Kedudukan tidur terbaik untuk mencegah Alzheimer, ALS dan Parkinson, menurut kajian baru

Di belakang anda, menghadap ke bawah, di sisi—apabila anda tidur atau tidur pada waktu malam, apakah posisi yang anda cenderung untuk tidur?

A kajian pra-klinikal mencadangkan cara kita tidur, terutamanya jika ia dalam kedudukan sisi (juga dikenali sebagai tidur mengiring), boleh membantu membuang sisa dalam otak semasa kita tidur. Pembuangan sisa ini penting dalam menjalankan fungsi otak seperti penyelesaian masalah, penaakulan dan perhatian terhadap perincian—bersama-sama dengan memastikan otak anda sihat.

Penyelidik dari Australia secara khusus ingin mengetahui bagaimana sistem glymphaticrangkaian saluran yang membantu membuang sisa dalam otak, boleh mencegah penyakit neurodegeneratif seperti sklerosis lateral amyotrophic (ALS), penyakit neuron motor yang paling biasa yang menjejaskan sel saraf dalam otak dan saraf tunjang. Orang yang didiagnosis dengan ALS secara beransur-ansur boleh kehilangan keupayaan mereka untuk bercakap, makan, bergerak dan bernafas.

Sistem glymphatic dan peranan penyingkiran sisa dalam otak

Jika awak tidak cukup tidur atau tidak tidur langsung, sel-sel otak yang dikenali sebagai neuron mengambil sejumlah besar tenaga. Apabila ini berlaku, neuron mengeluarkan serpihan yang boleh terapung di sekeliling otak dan menghalangnya daripada berfungsi secara normal. Serpihan itu – terdiri daripada sisa protein – kemudian boleh membentuk rumpun yang toksik kepada otak.

Pengumpulan jenis protein ini (termasuk amiloid-beta) telah dikaitkan dengan penyakit neurodegeneratiftermasuk Alzheimer, Parkinson, Huntington dan demensia.

Natalie Dautovich, PhD, felo alam sekitar di National Sleep Foundation dan penolong profesor di Jabatan Psikologi di Virginia Commonwealth University, memberitahu SeniorsMatter sistem glymphatic ialah “penjaga rumah” otak dan merupakan kunci dalam membuang sisa dalam otak. Sistem ini juga paling aktif semasa kita tidur. Bagaimanapun, dia berkata apabila kita kurang tidur, sistem ini sebahagian besarnya tidak aktif, membolehkan sisa saraf terkumpul.

“Sistem glymphatic menggunakan cecair tulang belakang serebrum untuk membuang bahan buangan saraf dari otak,” katanya. “Penyelidikan terkini dan terkini mencadangkan bahawa tidur adalah penting untuk mewujudkan persekitaran optimum untuk ‘pencucian otak’ ini berlaku.”

Tambahan pula, penyelidikan yang dijalankan terhadap tikus didapati pelepasan glymphatic adalah paling cekap dalam kedudukan sisi (atau tidur sisi), berbanding dengan sama ada posisi terlentang (di belakang) atau meniarap (baring di hadapan), mengikut David Wright, PhD, profesor bersekutu di Jabatan Neurosains di Universiti Monash.

Namun, sebab mengapa kedudukan tertentu lebih berkesan dalam membantu sistem glymphatic membersihkan sisa otak tidak difahami sepenuhnya pada masa ini, tetapi mungkin disebabkan oleh “kesan graviti, mampatan dan regangan tisu,” tambah Wright.

Bagaimana untuk meningkatkan fungsi sistem glymphatic (selain tidur)

Walaupun pakar masih belajar tentang peranan sistem glymphatic dalam fungsi saraf, terdapat perubahan gaya hidup kecil yang boleh meningkatkan pembersihan sisa otak dan meminimumkan risiko mengembangkan penyakit neurodegeneratif. Menurut Wright, beberapa perubahan itu termasuk:

  • Pengambilan alkohol yang sederhana – Dalam kajian tikuspendedahan kepada jumlah alkohol yang sederhana telah ditunjukkan untuk meningkatkan fungsi limfa, manakala dos alkohol yang tinggi mempunyai kesan sebaliknya.
  • Senaman – Senaman yang kerap juga telah didapati meningkatkan ingatan dan kognisi dalam penyakit neurodegeneratif dan boleh membantu pembersihan glymphatic.
  • Mengambil vitamin tertentu – Penyelidikan menunjukkan omega-3 itu atau pil minyak ikan boleh membantu menggalakkan pelepasan protein dari otak dan mempunyai kesan positif terhadap fungsi glymphatic.

