Keibuan dan menopaus kemudian boleh mengurangkan risiko wanita mengalami demensia, dakwaan kajian

Keibuan dan menopaus kemudian boleh mengurangkan risiko wanita mengalami demensia.

Seorang wanita yang tidak mempunyai anak adalah 18 peratus lebih berkemungkinan untuk didiagnosis dengan demensia berbanding ibu kepada dua anak, satu kajian terhadap lebih setengah juta orang telah menemui.

Demensia juga 32 peratus lebih berkemungkinan berlaku pada wanita yang secara semula jadi memasuki menopaus pada usia 47 tahun, berbanding wanita yang menopausnya lewat pada usia 50 tahun.

Kehamilan dan tahun melahirkan anak yang lebih lama sebelum menopaus boleh membantu mengelakkan demensia dengan mendedahkan wanita kepada lebih banyak estrogen dalam hayatnya.

Hormon, pada tahap yang betul dalam badan, boleh membantu untuk melindungi otak.

Itu boleh menjelaskan penemuan tambahan bahawa wanita adalah 20 peratus kurang berkemungkinan mengalami demensia jika mereka sebelum ini mengambil pil perancang.

Wanita yang mengalami menopaus awal lebih berkemungkinan mendapat demensia, satu kajian oleh Institut George untuk Kesihatan Global yang beribu pejabat di Australia mendakwa hari ini

Pil, yang mengubah tahap hormon, mungkin juga baik untuk otak.

Penyelidik melihat kira-kira 273,000 wanita dan 229,000 lelaki berumur 40 hingga 69, dari UK, yang disusuli selama hampir 12 tahun secara purata untuk melihat sama ada mereka mengalami demensia.

Kajian itu bertujuan untuk melihat secara khusus pada wanita, yang lebih berkemungkinan mendapat demensia berbanding lelaki dan membentuk dua pertiga daripada kematian demensia.

Penyelidik melihat peranan ‘faktor pembiakan’ seperti usia mereka ketika mereka mula menopaus, mempunyai bayi atau melalui akil baligh.

Jessica Gong, yang mengetuai kajian dari Institut George untuk Kesihatan Global di Australia, berkata: ‘Walaupun risiko mengalami demensia meningkat dengan usia, kita belum tahu sama ada kadar yang lebih tinggi dilihat pada wanita adalah semata-mata kerana mereka hidup lebih lama.

‘Tetapi ada kemungkinan faktor pembiakan khusus wanita mungkin dapat menjelaskan beberapa perbezaan jantina.’

Memulakan akil baligh lebih awal dalam kehidupan dikaitkan dengan pengurangan risiko mendapat demensia dalam penemuan kajian.

Seorang wanita yang dilaporkan mendapat haid pertama selepas umur 14 tahun, berbanding wanita yang mengalaminya berumur 13 tahun, hampir satu perlima lebih berkemungkinan mengalami demensia.

Ini mungkin disebabkan oleh estrogen yang diperlukan untuk menghasilkan telur setiap bulan selepas akil baligh.

Memulakan kitaran bulanan ini lebih awal boleh bermakna jangka hayat pendedahan kepada estrogen lebih lama, dengan kesannya yang berpotensi menguntungkan pada otak.

Ini juga berkemungkinan menjadi sebab bahawa wanita yang mengalami menopaus, pada usia 47 tahun mempunyai risiko demensia yang lebih tinggi daripada mereka yang memasuki menopaus berumur 50 tahun.

Secara purata, wanita mengalami menopaus antara umur 45 dan 55, dan setiap tahun kemudian ia datang, lebih banyak estrogen yang mungkin mereka perlukan untuk melindungi otak mereka.

Antara orang yang dianalisis oleh penyelidik, yang merupakan sebahagian daripada kajian Biobank UK, 1,866 wanita mengalami demensia, begitu juga dengan 2,202 lelaki.

Wanita yang pernah hamil adalah 15 peratus kurang berkemungkinan daripada mereka yang tidak pernah hamil untuk mendapat demensia.

