Kekurangan vitamin: Dua kekurangan diketahui mengganggu pembekuan darah

Vena varikos adalah saluran darah membonjol yang cenderung berjalan di bawah permukaan kaki. Dianggarkan bahawa kira-kira separuh daripada semua wanita dan satu perempat lelaki mengalami beberapa tahap vena varikos apabila mereka semakin tua, tetapi keadaan ini bukan semata-mata menunjukkan usia tua. Dua kekurangan vitamin juga mungkin dikaitkan dengan masalah vaskular.

Vitamin K

Vitamin K membantu membuat pelbagai protein yang diperlukan untuk pembekuan darah dan pembinaan tulang, menurut Harvard TH Chan School of Public Health.

Oleh itu, defisit nutrien boleh mengakibatkan kekurangan protein yang sesuai untuk mengelakkan pendarahan yang berlebihan, yang menimbulkan risiko kesihatan yang besar.

Inilah sebabnya mengapa banyak tanda amaran yang berkaitan dengan kekurangan vitamin K melibatkan pendarahan, yang mungkin kelihatan atau tidak dapat dilihat oleh mata.

Gejala boleh nyata dalam beberapa cara, termasuk lebam, dan pendarahan yang berlebihan akibat tusukan dan suntikan luka.

BACA LEBIH LANJUT: Gejala bekuan darah: Tanda dalam batuk anda

Menurut Jurnal Perubatan British: “Kekurangan vitamin K2 menjadikan tulang panjang dan nipis jadi peningkatan ketinggian dari generasi ke generasi adalah disebabkan oleh pemakanan yang tidak baik dan tidak meningkatkan pemakanan.

“Tahap vitamin K2 yang rendah mengakibatkan kalsifikasi elastin, punca dagu berganda, buasir dan vena varikos.”

Vena varikos tidak boleh dikelirukan dengan urat labah-labah, yang boleh mencerminkan tekanan tinggi yang luar biasa dalam urat yang lebih besar, menurut laman web Klinik Kesihatan Vein.

Menurut Lloyds Pharmacy, vitamin K adalah mineral penting yang mempunyai beberapa jenis, termasuk K1 dan K2.

Badan kesihatan menjelaskan: “Jenis K1 ditemui dalam sayur-sayuran hijau berdaun, minyak sayuran dan bijirin bijirin. Ini adalah sumber pemakanan utama vitamin K kami. Jenis K2 terdapat dalam jumlah kecil beberapa daging dan makanan yang ditapai.

Elaun Pemakanan Vitamin K yang Disyorkan ialah 120 mikrogram sehari untuk lelaki dan 90 mikrogram sehari untuk wanita.

JANGAN LEPASKAN

Tahap nutrien yang rendah juga telah dikaitkan dengan risiko trombosis vena dalam hujung rendah, istilah perubatan yang diberikan kepada bekuan darah yang telah terbentuk di dalam vena.

Pembentukan bekuan biasanya berlaku jauh di dalam urat di bahagian bawah kaki, paha atau pelvis, dan boleh menjadi maut jika ia bergerak ke paru-paru.

Penulis laporan perubatan yang diterbitkan dalam International Journal of General Medicine, menulis; “Penurunan dalam [Vitamin D] kepekatan mempunyai […] telah dikaitkan dengan peningkatan risiko tromboembolisme vena.”

Sumber nutrien makanan termasuk ikan berminyak, daging merah, hati, kuning telur, dan makanan yang diperkaya, seperti beberapa taburan lemak dan bijirin sarapan, tambah NHS.

Sesiapa yang mempertimbangkan untuk mengambil suplemen untuk membetulkan kekurangan harus berbincang dengan doktor mereka terlebih dahulu, untuk menghapuskan potensi risiko dan faedah.

Menurut New England Journal of Medicine, lebih daripada 23,000 lawatan bilik kecemasan setiap tahun dikaitkan dengan kesan negatif suplemen.

  • Artikel ini telah dikemas kini daripada versi sebelumnya yang menunjukkan bahawa kekurangan vitamin K membawa risiko pembekuan darah. Walaupun kekurangan vitamin K mengganggu mekanisme pembekuan darah badan, ia melakukannya dengan mengurangkan keupayaan darah untuk membeku, sekali gus meningkatkan risiko pendarahan yang berlebihan.

We wish to say thanks to the author of this write-up for this amazing content

Kekurangan vitamin: Dua kekurangan diketahui mengganggu pembekuan darah


Find here our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/