Kelaparan boleh mengubah keutamaan estetik untuk badan manusia dan objek lain, kajian mendapati

Kita semua telah diberi nasihat “jangan kedai runcit lapar” sebelum ini—tetapi adakah rasa lapar akan membuatkan kita juga tidak menggunakan aplikasi dating? Kajian yang diterbitkan dalam Psikologi BMC menunjukkan bahawa rasa lapar sebenarnya boleh membuat orang mengubah jenis badan yang mereka minati.

Kelaparan adalah faktor pendorong yang sangat penting dan kuat, kerana makan adalah keperluan asas untuk terus hidup. Pada manusia, defisit kalori boleh memberi kesan negatif pada kognisi, ingatan, perhatian, dan fungsi eksekutif. Orang yang lapar atau berpuasa berkemungkinan lebih tertarik kepada makanan dan lebih bermotivasi untuk mendapatkan dan menelan makanan. Terdapat bukti bahawa kelaparan boleh mengubah dan mempengaruhi pembuatan keputusan. Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa kelaparan malah boleh mengubah penghargaan lelaki terhadap jenis badan yang berbeza pada wanita. Kajian ini berusaha untuk meniru dan mengembangkan keputusan tersebut.

Penyelidik Valentina Cazzato dan rakan sekerja menggunakan 44 peserta, 21 daripadanya adalah wanita. Purata umur mereka ialah 23.7 tahun. Penguji menggunakan imej 3D muka, badan dan objek yang dijana komputer. Ini termasuk 2 model lelaki dan 2 wanita dengan berat yang berbeza memakai seluar dalam yang sama dipaparkan pada latar belakang yang jelas dan konsisten. Selain itu, ia termasuk 2 muka lelaki dan 2 perempuan yang berbeza bulat dengan ekspresi neutral pada latar belakang biasa yang sama.

Semua peserta melihat rangsangan muka, badan dan objek dalam susunan yang berbeza. Percubaan dijalankan dalam talian, dan peserta digesa untuk menilai sejauh mana mereka menyukai imej yang mereka lihat. Syarat berpuasa selesai selepas 12+ jam tidak makan semalaman dan keadaan snek selesai sejurus selepas makan snek.

Keputusan menunjukkan sokongan untuk penyelidikan terdahulu menunjukkan bahawa penghargaan terhadap tubuh manusia boleh diubah oleh kelaparan. Di samping itu, ia melanjutkan penyelidikan ini dengan menunjukkan bahawa keutamaan untuk muka, yang boleh menjadi petunjuk tidak langsung kepada penyimpanan lemak, dan keutamaan untuk objek, yang tidak berkaitan dengan lemak, boleh dipengaruhi oleh kelaparan juga. Peserta dengan peserta BMI tinggi menunjukkan keutamaan berasaskan kelaparan untuk bulat, tetapi peserta BMI rendah tidak. Peserta BMI yang tinggi menunjukkan keutamaan untuk kebulatan dalam semua keadaan, tetapi hubungan itu lebih kuat apabila mereka berpuasa dan lapar.

Kajian ini berjaya mengembangkan literatur tentang kesan kelaparan terhadap keutamaan estetik. Walaupun begitu, ia juga mempunyai batasan. Satu batasan sedemikian ialah kajian ini tidak menyelidiki perbezaan jantina, yang berpotensi memberi kesan yang ketara. Selain itu, kajian ini tidak menilai status sosioekonomi atau keselamatan kewangan. Ini mungkin penting kerana ketidakamanan makanan telah dikaitkan dengan keutamaan untuk pasangan yang lebih berat dalam penyelidikan terdahulu.

“Kerja masa depan mungkin berusaha untuk menjelaskan hubungan antara keadaan fisiologi kelaparan dan peralihan dalam penghargaan terhadap tubuh manusia dan sama ada hubungan ini mungkin dimediasi oleh ciri-ciri individu yang dikaitkan dengan adipositas badan penonton,” kata para penyelidik.

Kajian itu, “‘Apabila kelaparan menjadikan segala-galanya kelihatan lebih cantik!’: Kesan kelaparan pada penghayatan estetik badan, wajah dan objek manusia“, telah dikarang oleh Valentina Cazzato, Carmelo M. Vicario, dan Cosimo Urgesi.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this remarkable content

Kelaparan boleh mengubah keutamaan estetik untuk badan manusia dan objek lain, kajian mendapati


Check out our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/