Kebimbangan terhadap stigma mendorong untuk menamakan semula monkeypox, tetapi prosesnya perlahan

Pakar kesihatan awam bimbang bahawa stigma boleh menghalang orang ramai daripada menjalani ujian dan vaksin. Nama baharu boleh membantu memperlahankan penyebaran penyakit, kata mereka, tetapi ia perlu datang dengan cepat.

Tetapi itu adalah beberapa bulan yang lalu.

Biasanya, saintis yang mengasingkan virus boleh mencadangkan nama. Penamaan spesies adalah tanggungjawab WHO Jawatankuasa Antarabangsa Taksonomi Virus.

Para saintis telah memanggil virus ini sebagai “monkeypox” selama 64 tahun.

Pada tahun 1958penyelidik Preben von Magnus dan pasukannya di Copenhagen, Denmark, menemui dua wabak “penyakit seperti cacar” dalam koloni monyet kera pemakan ketam yang digunakan makmal mereka untuk pengeluaran dan penyelidikan vaksin polio.
Kes pertama manusia cacar monyet tidak didokumenkan sehingga tahun 1970. Para saintis menemui satu kes dalam seorang budak lelaki berusia 9 bulan di Republik Demokratik Congo. Kanak-kanak itu pulih daripada jangkitan monkeypox tetapi meninggal dunia enam hari kemudian akibat campak. Selepas itu, kes penyakit yang menyakitkan telah didokumenkan di Afrika Barat dan Tengah.
Kes di tempat lain hampir semuanya dikaitkan dengan perjalanan, Menurut CDC. Tetapi pada tahun 2018, agensi itu menyatakan bahawa sepanjang dekad sebelumnya, lebih banyak kes manusia telah dilaporkan di negara-negara yang tidak pernah melihat penyakit itu dalam beberapa dekad. Kemunculan ini, katanya, adalah “kebimbangan keselamatan kesihatan global.”

Dorongan global untuk menukar nama bermula tahun ini, apabila wabak berlaku di negara-negara di mana cacar monyet tidak biasa ditemui.

Nama baru untuk virus lama

Proses penamaan telah dijalankan untuk mempertimbangkan semula nama semua spesies orthopoxvirus, kata WHO dalam e-mel kepada CNN, termasuk cacar lembu, cacar kuda, cacar unta, cacar raccoon dan cacar skunk, serta cacar monyet.

Menurut ahli jawatankuasa taksonomi WHO Colin McInnes, panel itu mempunyai mandat untuk membawa “penamaan spesies virus selaras dengan cara kebanyakan bentuk kehidupan lain dinamakan.”

Orang kulit hitam dan Hispanik lebih berkemungkinan mendapat cacar monyet tetapi kurang berkemungkinan untuk divaksinasi

Secara tradisinya, poxvirus dinamakan sempena haiwan di mana penyakit itu mula-mula dikesan, tetapi itu mencipta beberapa ketidakkonsistenan, katanya.

Monkeypox mungkin tidak bermula pada monyet. Asal usulnya masih tidak diketahui. The virus boleh ditemui dalam beberapa jenis haiwan lain seperti tikus gergasi Gambia, asrama dan beberapa spesies tupai.
McInnes, yang merupakan timbalan pengarah dan saintis utama dengan Moredun Group, yang membangunkan vaksin dan ujian untuk ternakan dan haiwan lain, mengkaji squirrelpox — yang juga mungkin selaras dengan perubahan nama. Dia telah meneliti kemungkinan menghasilkan vaksin terhadap virus itu, yang boleh membawa maut bagi tupai merah di UK.

Spesies semasa yang dikenali sebagai “virus monkeypox” dan yang lain kemudiannya akan dinamakan semula kepada “orthopoxvirus ‘sesuatu,’ ” katanya dalam e-mel kepada CNN.

“Ia adalah ‘sesuatu’ yang sedang dibahaskan,” tulis McInnes.

Beliau berkata sesetengah saintis lebih suka nama monyetpox disimpan untuk mengekalkan pautan kepada 50 tahun penyelidikan yang diterbitkan. Orang lain mahukan nama yang sama sekali berbeza.

