Kemas kini virus: COVID boleh mengaburkan otak selama setengah tahun, kajian mendapati

California secara rasmi dibuka semula setahun yang lalu hari ini, apabila banyak sekatan COVID telah digugurkan di tengah-tengah keyakinan yang meluas tentang kembali kepada kehidupan biasa. Realiti telah dimainkan dengan sangat berbeza. Beberapa lonjakan dalam kes, termasuk satu yang sedang berlangsung, telah mengubah coronavirus menjadi sesuatu seperti pendamping yang berterusan.

Florida hanya menyatakan untuk tidak membuat tempahan awal vaksin untuk anak bongsu

Setiap negeri kecuali Florida telah membuat prapesan vaksin COVID-19 untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun daripada kerajaan persekutuan dengan menjangkakan tangkapan itu tersedia kepada kumpulan umur yang tidak layak terakhir minggu depan, laporan Miami Herald. Pegawai negeri terlepas tarikh akhir pra-pesanan pada hari Selasa, yang bermaksud kemungkinan akan ada kelewatan untuk keluarga dalam mengakses vaksin dari pejabat pakar pediatrik, hospital kanak-kanak, farmasi dan pusat kesihatan. Pakar Bedah Florida Jeneral Joseph Ladapo, yang dipilih sendiri oleh Gabenor Republikan Ron DeSantis, pada hari Selasa berkata beliau menentang memberikan kanak-kanak akses kepada gambar yang menyelamatkan nyawa. “Daripada apa yang saya lihat, hanya terdapat data yang tidak mencukupi untuk memaklumkan manfaat dan risiko kepada kanak-kanak. Saya rasa itu sangat jelas,” Ladapo, yang juga mengendalikan jabatan kesihatan Florida, memberitahu pemberita di Tallahassee, menurut Orlando Weekly.

Lebih sedikit orang yang mendapat vaksin selesema kerana polarisasi suntikan COVID, surat mencadangkan

Penolakan berbaur politik terhadap vaksin COVID-19 menjejaskan kadar vaksin influenza, menurut surat daripada penyelidik di UCLA diterbitkan hari Rabu dalam New England Journal of Medicine. Menggunakan data daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, analisis sensitiviti mendapati bahawa walaupun pengambilan vaksin influenza kekal stabil semasa musim influenza pertama pandemik, sebaik sahaja vaksin COVID-19 tersedia secara meluas, pengambilan vaksin influenza berkurangan, walaupun selepas pelarasan dibuat. untuk perubahan berkaitan pandemik untuk mengakses penjagaan kesihatan. “Penemuan kami mencadangkan bahawa selepas ketersediaan vaksin COVID-19 yang meluas, faktor yang dikaitkan dengan kadar vaksinasi COVID-19 (cth, kebimbangan keselamatan dan ketidakpercayaan terhadap vaksin COVID-19 atau kerajaan) mungkin telah merebak untuk menjejaskan kadar vaksinasi influenza,” penulis menulis.

COVID mengekalkan otak mendung selama sekurang-kurangnya setengah tahun, kajian UCSD mendapati

Kesan neurologi jangkitan COVID-19 sering berterusan selepas gejala lain hilang, menurut pusingan awal penyelidikan yang diterbitkan pada hari Rabu oleh saintis di UCSD. Majoriti pesakit dalam kajian, diterbitkan dalam Annals of Clinical and Translational Neurology, melaporkan gejala seperti keletihan, sakit kepala, gangguan ingatan dan penurunan kepekatan sehingga enam bulan selepas kes COVID-19 yang ringan atau sederhana. Ada juga yang mempunyai masalah koordinasi dan kognitif. Walaupun gejala secara amnya bertambah baik selepas setengah tahun, hanya satu pertiga daripada peserta berkata mereka telah diselesaikan sepenuhnya pada ketika itu. Tiada individu dalam kajian itu mempunyai sejarah keadaan neurologi yang sedia ada sebelum jangkitan mereka.