Tetapi pengurangan risiko yang sama pada lelaki dengan kanak-kanak menunjukkan penemuan ini bukan semua tentang hormon dalam badan.

Mempunyai keluarga mungkin hanya membantu untuk memastikan otak ibu bapa aktif dan mengelakkan demensia.

Walau bagaimanapun, keputusan menunjukkan anda boleh mempunyai terlalu banyak perkara yang baik, dengan keluarga yang lebih besar dikaitkan dengan risiko demensia yang lebih tinggi.

Wanita yang mempunyai empat anak, berbanding mereka yang hanya mempunyai dua, mempunyai kemungkinan 14 peratus lebih tinggi untuk mendapat demensia.

Lelaki yang mempunyai empat anak mempunyai kemungkinan 26 peratus lebih tinggi untuk mendapat demensia, berbanding mereka yang mempunyai dua anak.

Penulis kajian mencadangkan terlalu ramai kanak-kanak boleh menyebabkan tekanan dan kesukaran kewangan, yang tidak baik untuk kesihatan otak.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal PLOS Medicine, tidak menemui hubungan antara wanita yang mengambil terapi penggantian hormon (HRT) dan demensia, walaupun ini menambah estrogen dalam badan.

Setelah menjalani histerektomi, terutamanya jika seorang wanita turut membuang ovarinya, dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk mendapat demensia atau kematian akibatnya, tetapi ini hanya faktor penting bagi wanita daripada kumpulan sosioekonomi yang lebih miskin.

Keputusan kajian adalah berdasarkan wanita yang melaporkan peristiwa kehidupan seperti umur akil baligh dan menopaus mereka, yang mereka mungkin tidak ingat dengan tepat.

Tetapi ia menunjukkan hormon dan peristiwa kehidupan boleh mengurangkan risiko orang mengalami demensia, dan mempunyai anak mungkin baik untuk lelaki dan wanita.

APA ITU DEMENTIA? PENYAKIT PEMBUNUH YANG MENYAMPAIKAN KENANGAN MEREKA

KEBIMBANGAN GLOBAL

Demensia ialah istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan pelbagai gangguan neurologi progresif (yang menjejaskan otak) yang memberi kesan kepada ingatan, pemikiran dan tingkah laku.

Terdapat pelbagai jenis demensia, yang mana penyakit Alzheimer adalah yang paling biasa.

Sesetengah orang mungkin mempunyai gabungan jenis demensia.

Tidak kira jenis yang didiagnosis, setiap orang akan mengalami demensia mereka dengan cara tersendiri.

Demensia adalah kebimbangan global tetapi ia paling kerap dilihat di negara yang lebih kaya, di mana orang ramai mungkin akan hidup sehingga usia yang sangat tua.

BERAPA RAMAI ORANG YANG TERKENA?

Persatuan Alzheimer melaporkan terdapat lebih daripada 850,000 orang yang hidup dengan demensia di UK hari ini, di mana lebih daripada 500,000 mempunyai Alzheimer.

Dianggarkan bilangan penghidap demensia di UK menjelang 2025 akan meningkat kepada lebih 1 juta.

Di AS, dianggarkan terdapat 5.5 juta penghidap Alzheimer. Peratusan kenaikan yang sama dijangka pada tahun-tahun akan datang.

Apabila usia seseorang meningkat, begitu juga dengan risiko mereka mengalami demensia.

Kadar diagnosis bertambah baik tetapi ramai penghidap demensia dianggap masih tidak didiagnosis.

ADA PENAWARNYA?

Pada masa ini tiada ubat untuk demensia.

Tetapi ubat-ubatan baru boleh melambatkan perkembangannya dan lebih awal ia dikesan, rawatan yang lebih berkesan adalah.

Sumber: Persatuan Alzheimer

We would love to give thanks to the writer of this write-up for this amazing content

Keibuan dan menopaus kemudian boleh mengurangkan risiko wanita mengalami demensia, dakwaan kajian


Check out our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/