Kemas Kini Covid Live: New York City Bersedia untuk Memberi Vaksin kepada Kanak-kanak Bawah 5 Tahun, Satu Pencapaian Pandemik

kredit…Haiyun Jiang/The New York Times

Presiden Biden pada hari Selasa menandakan apa yang pegawai Rumah Putih telah meletakkan sebagai permulaan tidak rasmi kempen vaksinasi AS untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahunmelawat tapak di Washington, DC, untuk bertemu dengan keluarga dan kanak-kanak semasa beberapa tangkapan diberikan.

“Akhirnya, sedikit ketenangan fikiran,” kata Encik Biden di Rumah Putih selepas acara itu dalam ucapan meraikan ketersediaan tangkapan, menyebutnya sebagai “langkah ke hadapan yang besar” dalam tindak balas pandemik negara.

Pegawai kesihatan persekutuan, tidak sabar-sabar untuk mempamerkan kemajuan yang telah dicapai oleh Amerika Syarikat dalam menangkis kes-kes maut koronavirus, telah bekerja selama berminggu-minggu untuk menyediakan ibu bapa dan doktor untuk mengimunkan kanak-kanak bongsu, populasi kira-kira 20 juta yang telah menunggu 18 bulan selepas orang dewasa mula-mula layak menerima suntikan.

The Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan dan juga Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit lewat minggu lalu membersihkan tangkapan Moderna dan Pfizer-BioNTech untuk kanak-kanak kecil berikutan undian daripada jawatankuasa pakar bebas.

Encik Biden berkata bahawa dia bertemu dengan sekitar 17 keluarga di tapak vaksinasi Washington dengan kanak-kanak yang telah menerima suntikan atau akan melakukannya. Laman web persekutuan, vaksin.govtelah dikemas kini pada hari Selasa untuk menunjukkan lokasi di mana vaksin boleh ditemui, katanya.

Arsema Desta, seorang jururawat berdaftar di Washington yang membantu usaha pemvaksinan pediatrik tempatan, muncul bersama presiden di Rumah Putih dan berkata bahawa suntikan untuk kanak-kanak kecil adalah penting “kerana ia membolehkan isi rumah berbilang generasi memastikan semua orang dalam isi rumah diberi vaksin.”

Pentadbiran Biden telah menyediakan sekurang-kurangnya 10 juta dos untuk negeri dan penyedia kesihatan dan menjangkakan akan banyak bergantung pada pakar pediatrik dan pejabat penjagaan primer untuk mentadbirnya, seperti yang biasa dalam kempen vaksinasi pediatrik. Farmasi dan pusat kesihatan komuniti, antara penyedia lain, juga akan memberi vaksin kepada kanak-kanak bongsu.

Tetapi sehingga tarikh akhir minggu lalu, hanya 2.5 juta dos vaksin Pfizer-BioNTech telah dipesan, kira-kira separuh daripada apa yang ditawarkan kerajaan persekutuan, serta kira-kira 1.3 juta dos Moderna, kira-kira satu perempat daripada apa yang ditawarkan.

Dr. Deborah M. Greenhouse, pakar pediatrik di Columbia, SC, berkata sehingga petang Selasa, amalannya masih menunggu kira-kira 1,000 dos untuk tiba. Dia berkata ibu bapa yang ditemuinya setakat ini terbahagi kepada tiga kategori: mereka yang mengetuk pintu untuk mendapatkan vaksin; mereka yang berminat tetapi memerlukan perundingan; dan keluarga benar-benar tahan.

Dia berkata bahawa pengambilan yang lebih rendah dalam kalangan kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun adalah “kebimbangan sebenar” dia dan rakan sekerja, tetapi berharap dapat mengatasi dengan anak-anak yang lebih muda. Hanya sekitar 37 peratus kanak-kanak dalam kumpulan umur telah menerima sekurang-kurangnya satu dos.

Pakar pediatrik amat penting untuk keluarga dalam membuat pilihan, katanya.

“Apabila ia dilancarkan dan anda mempunyai banyak kumpulan penerima awal, apabila anak-anak mereka mendapat vaksin dan terdapat lebih banyak data dan jumlah yang lebih besar, itulah yang akan menarik” keluarga yang menunggu untuk membuat keputusan, katanya.

Bercakap di Rumah Putih pada hari Selasa, Encik Biden sekali lagi memberi amaran tentang kekurangan dana untuk tindak balas wabak persekutuan, sesuatu yang dia cadangkan boleh menghalang percubaan masa depan untuk membatalkan kemungkinan lonjakan. Pegawai kesihatan persekutuan telah merayu selama berbulan-bulan dengan penggubal undang-undang untuk menyediakan lebih banyak wang untuk vaksin dan rawatan. Tetapi rundingan telah terhenti, malah bertukar bermusuhan secara terbuka pada perbicaraan Senat minggu lepas.

Encik Biden juga kelihatan membidas Gabenor Ron DeSantis dari Florida. Penyedia kesihatan di negeri ini dibenarkan terlambat memesan pukulan untuk kanak-kanak kecil minggu lalu selepas Florida menjadi satu-satunya negeri yang menolak prapesanan, kata pegawai Rumah Putih. Pegawai negeri menafikan bahawa mereka telah mengubah kedudukan mereka dan mengatakan bahawa mereka telah mengekalkan dasar untuk membenarkan pesanan selepas kebenaran FDA.

“Mari kita jelas: Pegawai yang dipilih tidak seharusnya menghalang dan menyukarkan lagi ibu bapa yang mahu anak-anak mereka diberi vaksin dan ingin melindungi mereka dan orang-orang di sekeliling mereka,” kata Encik Biden. “Ini bukan masa untuk berpolitik. Ia mengenai ibu bapa yang dapat melakukan segala yang mereka mampu untuk memastikan anak-anak mereka selamat.”

We want to give thanks to the writer of this post for this amazing content

Kemas Kini Covid Live: New York City Bersedia untuk Memberi Vaksin kepada Kanak-kanak Bawah 5 Tahun, Satu Pencapaian Pandemik


Take a look at our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/