Doktor Stanford memberi amaran tentang kekurangan kakitangan berkaitan COVID

Abraar Khan, pakar penyakit berjangkit di Stanford, berkata pada hari Rabu bahawa lonjakan COVID-19 di Kawasan Teluk menyebabkan gangguan kakitangan dalam sistem penjagaan kesihatan tempatan. “Di salah satu hospital tempat saya bekerja, cukup penduduk yang sakit sehingga kami telah mengurangkan kakitangan dalam perkhidmatan penyakit berjangkit kami yang sangat sibuk,” dia tweet Selasa. Khan berkata dia dijangkiti buat kali kedua bulan lalu, satu corak yang dilihatnya dengan kekerapan yang semakin meningkat. “Walau bagaimanapun anda mungkin merasakan tahap keterukan covid & sama ada ia masalah yang patut diselesaikan atau tidak, mempunyai beberapa doktor yang tidak bekerja sakit pada masa yang sama bukanlah perkara yang baik. Dan itu juga beberapa kali dalam setahun,” katanya. Khan menambah bahawa dengan peningkatan lebih banyak varian yang boleh ditularkan, tidak cukup bagi pegawai awam untuk bergantung pada tanggungjawab individu untuk mengurangkan penyebaran virus. “Kami memerlukan penyelesaian peringkat komuniti- dalam dasar dan dalam kawalan kejuruteraan.”

Kebanyakan dunia “berisiko tinggi” untuk perjalanan, kata CDC

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS menasihatkan rakyat Amerika untuk “mengelakkan perjalanan” ke beberapa destinasi paling popular di seluruh dunia pada musim panas ini kerana majoriti negara di Eropah, Amerika Selatan, Asia, Amerika Utara dan Oceana disenaraikan sebagai mempunyai ” berisiko tinggi” untuk COVID-19 dalam peta agensi yang dikemas kini. Itu adalah tahap kedua terburuk dalam peringkat CDC, di belakang klasifikasi yang dikhaskan untuk “keadaan khas.” Daripada 235 lokasi yang dipantau pegawai persekutuan, 135 diletakkan pada peringkat “berisiko tinggi” pada hari Selasa, menunjukkan bahawa mereka melaporkan 100 kes baharu setiap hari bagi setiap 100,000 penduduk dalam tempoh 28 hari yang lalu.

Penasihat FDA mengesyorkan membenarkan vaksin Pfizer dan Moden untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun

Jawatankuasa penasihat vaksin untuk Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS pada hari Rabu sebulat suara mengesyorkan FDA memberikan kebenaran penggunaan kecemasan untuk vaksin COVID-19 Pfizer untuk kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 4 tahun. Vaksin tiga dos ialah 3 mikrogram setiap satu – yang kedua diberikan tiga minggu selepas yang pertama, dan yang ketiga diberikan lapan minggu selepas yang kedua. Jawatankuasa itu juga mengesyorkan pemberian vaksin Moderna untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun lebih awal pada hari Rabu. Walaupun menyokong kebenaran vaksin Pfizer, ramai saintis vaksin dalam jawatankuasa itu menyatakan kebimbangan kerana vaksin itu nampaknya tidak memberikan perlindungan yang mencukupi selepas dua dos, dan anggaran keberkesanan selepas dos ketiga — 80% untuk mencegah COVID yang bergejala — adalah berdasarkan hanya 10 kes. Mereka bimbang, memandangkan vaksin Pfizer telah dilancarkan tahun lepas sebagai vaksin dua dos untuk orang dewasa, ibu bapa mungkin tidak menyedari anak mereka tidak akan mendapat perlindungan penuh sehingga selepas tiga dos.

