Kekurangan Tidur yang Konsisten Memberi Impak Negatif kepada Sel Stem Imun, Meningkatkan Risiko Gangguan Radang dan Penyakit Jantung – Berita Neurosains

Ringkasan: Kekurangan tidur mengubah struktur DNA di dalam sel imun dan meningkatkan bilangan sel imun, yang menyebabkan mereka bertindak balas secara berlebihan dan mencetuskan keradangan. Kajian mendapati mengejar tidur tidak membalikkan kesan ini.

Sumber: Hospital Gunung Sinai

Tidur yang kronik dan tidak mencukupi boleh menjejaskan sel-sel imun secara negatif, yang boleh menyebabkan gangguan keradangan dan penyakit kardiovaskular, menurut satu kajian baru dari Sekolah Perubatan Icahn di Gunung Sinai. Lebih khusus lagi, secara konsisten kehilangan satu setengah jam tidur semalaman berpotensi meningkatkan risiko.

Penyelidikan yang diterbitkan pada 21 September di Jurnal Perubatan Eksperimen, adalah yang pertama menunjukkan bahawa tidur mengubah struktur DNA di dalam sel stem imun yang menghasilkan sel darah putih—juga dikenali sebagai sel imun—dan ini boleh memberi kesan berpanjangan pada keradangan dan menyumbang kepada penyakit radang.

Sel imun melawan jangkitan, tetapi jika bilangan sel ini menjadi terlalu tinggi, mereka bertindak balas secara berlebihan dan menyebabkan keradangan. Kajian itu juga yang pertama menunjukkan bahawa mengejar tidur tidak membalikkan kesan gangguan tidur.

“Kajian ini mula mengenal pasti mekanisme biologi yang menghubungkan tidur dan kesihatan imunologi dalam jangka panjang. Ia menunjukkan bahawa pada manusia dan tikus, tidur yang terganggu mempunyai pengaruh yang mendalam pada pengaturcaraan sel imun dan kadar pengeluarannya, menyebabkan mereka kehilangan kesan perlindungannya dan sebenarnya memburukkan jangkitan—dan perubahan ini berpanjangan.

“Ini penting kerana ia adalah satu lagi pemerhatian utama bahawa tidur mengurangkan keradangan dan, sebaliknya, gangguan tidur meningkatkan keradangan,” kata pengarang utama Filip Swirski, PhD, Pengarah Institut Penyelidikan Kardiovaskular di Icahn Mount Sinai.

“Kerja ini menekankan kepentingan orang dewasa secara konsisten tidur tujuh hingga lapan jam sehari untuk membantu mencegah keradangan dan penyakit, terutama bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan yang mendasari.”

Satu pasukan penyiasat menganalisis 14 orang dewasa yang sihat yang kerap tidur lapan jam setiap malam. Pertama, penyelidik memantau mereka tidur sekurang-kurangnya lapan jam semalam selama enam minggu. Mereka mengambil darah mereka dan menganalisis sel imun mereka. Kemudian, kumpulan orang dewasa yang sama mengurangkan masa tidur mereka sebanyak 90 minit setiap malam selama enam minggu, dan darah dan sel imun mereka dianalisis semula.

Pada akhir kajian penyelidik membandingkan sampel darah dan sel dari tidur malam penuh dan tempoh tidur yang terhad.

Semua peserta mempunyai perubahan ketara dalam sel imun mereka (juga dikenali sebagai sel hematopoietik) kerana kekurangan tidur-terdapat lebih banyak daripada mereka, dan struktur DNA telah diubah. Selepas enam minggu sekatan tidur, mereka mempunyai peningkatan bilangan sel imun.

Penyelidik juga menganalisis tidur dalam model tetikus. Kumpulan tikus sama ada dibenarkan tidur tanpa gangguan, atau mengalami pemecahan tidur, di mana mereka dikejutkan sepanjang malam selama 16 minggu. Kemudian, tikus dengan pemecahan tidur melalui pemulihan tidur tanpa gangguan selama sepuluh minggu.

Penyiasat mengambil sel stem imun dan sel imun daripada tikus semasa fasa pemulihan yang tidak terganggu, berpecah-belah dan tidur ini, menganalisisnya dan membandingkannya pada akhir eksperimen.

Keputusan pada tikus adalah konsisten dengan keputusan pada manusia. Mereka menunjukkan bahawa semua tikus dengan tidur yang berpecah-belah mempunyai perubahan ketara pada sel stem imun mereka, menghasilkan peningkatan bilangan sel imun, dan juga menunjukkan bukti pendawaian semula dan pengaturcaraan semula.

Lihat juga

Ini menunjukkan seorang lelaki sedang duduk di atas katil
Kajian itu juga yang pertama menunjukkan bahawa mengejar tidur tidak membalikkan kesan gangguan tidur. Imej berada dalam domain awam

Penemuan ketara daripada kumpulan tetikus ialah walaupun selepas pemulihan tidur, sel stem imun mengekalkan struktur pendawaian semula ini, dan mereka terus menghasilkan sel darah putih tambahan, menjadikan tikus mudah terdedah kepada keradangan dan penyakit.

“Penemuan kami menunjukkan bahawa pemulihan tidur tidak dapat membalikkan sepenuhnya kesan tidur yang tidak berkualiti. Kami boleh mengesan kesan molekul tidur yang tidak mencukupi dalam sel stem imun, walaupun selepas berminggu-minggu tidur pemulihan.

“Jejak molekul ini boleh menyebabkan sel bertindak balas dengan cara yang tidak sesuai yang membawa kepada keradangan dan penyakit,” kata ketua penyiasat bersama Cameron McAlpine, PhD, Penolong Profesor Perubatan (Kardiologi) di Icahn Mount Sinai.

“Adalah mengejutkan apabila mendapati tidak semua kelompok sel stem bertindak balas terhadap tidur yang tidak mencukupi dengan cara yang sama. Terdapat beberapa kelompok sel stem yang membiak dan bertambah bilangannya, manakala kelompok lain menjadi lebih kecil. Pengurangan dalam kepelbagaian keseluruhan dan penuaan populasi sel stem imun ini merupakan penyumbang penting kepada penyakit radang dan penyakit kardiovaskular.”

Pembiayaan: Institut Jantung, Paru-paru dan Darah Kebangsaan, dan Pusat Kebangsaan untuk Memajukan Sains Terjemahan sebahagian daripada Institut Kesihatan Nasional, membantu membiayai kajian ini.

Mengenai berita penyelidikan tidur dan keradangan ini

Pengarang: Ilana Nikravesh
Sumber: Hospital Gunung Sinai
Hubungi: Ilana Nikravesh – Hospital Gunung Sinai
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Penemuan akan muncul dalam Jurnal Perubatan Eksperimen

We would love to give thanks to the writer of this short article for this outstanding material

Kekurangan Tidur yang Konsisten Memberi Impak Negatif kepada Sel Stem Imun, Meningkatkan Risiko Gangguan Radang dan Penyakit Jantung – Berita Neurosains


Explore our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/