghalangnya daripada berfungsi, biasanya digunakan pada penghidap kanser payudara.

Sejauh mana kejayaan rawatan?

Tinjauan adalah terbaik bagi mereka yang didiagnosis ketika kanser masih kecil, dan belum merebak. Pembuangan pembedahan tumor pada peringkat awal mungkin memberi peluang yang baik untuk sembuh.

Mamografi rutin yang ditawarkan kepada wanita berumur antara 50 dan 70 tahun bermakna lebih banyak kanser payudara sedang didiagnosis dan dirawat pada peringkat awal.

Untuk maklumat lanjut lawati breastcancercare.org.uk, breastcancernow.org atau www.cancerhelp.org.uk

We would like to thank the author of this post for this outstanding content

Kanser ‘tumbuh paling baik semasa anda sedang tidur’: Para saintis memberi amaran tumor ‘terjaga’ pada waktu malam


Find here our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/