Rejimen Moderna dua pukulan menggunakan dos sebanyak 25 mikrogram setiap satu, lebih kecil daripada dos dewasa dan kanak-kanak yang lebih tua masing-masing sebanyak 100 mikrogram dan 50 mikrogram. Pengesyoran Pfizer dan Moderna ialah langkah tambahan yang berkemungkinan akan membawa kepada FDA penuh membenarkan kedua-dua jenama vaksin itu, selepas itu Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS akan menyemak data keselamatan dan keberkesanan untuk kedua-duanya. CDC dijadualkan membuat keputusannya pada hujung minggu, dan tangkapan itu boleh mula digunakan seawal minggu depan. Jika satu atau kedua-dua suntikan dibenarkan, ini akan menandakan kali pertama warga Amerika yang paling muda layak untuk mendapatkan vaksin. Kanak-kanak di bawah umur 5 tahun adalah kumpulan umur terakhir yang tinggal di AS untuk mendapatkan vaksin dan ramai ibu bapa telah menantikan tindakan Pentadbiran Makanan dan Ubat untuk melindungi anak kecil mereka.

Fauci disahkan positif COVID-19

Dr. Anthony Fauci, penasihat pandemik utama negara, telah diuji positif untuk COVID-19. Dia diberi vaksin sepenuhnya, dirangsang dua kali ganda, dan mengalami gejala ringan, menurut satu kenyataan pada hari Rabu dari Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan. “Dr. Fauci akan mengasingkan dan terus bekerja dari rumahnya,” katanya, sambil menyatakan dia tidak dianggap sebagai hubungan rapat dengan Presiden Biden atau pegawai kanan kerajaan yang lain. “Dr. Fauci akan mengikuti garis panduan COVID-19 Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit serta nasihat perubatan daripada doktornya dan kembali ke NIH apabila ujian negatifnya,” tambah kenyataan itu.

Jangkitan pantulan Paxlovid kekal jarang berlaku, kajian mencadangkan

Kajian yang baru diterbitkan mendapati bahawa daripada hampir 500 pesakit COVID-19 berisiko tinggi yang dirawat dengan pil antivirus Paxlovid, hanya sedikit yang mengalami gejala pemulihan, menurut data diterbitkan Selasa dalam Penyakit Berjangkit Klinikal. Dalam kajian Februari hingga April terhadap 483 orang yang diberi vaksin sepenuhnya, penyelidik Mayo Clinic mengenal pasti empat pesakit yang mempunyai simptom, secara amnya ringan, jangkitan pantulan pada median sembilan hari selepas rawatan Paxlovid. Tiada yang akhirnya memerlukan terapi terarah COVID tambahan, kata kajian itu. Ciri-ciri biasa di kalangan mereka yang mempunyai simptom adalah keadaan kesihatan yang sedia ada dan mereka telah menerima dos vaksin terbaru mereka tiga bulan atau lebih sebelumnya. Tetapi para penyelidik berkata lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan punca.

Kajian: COVID ringan boleh merangsang gejala kognitif yang berpanjangan

Penyelamat COVID-19 kerap mengalami gejala neurologi yang berlarutan yang menyerupai gangguan kognitif berkaitan terapi kanser, menurut penyelidikan yang diterbitkan Isnin dalam Sel. Terdapat persamaan yang jelas antara “kabus otak” COVID dan “kabus kemo” kanser, menurut ahli sains saraf Michelle Monje dari Stanford, yang mengarang bersama kajian itu dengan rakan sekerja dan pakar tempatan di Yale, Cedars Sinai dan institusi lain. “Menggunakan model tetikus jangkitan SARS-CoV-2 ringan terhad kepada sistem pernafasan, kami mendapati peningkatan sitokin/kemokin CNS dan kereaktifan mikroglial khusus bahan putih,” katanya dalam benang Twitter Selasa. Mereka menemui corak yang sama “dalam otak penghidap COVID yang kami temui selepas kemoterapi.”

