Kejayaan Saintifik Utama Terhadap Faedah Senaman dalam Pil

Para saintis telah mengenal pasti molekul dalam darah, dicipta semasa senaman, yang boleh mengurangkan pengambilan makanan dan obesiti pada tikus dengan berkesan.

Faedah senaman dalam pil? Sains kini lebih dekat dengan matlamat itu.

Penyelidik telah mengenal pasti molekul dalam darah yang dihasilkan semasa senaman dan berkesan boleh mengurangkan pengambilan makanan dan obesiti pada tikus. Penemuan ini meningkatkan pemahaman kita tentang proses fisiologi yang mendasari interaksi antara senaman dan kelaparan. Para saintis dari Kolej Perubatan Baylor, Sekolah Perubatan Stanford dan institusi yang bekerjasama melaporkan penemuan itu pada 15 Jun dalam jurnal alam semula jadi.

“Senaman yang kerap telah terbukti membantu penurunan berat badan, mengawal selera makan, dan meningkatkan profil metabolik, terutamanya bagi orang yang berlebihan berat badan dan obes,” kata pengarang yang sepadan dengan Dr Yong Xu, profesor pediatrik. – pemakanan dan biologi molekul dan selular di Baylor. “Jika kita dapat memahami mekanisme senaman yang mencetuskan manfaat ini, maka kita lebih dekat untuk membantu ramai orang meningkatkan kesihatan mereka.”

“Kami ingin memahami bagaimana senaman berfungsi pada peringkat molekul untuk dapat menangkap beberapa faedahnya,” kata pengarang yang sepadan Jonathan Long, MD, penolong profesor patologi di Perubatan Stanford dan Sarjana Institut Stanford ChEM-H ( Kimia, Kejuruteraan & Perubatan untuk Kesihatan Manusia). “Sebagai contoh, orang yang lebih tua atau lemah yang tidak boleh bersenam dengan cukup, mungkin suatu hari nanti mendapat manfaat daripada mengambil ubat yang boleh membantu melambatkan osteoporosis, penyakit jantung atau keadaan lain.”

Xu, Long, dan rakan sekerja mereka menjalankan analisis darah yang komprehensif plasma sebatian daripada tikus berikutan larian treadmill yang sengit. Molekul teraruh yang paling ketara ialah amino yang diubah suai asid dipanggil Lac-Phe. Ia disintesis daripada laktat (hasil sampingan daripada senaman berat yang bertanggungjawab untuk sensasi terbakar dalam otot) dan fenilalanin (asid amino yang merupakan salah satu blok bangunan protein).

Pada tikus dengan obesiti akibat diet (diberikan diet tinggi lemak), dos Lac-Phe yang tinggi menyekat pengambilan makanan sebanyak kira-kira 50% berbanding tikus kawalan dalam tempoh 12 jam tanpa menjejaskan pergerakan atau perbelanjaan tenaga mereka. Apabila diberikan kepada tikus selama 10 hari, Lac-Phe mengurangkan pengambilan makanan kumulatif dan berat badan (disebabkan kehilangan lemak badan) dan meningkatkan toleransi glukosa.

Para penyelidik juga mengenal pasti enzim yang dipanggil CNDP2 yang terlibat dalam pengeluaran Lac-Phe dan menunjukkan bahawa tikus yang kekurangan enzim ini tidak menurunkan berat badan pada rejim senaman sebagai kumpulan kawalan pada pelan senaman yang sama.

Menariknya, pasukan itu juga menemui ketinggian yang kukuh dalam paras plasma Lac-Phe berikutan aktiviti fizikal dalam kuda lumba dan manusia. Data daripada kohort senaman manusia menunjukkan bahawa senaman pecut mendorong peningkatan paling dramatik dalam plasma Lac-Phe, diikuti dengan latihan rintangan dan kemudian latihan ketahanan. “Ini menunjukkan bahawa Lac-Phe adalah sistem purba dan terpelihara yang mengawal pemakanan dan dikaitkan dengan aktiviti fizikal dalam banyak spesies haiwan,” kata Long.

“Langkah seterusnya kami termasuk mencari butiran lanjut tentang bagaimana Lac-Phe mengantara kesannya dalam badan, termasuk otak,” kata Xu. “Matlamat kami adalah untuk belajar memodulasi laluan senaman ini untuk campur tangan terapeutik.”

Rujukan: “Metabolit yang boleh didorong oleh senaman yang menyekat pemakanan dan obesiti” oleh Veronica L. Li, Yang He, Kévin Contrepois, Hailan Liu, Joon T. Kim, Amanda L. Wiggenhorn, Julia T. Tanzo, Alan Sheng-Hwa Tung, Xuchao Lyu, Peter-James H. Zushin, Robert S. Jansen, Basil Michael, Kang Yong Loh, Andrew C. Yang, Christian S. Carl, Christian T. Voldstedlund, Wei Wei, Stephanie M. Terrell, Benjamin C. Moeller, Rick M. Arthur, Gareth A. Wallis, Koen van de Wetering, Andreas Stahl, Bente Kiens, Erik A. Richter, Steven M. Banik, Michael P. Snyder, Yong Xu dan Jonathan Z. Long, 15 Jun 2022, alam semula jadi.
DOI: 10.1038/s41586-022-04828-5

We would like to say thanks to the author of this write-up for this remarkable material

Kejayaan Saintifik Utama Terhadap Faedah Senaman dalam Pil


Check out our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/