Keluarga California menyaman syarikat buah-buahan atas dakwaan mereka dijangkiti Hepatitis A selepas makan strawberi

Strawberi.Imej Ivan/Getty

  • Sebuah keluarga California yang menyaman sebuah syarikat buah-buahan mengatakan mereka dijangkiti hepatitis A selepas makan strawberi.

  • Tiga ahli keluarga jatuh sakit dengan hepatitis A, dan seorang daripada mereka dimasukkan ke hospital, kata tuntutan mahkamah.

  • The FDA sedang menyiasat Strawberi organik jenama FreshKampo dan HEB untuk virus hepatitis A.

Sebuah keluarga California menyaman syarikat buah FreshKampo atas dakwaan bahawa mereka dijangkiti hepatitis A daripada strawberi syarikat itu.

Bulan lepas, Pentadbiran Makanan dan Dadah melancarkan siasatan wabak hepatitis A dalam strawberi dari FreshKampo dan syarikat runcit lain. Terdapat sejumlah 18 kes hepatitis A dan 13 kemasukan ke hospital dikaitkan dengan strawberi tercemar yang diimport dari Baja California, Mexico, menurut FDA.

Hepatitis A ialah jangkitan najis manusia yang biasa merebak melalui hubungan rapat atau termakan virus tanpa disedari daripada makanan dan minuman yang tercemar.

Virus itu boleh menjadi sangat berbahaya, kata William Marler, peguam keluarga yang berkata dia telah membicarakan berpuluh-puluh saman daripada wabak penyakit bawaan makanan.

“Malangnya saya mempunyai beberapa orang selama bertahun-tahun menjalani pemindahan hati akibat Hep A, serta kematian,” kata Marler kepada Insider. “Jika ia tidak membunuh anda di luar kotak, biasanya ia mengambil masa dua hingga tiga bulan untuk anda kembali normal.”

Menurut tuntutan mahkamah, plaintif, David Arthur, isterinya Michelle Brown, dan anak perempuan mereka, mendakwa mereka sakit hepatitis A selepas mengambil strawberi FreshKampo pada April.

Keluarga itu mula mengalami gejala hepatitis A antara 5 Mei dan 8 Mei. Brown dan anak perempuannya mengalami “cirit-birit, hilang selera makan, keletihan, dan masalah penghadaman.” Sementara itu, Arthur mempunyai “kulit lembap, sakit perut, dan sakit badan” serta “lesu, sakit, keletihan yang melampau, hilang selera makan, air kencing gelap, dan jaundis,” kata tuntutan mahkamah.

Brown dan anak perempuannya telah pulih, tetapi keadaan Arthur semakin teruk sehingga dia dimasukkan ke hospital untuk seketika dengan kegagalan hati akut. Arthur telah dilepaskan pada 20 Mei, tetapi hanya pada 27 Mei barulah FDA memberi amaran tentang penyiasatannya terhadap wabak hepatitis A dalam strawberi, menurut tuntutan mahkamah.

Marler berkata dalam a kenyataan akhbar bahawa ini bukan kali pertama buah import menyebabkan wabak jangkitan hepatitis A, memetik wabak sebelumnya yang disiasat oleh FDA dalam 2016 dan 2019.

“FDA dan peruncit perlu melakukan pemeriksaan yang jauh lebih baik supaya kita dapat mengelakkan pencemaran najis manusia,” kata Marler dalam siaran akhbar.

Tuntutan itu mendakwa FreshKampo cuai dalam penjualan strawberi, yang menjadi tercemar dengan HIV dan “tidak sesuai untuk dimakan manusia, dan tidak semunasabahnya selamat kerana amaran atau arahan yang mencukupi tidak diberikan.”

Dalam satu kenyataan kepada Insider, jurucakap FreshKampo berkata “hati mereka tertumpu kepada semua orang yang terjejas oleh pencemaran Hepatitis A yang dikaitkan dengan strawberi organik segar.”

“Sebagai defendan, kami, malangnya, tidak dapat menangani isu khusus dalam kes itu kerana ia di bawah litigasi. Tetapi kami mengharapkan peluang untuk membincangkan butiran di mahkamah,” kata syarikat itu. “Walaupun masih tidak jelas bagaimana atau di mana pencemaran itu mungkin berlaku di sepanjang rantaian bekalan, kami terus bekerjasama dengan pegawai kesihatan.”

Walaupun pihak berkenaan perlu menunggu FDA untuk menjalankan analisisnya, Marler berkata beliau percaya tidak mungkin wabak itu akan dikesan kembali kepada seorang individu yang dijangkiti. Sebaliknya, katanya, wabak itu mungkin berpunca daripada bekalan air yang tercemar atau bahan cemar dalam proses mencuci atau pengeluaran. Tetapi dari segi litigasi, tidak kira di mana pencemaran itu bermula, katanya.

“Virus najis manusia pada strawberi ini, ia bukan sesuatu yang boleh dibasuh oleh pengguna,” kata Marler. “Dari sudut liabiliti undang-undang, anda tidak boleh menjual, anda tahu, strawberi dengan najis manusia.”

Baca artikel asal di Orang Dalam Perniagaan

We would like to say thanks to the writer of this article for this outstanding material

Keluarga California menyaman syarikat buah-buahan atas dakwaan mereka dijangkiti Hepatitis A selepas makan strawberi


You can find our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/