Daerah Contra Costa, Alameda mencapai tahap risiko COVID “tinggi”, daerah Bay Area yang lain bertambah baik

Daerah Marin, Sonoma dan Santa Clara meningkatkan status penularan coronavirus mereka, beralih daripada peringkat komuniti COVID-19 “tinggi” kepada “sederhana”, manakala Contra Costa dan Alameda beralih daripada “sederhana” kepada “tinggi,” dalam anggaran terkini penyebaran virus daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS. Daerah Napa dan Solano terus mempunyai tahap komuniti yang “tinggi”, menurut peta yang dikemas kini setiap hari, dan Daerah San Francisco dan San Mateo kekal dalam “sederhana”. Kesemua sembilan daerah Bay Area, dan hampir seluruh California, berada dalam kategori “tinggi” pada peta penularan COVID-19.

Penasihat FDA mengesyorkan membenarkan suntikan Moderna untuk belia berumur 6 hingga 17 tahun

Jawatankuasa penasihat vaksin untuk Pentadbiran Makanan dan Ubat AS pada hari Selasa mengesyorkan FDA memberikan kebenaran penggunaan kecemasan untuk vaksin Moderna COVID-19 untuk kanak-kanak berumur antara 6 dan 17 tahun. Vaksin Moderna dua dos akan menjadi vaksin kedua yang tersedia untuk mereka dalam kumpulan umur ini. Vaksin Pfizer untuk kanak-kanak 5 hingga 11 dan 12 hingga 17 telah dibenarkan tahun lepas dan telah tersedia selama beberapa bulan. Dos Moderna untuk kanak-kanak berumur 12 hingga 17 tahun adalah sama seperti untuk orang dewasa, 100 mikrogram. Dos untuk kanak-kanak berumur 6 hingga 11 tahun ialah 50 mikrogram. FDA biasanya menerima pakai cadangan jawatankuasa penasihat dalam masa beberapa hari

Varian BA.4 dan BA.5 mungkin akan menguasai Eropah tidak lama lagi

Banyak negara Eropah menyaksikan peningkatan dalam subvarian BA.4 dan BA.5 bagi coronavirus dan pada kadar ini kedua-duanya dijangka menguasai rantau ini dalam beberapa minggu akan datang, kata Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit Eropah pada hari Selasa. Agensi Kesatuan Eropah berkata negara-negara EU telah mengesan bahagian rendah kedua-dua subvarian setakat ini tetapi di Portugal, BA.5 telah menjadi strain coronavirus yang dominan, dan peningkatan kadar BA.5 “telah disertai dengan lonjakan kes COVID-19 .” Data terhad setakat ini tidak menunjukkan bukti subvarian ini, yang pertama kali dikesan di Afrika Selatan, menyebabkan COVID-19 yang lebih teruk, kata agensi itu, tetapi ia memberi amaran bahawa kemasukan ke hospital dan kematian boleh meningkat apabila bilangan kes meningkat.

Rep. Maxine Waters diuji positif untuk COVID selepas sidang kemuncak iklim dengan Biden, Harris

Rep. Maxine Waters, yang menghadiri Sidang Kemuncak Amerika di Los Angeles minggu lalu, mengumumkan hari Selasa yang telah diuji positif untuk COVID-19 buat kali kedua. “Semalam, selepas mengetahui potensi pendedahan di Sidang Kemuncak Amerika di Los Angeles, saya dimaklumkan bahawa saya diuji positif untuk COVID,” kata Demokrat Los Angeles berusia 83 tahun itu dalam satu kenyataan. “Saya sedang mengasingkan diri dan tiada simptom.” Waters, yang divaksin dan didorong dua kali ganda, sebelum ini diuji positif pada April. Sidang kemuncak hemisfera di Los Angeles, dengan hadirin termasuk Presiden Biden, Naib Presiden Kamala Harris, Gavin Newsom, dan Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau, yang pada Isnin mendedahkan dia juga diuji positif untuk COVID kali kedua tahun ini.We want to give thanks to the writer of this short article for this awesome content

Kemas kini virus: COVID boleh mengaburkan otak selama setengah tahun, kajian mendapati


Check out our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/