Kekurangan Vitamin D Membawa Kepada Demensia – Berita Neurosains

Ringkasan: Penyelidik mendapati hubungan antara tahap vitamin D yang rendah dan pengurangan jumlah otak. Vitamin D yang lebih rendah juga dikaitkan dengan peningkatan risiko strok dan demensia. Sehingga 17% kes demensia boleh dicegah dengan meningkatkan vitamin D.

Sumber: Universiti Australia Selatan

Demensia adalah salah satu punca utama ketidakupayaan dan pergantungan dalam kalangan warga emas di seluruh dunia, yang menjejaskan pemikiran dan tingkah laku seiring dengan peningkatan usia anda. Tetapi bagaimana jika anda boleh menghentikan penyakit degeneratif ini di landasannya?

Kajian pertama di dunia dari University of South Australia boleh menjadikannya realiti kerana penyelidikan genetik baru menunjukkan hubungan langsung antara demensia dan kekurangan vitamin D.

Menyiasat hubungan antara vitamin D, ciri neuroimaging, dan risiko demensia dan strok, kajian itu mendapati:

  • tahap rendah vitamin D dikaitkan dengan jumlah otak yang lebih rendah dan peningkatan risiko demensia dan strok
  • analisis genetik menyokong kesan sebab akibat kekurangan vitamin D dan demensia.
  • dalam sesetengah populasi sebanyak 17 peratus kes demensia mungkin dapat dicegah dengan meningkatkan semua orang ke tahap normal vitamin D (50 nmol/L).

Demensia adalah sindrom kronik atau progresif yang membawa kepada kemerosotan dalam fungsi kognitif. Kira-kira 487,500 rakyat Australia hidup dengan demensia dan ia merupakan punca kematian kedua utama di negara itu. Di peringkat global, lebih daripada 55 juta orang mengalami demensia dengan 10 juta kes baharu didiagnosis setiap tahun.

Disokong oleh Majlis Penyelidikan Kesihatan dan Perubatan Kebangsaan, kajian genetik menganalisis data daripada 294,514 peserta dari UK Biobank, mengkaji kesan tahap rendah vitamin D (25 nmol/L) dan risiko demensia dan strok. Rawak Mendelian bukan linear (MR) – kaedah menggunakan variasi terukur dalam gen untuk mengkaji kesan sebab akibat pendedahan yang boleh diubah suai pada penyakit – digunakan untuk menguji sebab-musabab asas untuk hasil neuroimaging, demensia, dan strok.

Penyiasat kanan dan Pengarah Pusat Kesihatan Ketepatan Australia UniSA, Profesor Elina Hyppönen, berkata penemuan itu penting untuk pencegahan demensia dan menghargai keperluan untuk menghapuskan kekurangan vitamin D.

“Vitamin D adalah prekursor hormon yang semakin dikenali untuk kesan yang meluas, termasuk pada kesihatan otak, tetapi sehingga kini sangat sukar untuk mengkaji apa yang akan berlaku jika kita dapat mencegah kekurangan vitamin D,” kata Prof Hyppönen.

Tahap vitamin D yang rendah dikaitkan dengan jumlah otak yang lebih rendah dan peningkatan risiko demensia dan strok. Imej berada dalam domain awam

“Kajian kami adalah yang pertama untuk mengkaji kesan tahap vitamin D yang sangat rendah terhadap risiko demensia dan strok, menggunakan analisis genetik yang mantap di kalangan populasi yang besar.

“Dalam beberapa konteks, di mana kekurangan vitamin D agak biasa, penemuan kami mempunyai implikasi penting untuk risiko demensia. Malah, dalam populasi UK ini, kami mendapati bahawa sehingga 17 peratus kes demensia mungkin telah dielakkan dengan meningkatkan tahap vitamin D dalam julat normal.”

Penemuan ini amat ketara memandangkan prevalens demensia yang tinggi di seluruh dunia.

“Demensia adalah penyakit progresif dan melemahkan yang boleh memusnahkan individu dan keluarga,” kata Prof Hyppönen.