Walaupun ini patut dipertimbangkan, Wright berkata lebih banyak penyelidikan diperlukan “untuk menumpukan pada terapi yang menyasarkan secara langsung sistem glymphatic untuk membantu mereka yang sudah mengalami penyakit yang melemahkan ini.”

Apa lagi yang anda perlu tahu tentang kajian itu

Untuk menjawab bagaimana sistem glymphatic memainkan peranan dalam mencegah ALS, Wright dan rakan-rakannya beralih kepada tikus.

Sesetengah tikus diubah suai secara genetik untuk menyatakan protein manusia yang disambungkan kepada ALS, protein yang dipanggil TDP-43. Sesetengah tikus diberi makanan yang mengandungi antibiotik yang dipanggil doxycycline, yang membolehkan penyelidik mematikan ekspresi TDP-43, dan pada akhirnya membenarkan tikus menjadi tua secara normal. Walau bagaimanapun, apabila tikus yang diubah suai secara genetik beralih kepada makanan biasa, ekspresi TDP-43 dihidupkan dan protein toksik mula terkumpul.

Mereka mendapati bahawa dari masa ke masa tikus yang diubah suai secara genetik menunjukkan tanda-tanda klasik ALS, termasuk kerosakan otot secara beransur-ansur dan atrofi otak, kehilangan neuron.

“Apa yang ditunjukkan oleh kajian itu ialah otak ALS pada tikus sebenarnya telah mengurangkan pelepasan cecair serebrospinal (CSF) berbanding otak biasa,” Santosh Kesari, MD, PhDpakar neurologi di Pusat Kesihatan Providence Saint John di Santa Monica, California (yang bukan sebahagian daripada kajian itu), memberitahu SeniorsMatter.

Pengurangan pelepasan CSF dalam otak dipercayai untuk menyumbang kepada perkembangan banyak penyakit, termasuk keadaan neurodegeneratif seperti penyakit Alzheimer dan multiple sclerosis.

Selain itu, dengan menggunakan pengimejan resonans magnetik (MRI), para penyelidik mendapati tikus yang diubah suai secara genetik mempunyai masa yang lebih sukar untuk membersihkan sisa dari otak berbanding tikus kawalan.

“Kajian kami memberikan bukti pertama bahawa sistem glymphatic mungkin menjadi sasaran terapeutik yang berpotensi dalam rawatan ALS,” tulis Wright dalam Perbualan. “Kedudukan tidur juga dianggap menjejaskan pelepasan glymphatic.”

“Permulaan gejala dalam ALS selalunya berbahaya, dan diagnosis kekal mencabar. Oleh itu, diagnosis definitif sering tertangguh dan salah diagnosis adalah perkara biasa,” tambahnya. “Kaedah pengimejan yang kami gunakan mungkin membantu doktor membuat diagnosis lebih awal, membawa rawatan ke hadapan dan membolehkan pendaftaran lebih awal dalam ujian klinikal.”

Bagaimana untuk menggalakkan tidur yang selesa dan berkualiti tinggi

The Yayasan Tidur Kebangsaan mengesyorkan amalan ini untuk tidur yang lebih baik:

  1. Luangkan masa dalam cahaya terang pada siang hari.
  2. Bersenam dengan kerap.
  3. Makan makanan pada waktu yang konsisten setiap hari
  4. Elakkan alkohol, kafein, nikotin dan makanan berat sebelum tidur.
  5. Berpegang pada rutin atau jadual tidur.
  6. Elakkan elektronik dan peranti lain sebelum tidur.

Mencari bantal yang sesuai juga boleh membuatkan tidur lebih selesa atau boleh menggalakkan tidur sebelah. Bantal yang sesuai membantu memastikan leher sejajar dengan tulang belakang semasa tidur. Ia juga boleh menyokong kepala dengan betul untuk memastikannya sejajar dan mengelakkannya daripada condong ke arah tilam.

We would like to give thanks to the writer of this article for this remarkable web content

Kedudukan tidur terbaik untuk mencegah Alzheimer, ALS dan Parkinson, menurut kajian baru


Visit our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/