Kegagalan pemindahan jantung babi: Doktor memperincikan semua yang salah

Besarkan / Kebanyakan jantung terdiri daripada sel otot seperti yang ditunjukkan di sini.

Awal tahun ini, berita tersebar xenotransplantasi eksperimen pertama: Pesakit manusia yang menghidap penyakit jantung menerima jantung daripada babi yang telah direka bentuk secara genetik untuk mengelakkan penolakan. Walaupun pada mulanya berjaya, percubaan tamat dua bulan kemudian apabila pemindahan gagal, menyebabkan kematian pesakit. Pada masa itu, pasukan itu tidak mendedahkan sebarang butiran mengenai perkara yang salah. Tetapi minggu ini menyaksikan penerbitan kertas penyelidikan yang meneliti semua yang berlaku untuk persediaan untuk pemindahan dan minggu-minggu berikutnya.

Secara kritikal, ini termasuk kegagalan pemindahan akhirnya, yang dicetuskan oleh kematian banyak sel otot dalam jantung yang dipindahkan. Tetapi sebab kematian itu tidak jelas, dan tanda-tanda tipikal penolakan oleh sistem imun tidak hadir. Jadi, kita perlu menunggu sebentar untuk memahami apa yang berlaku.

Permulaan yang mantap

Secara keseluruhan, kertas itu melukis gambar penerima organ David Bennett sebagai pesakit yang hampir mati ketika pemindahan dilakukan. Dia adalah calon yang jelas untuk pemindahan jantung dan hanya terus hidup melalui penggunaan alat yang membantu mengoksidakan darahnya di luar badannya. Tetapi pesakit mempunyai apa yang disebut penyelidik sebagai “pematuhan yang lemah terhadap rawatan, ” yang membawa empat program pemindahan berbeza untuk menafikannya pemindahan jantung manusia. Pada ketika itu, dia dan keluarganya bersetuju untuk mengambil bahagian dalam program xenotransplant eksperimen.

Babi yang berkhidmat sebagai penderma jantung berasal dari populasi yang telah kejuruteraan genetik secara meluas untuk mengehadkan kemungkinan penolakan oleh sistem imun manusia. Talian ini juga bebas daripada virus tertentu yang memasukkan dirinya ke dalam genom babi (porcine endogenous retrovirus C, atau PERV-C) dan dinaikkan dalam keadaan yang sepatutnya mengehadkan pendedahan patogen. Haiwan itu juga telah disaring untuk virus sebelum pemindahan, dan pesakit telah disaring untuk patogen babi selepas itu.

Selepas pemindahan, jantung baharu pesakit menunjukkan prestasi yang baik, memaparkan irama normal antara 70 dan 90 denyutan seminit. Paling ketara, lebih separuh darah yang memenuhi ventrikel kiri jantung yang dipindahkan dihantar keluar ke dalam sistem peredaran darah dengan setiap penguncupan; itu meningkat daripada hanya 10 peratus dalam jantung berpenyakit yang telah digantikannya.

Kira-kira dua minggu selepas pemindahan, Bennett mula mengalami sakit perut dan penurunan berat badan yang akhirnya mengakibatkan dia kehilangan lebih daripada 20 kg (40 lbs). Dia diletakkan di atas tiub suapan, dan laparoskopi penerokaan menunjukkan tanda-tanda potensi jangkitan yang sedang diselesaikan, tetapi tiada tindakan yang dianggap perlu. Tidak lama kemudian, saringan menunjukkan kemungkinan jangkitan dengan versi babi sitomegalovirus; versi manusia virus ini menyebabkan masalah seperti radang paru-paru dan mononukleosis. Ini telah dikendalikan dengan rawatan antivirus.

Walaupun penurunan berat badan adalah kebimbangan yang jelas, pada lima minggu selepas pemindahan, tiada tanda-tanda penolakan, dan jantung masih berfungsi.

We wish to give thanks to the author of this short article for this remarkable web content

Kegagalan pemindahan jantung babi: Doktor memperincikan semua yang salah


Explore our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/