Jawatankuasa WHO mempunyai masa sehingga Jun 2023 untuk mencadangkan perubahan.

Pada Ogos, WHO mengumumkan bahawa sekumpulan pakar telah menghasilkan nama baharu untuk klad, atau varian, cacar monyet. Sebelum konvensyen yang lebih moden tentang nama, saintis akan menamakan varian untuk wilayah di mana ia muncul dan sedang beredar.

Sekarang, untuk menghapuskan sebarang stigma yang datang dengan menamakan penyakit untuk wilayah atau negara, Klade Lembangan Congo akan dipanggil klade I. Klade Afrika Barat dahulu ialah klade II. Subvarian, klad IIb, ialah apa yang terutamanya dalam edaran dalam wabak semasa.

Stigma berbahaya

Ramai saintis mengatakan WHO perlu bekerja dengan lebih mendesak.

Dalam Julaiselepas berminggu-minggu tiada tindakan, pesuruhjaya kesihatan New York City menghantar surat kepada WHO, menggesanya untuk “bertindak pada saat ini sebelum terlambat.” Ia memetik “kebimbangan yang semakin meningkat terhadap kesan yang berpotensi memusnahkan dan mencemarkan yang boleh ditimbulkan oleh pemesejan di sekitar virus ‘monkeypox’ terhadap komuniti yang sudah terdedah ini.”
Sekolah sedang dalam sesi. Sekiranya anda bimbang tentang anak anda terkena cacar monyet?

Memandangkan wabak itu telah menjejaskan sebahagian besar lelaki gay dan biseksual dan lelaki lain yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, stigma telah menjadi kebimbangan berterusan bagi Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Stigma dan diskriminasi boleh menjadi berbahaya seperti mana-mana virus,” Tedros berkata apabila dia mengisytiharkan cacar monyet sebagai kecemasan kesihatan global pada bulan Julai.
Di AS, virus itu mempengaruhi orang kulit hitam dan Hispanik secara tidak seimbang, Menurut CDC. Data kesihatan awam tempatan juga menunjukkan bahawa kurang ahli mana-mana komuniti mendapat vaksin cacar monyet.

Pakar bimbang sebagai tambahan kepada halangan yang menyukarkan akses kepada apa-apa jenis penjagaan kesihatan, sesetengah orang mungkin tidak mendapat vaksin atau diuji kerana stigma yang dikaitkan dengan penyakit itu.

Berpuluh-puluh cadangan

Di dalam WHO 2015 konvensyen penamaan, organisasi itu menggalakkan mereka yang menamakan penyakit untuk mengelakkan tempat, nama, pekerjaan dan haiwan kerana stigmatisasi.
Pada bulan Ogos, WHO menggalakkan orang ramai yang ingin mencadangkan nama baharu untuk cacar monyet untuk mengemukakan cadangan kepada laman webnya. Lebih daripada 180 idea telah dicadangkan, beberapa dengan gabungan luas penjelasan kreatif.

Beberapa — seperti lopox, ovidpox, mixypox dan roxypox — tidak mempunyai penjelasan.

Segelintir — seperti rodentpox, bonopox dan alaskapox — mungkin dibuat-buat.

Johanna Vogl, yang menyerahkan “cacar kelabu,” menulis bahawa nama itu “merujuk kepada tanda fenotip penyakit, lepuh kelabu dan tidak dikaitkan dengan warna kulit manusia mahupun lokasi, kumpulan atau haiwan.”

Wabak monkeypox semakin perlahan di AS, tetapi pemimpin kesihatan berkata cabaran kritikal kekal
Cadangan lain datang dengan penjelasan saintifik yang lebih mantap. Dr Jeremy Faust, seorang doktor perubatan kecemasan di Brigham and Women’s Hospital di Boston dan seorang pengajar dalam perubatan kecemasan di Harvard, mencadangkan menukar nama kepada opoxid-22.

“Walaupun virus monkeypox yang menyebabkan wabak semasa bukanlah patogen baru, saya mencadangkan bahawa kerana penetapannya sebagai kecemasan kesihatan awam yang membimbangkan antarabangsa, menamakan semula ia adalah wajar,” tulis Faust dalam cadangannya. Dia menambah bahawa walaupun garis keturunan virus tertentu ini nampaknya berasal sebelum 2022, menggunakan tahun ini mungkin “mengehadkan kekeliruan.”