“Sekiranya kita dapat mengubah realiti ini dengan memastikan tiada seorang pun daripada kita kekurangan vitamin D yang teruk, ia juga akan mendapat manfaat selanjutnya dan kita boleh mengubah kesihatan dan kesejahteraan untuk beribu-ribu orang.”

“Kebanyakan daripada kita mungkin baik-baik saja, tetapi bagi sesiapa yang atas sebab apa pun mungkin tidak menerima cukup vitamin D dari matahari, pengubahsuaian kepada diet mungkin tidak mencukupi, dan suplemen mungkin diperlukan.”

Mengenai berita penyelidikan vitamin D dan demensia ini

Pengarang: Annabel Mansfield
Sumber: Universiti Australia Selatan
Hubungi: Annabel Mansfield – Universiti Australia Selatan
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Vitamin D dan kesihatan otak: kajian rawak pemerhatian dan Mendelian” oleh Elina Hyppönen et al. American Journal of Clinical Nutrition


abstrak

Vitamin D dan kesihatan otak: kajian rawak pemerhatian dan Mendelian

Latar belakang

Lihat juga

Ini menunjukkan tangan seorang lelaki

Status vitamin D yang lebih tinggi telah dicadangkan mempunyai kesan yang baik pada otak.

Objektif

Untuk menyiasat perkaitan antara 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D]ciri neuroimaging, dan risiko demensia dan strok.

Kaedah

Kami menggunakan data prospektif dari UK Biobank (37-73 tahun pada garis dasar) untuk mengkaji perkaitan antara kepekatan 25(OH)D dengan hasil neuroimaging (N = 33,523) dan risiko demensia dan strok (N = 427,690; 3414 dan 5339 kes insiden, masing-masing). Analisis pemerhatian telah diselaraskan untuk umur, jantina, etnik, bulan, pusat, dan sosioekonomi, gaya hidup, tingkah laku matahari dan faktor berkaitan penyakit. Analisis rawak Mendelian bukan linear (MR) digunakan untuk menguji sebab-sebab yang mendasari hasil neuroimaging (N = 23,901) dan demensia dan strok (N = 294,514; 2399 dan 3760 kes, masing-masing).

Keputusan

Perkaitan antara 25(OH)D dan jumlah, jirim kelabu, jirim putih, dan isipadu hippocampal adalah tidak linear, dengan volum yang lebih rendah untuk kepekatan rendah dan tinggi (dilaraskan P-tak linear ≤ 0.04). 25(OH)D mempunyai perkaitan songsang dengan isipadu hiperintensiti jirim putih [per 10 nmol/L 25(OH)D; adjusted β: –6.1; 95% CI: –11.5, –7.0]. Kekurangan vitamin D dikaitkan dengan peningkatan risiko demensia dan strok, dengan persatuan paling kuat bagi mereka yang mempunyai 25(OH)D <25 nmol/L (berbanding dengan 50–75.9 nmol/L; HR terlaras: 1.79; 95% CI: 1.57, 2.04 dan HR: 1.40; 95% CI: 1.26, 1.56, masing-masing).

Analisis MR bukan linear mengesahkan kesan ambang 25(OH)D pada demensia, dengan risiko diramalkan 54% (95% CI: 1.21, 1.96) lebih tinggi untuk peserta pada 25 nmol/L berbanding dengan 50 nmol/L. 25(OH)D tidak dikaitkan dengan hasil neuroimaging atau risiko strok dalam analisis MR. Pecahan kesan berpotensi mencadangkan 17% (95% CI: 7.22, 30.58) demensia boleh dicegah dengan meningkatkan 25(OH)D kepada 50 nmol/L.

Kesimpulan

Status vitamin D yang rendah dikaitkan dengan hasil pengimejan neuro dan risiko demensia dan strok walaupun selepas pelarasan kovariat yang meluas. Analisis MR menyokong kesan sebab akibat kekurangan vitamin D pada demensia tetapi bukan pada risiko strok.

We would love to thank the writer of this write-up for this outstanding material

Kekurangan Vitamin D Membawa Kepada Demensia – Berita Neurosains


Visit our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/