Opoxid-22 mencerminkan perkara yang diketahui tentang virus sambil mengeluarkan “monyet” daripada nama itu.

Faust berkata dia terganggu dengan ketidaktepatan nama monyetpox dan stigma yang disampaikannya. Tetapi dia berkata dia menyerahkan nama itu ketika dia menunggu beberapa kerja lain selesai.

Cacar monyet jarang berlaku pada kanak-kanak, tetapi sekolah K-12 sedang bersedia untuk kemungkinan kes

“Sejujurnya, saya hanya berlengah-lengah,” kata Faust.

Beliau berkata jika WHO memilih namanya, ia boleh membantu lebih ramai orang mendapatkan rawatan, ujian dan penjagaan.

“Ini penting,” kata Faust. “Nama yang betul sepatutnya berbunyi kering, teknikal, membosankan, jadi orang tidak takut untuk mengatakan bahawa mereka mempunyai masalah itu, bukan?”

Rossi Hassad, seorang profesor penyelidikan dan statistik di Mercy College dan felo American College of Epidemiology, menyerahkan beberapa nama termasuk zpox-22, zopox-22, zovid-22, hpox22 dan hpi-22.

Cadangannya berhujah bahawa memandangkan ketidakpastian tentang dari mana virus itu berasal, nama yang lebih umum berasal daripada zoonosis — yang bermaksud penyakit yang boleh ditularkan daripada haiwan kepada manusia — akan menghapuskan perkataan “monyet” dan menjadi lebih inklusif.

Sekolah sedang dalam sesi. Sekiranya anda bimbang tentang anak anda terkena cacar monyet?

Menambah “22” akan mencerminkan tahun di mana saintis mengetahui tentang “wabak ini dengan penularan manusia ke manusia yang luar biasa dan membimbangkan,” kata cadangan itu.

Hassad berkata, dia terdorong untuk mengemukakan nama kerana perkataan “monyet” boleh membawa banyak konotasi negatif.

“Ia telah digunakan dalam fitnah perkauman dan perkauman terhadap kumpulan tertentu. Saya fikir adalah tidak ikhlas untuk tidak mengiktiraf kerosakan yang telah dilakukan oleh perkataan itu,” katanya. “Ia juga tidak betul dari segi saintifik. Ia adalah salah nama. Jika kita mahu menjadi saintifik, kita perlu betul.”

‘Sehari lewat dan satu dolar pendek’

Sesetengah jabatan kesihatan AS tidak menunggu WHO, tetapi perubahan itu tidak konsisten.

Jabatan Kesihatan San Francisco membuat panggilan ia MPX. Chicago memanggilnya MPV. Bandar lain dilanda teruk oleh wabak itu, termasuk Houston, Bandar New York dan Philadelphiatelah kekal dengan nama tradisional, seperti juga CDC.

Daniel Driffin, seorang peguam bela pesakit HIV dan perunding dengan NMAC, sebuah organisasi kebangsaan yang bekerja untuk ekuiti kesihatan dan keadilan perkauman untuk menamatkan wabak HIV, berkata dia berharap nama itu akan berubah. Pada masa yang sama, dia kecewa kerana tidak sampai wabak ini, apabila orang di luar Afrika terjejas secara meluas, desakan untuk perubahan itu bermula.

“Ia adalah nama yang penuh dengan perkauman. Ia lewat sehari dan kekurangan satu dolar. Tetapi saya menyokong perubahan itu dan fikir ia akan membantu,” kata Driffin. “Fikirkan tentang populasi yang akan terus terjejas secara tidak seimbang dengan penyakit ini. Ia adalah orang kulit hitam dan coklat, jadi jika kita boleh menghilangkan kecenderungan menindas perkauman daripada tatanama, saya fikir kita perlu berbuat demikian.”We want to thank the writer of this write-up for this amazing web content

Kebimbangan terhadap stigma mendorong untuk menamakan semula monkeypox, tetapi prosesnya perlahan


Discover our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/