Kemasukan hospital melonjak apabila pelbagai virus pernafasan beredar di kalangan kanak-kanak: ‘Kami mempunyai rumah penuh’

Hospital kanak-kanak di Louisiana adalah menghadapi lonjakan kemasukan dan lawatan ER disebabkan oleh segelintir virus pernafasan. Walaupun bukan sesuatu yang luar biasa untuk melihat virus melonjak apabila cuaca semakin sejuk, jarang sekali berurusan dengan begitu banyak sekali gus, membawa kepada hospital yang dipenuhi dengan kanak-kanak yang sakit.

“Kami mempunyai rumah yang penuh,” kata Dr. Mark Kline, ketua doktor di Hospital Kanak-kanak New Orleans. “Kami kekal pada kapasiti.”

Hospital melihat buruj luar biasa virus ini. Rhinovirus dan enterovirus, yang biasanya menyebabkan gejala yang berkaitan dengan selesema biasa, bertanggungjawab untuk kebanyakan penyakit. Kedua-dua virus itu tidak dapat dibezakan antara satu sama lain pada ujian yang digunakan kebanyakan hospital. Ujian yang diberikan di Children’s untuk virus ini kembali positif 40% setiap masa – “angka yang luar biasa,” kata Kline.

Di Baton Rouge, ia lebih tinggi pada kira-kira 50%, kata Dr. Michael Bolton, pakar penyakit berjangkit pediatrik di Our Lady of the Lake. Kawasan Acadiana belum lagi melihat peningkatan yang sama, tetapi ada perasaan bahawa ia tidak dapat dielakkan.


Keluarga berkumpul di luar bas vaksin Hospital Kanak-kanak di tempat letak kereta Rouses di Tchoupitoulas Street di New Orleans pada hari Rabu, 31 Ogos 2022.
“Saya menjangkakan ia tidak lama lagi, kerana kanak-kanak berada di sekolah tanpa topeng dan virus itu ada di sekeliling,” kata Scott Hamilton, pengarah perubatan bilik kecemasan kanak-kanak Ochsner Lafayette General.

Pusat Kawalan dan Jangkitan Penyakit mengeluarkan nasihat kesihatan awal bulan ini mengenai peningkatan itu. Ujian lanjut menunjukkan bahawa terdapat peningkatan strain enterovirus tertentu yang dipanggil D-68 yang menyebabkan lumpuh seperti polio. Kebanyakan hospital tidak mempunyai ujian untuk ketegangan itu, dan Kline berkata Kanak-kanak di New Orleans masih belum melihat kes.

Influenza A juga muncul lebih awal dan pada jumlah yang lebih tinggi daripada biasa, dengan kira-kira 19% ujian kembali positif di Kanak-kanak. Musim selesema biasanya tidak bermula sehingga Oktober. Adenovirus, satu lagi penyakit selsema atau selesema, muncul dalam kira-kira satu daripada sepuluh kanak-kanak di Children’s.

Respiratory syncytial virus, atau RSV, juga melanda kanak-kanak dan ibu bapa yang membimbangkan. Walaupun enterovirus dan rhinovirus adalah yang paling didiagnosis, kanak-kanak dengan RSV lebih cenderung dimasukkan ke ICU, kata Bolton. Bilangan ujian yang kembali positif untuk RSV adalah kira-kira 1 dalam 5 di OLOL baru-baru ini.

Satu-satunya kelebihan, kata pakar perubatan, ialah kes COVID kekal rendah dalam kalangan kanak-kanak sekarang, walaupun tidak jelas sama ada ia akan bertahan sepanjang musim sejuk. Di Children’s, ujian kembali positif untuk COVID kira-kira 2% pada setiap masa. Pada kemuncak musim panas lalu, ia adalah sekitar 30%.

‘Saya tidak fikir kita boleh kenyang lagi’

Lonjakan penyakit baru-baru ini lebih banyak daripada peningkatan COVID sebelumnya. Pada Julai 2021, hospital kanak-kanak menyaksikan peningkatan pantas dalam kemasukan akibat COVID. Mereka lebih kenyang sekarang berbanding dahulu.

“Musim panas lalu apabila kami membuat banci pesakit dalam sebanyak 160 orang, kami berasa seperti kenyang. Bancian petang ini ialah 182,” kata Kline pada Khamis.

Dan ia bukan hanya di Louisiana. Kline berkata hospital kanak-kanak di Birmingham, Atlanta dan Texas juga penuh, menurut rakan sekerja di sana.

Sebilangan besar virus yang menyerang sistem pediatrik serentak datang pada masa hospital biasanya menyediakan kakitangan untuk menjaga pesakit semasa musim sejuk, musim paling sibuk mereka.

“Kanak-kanak selalunya akan terdedah dan dijangkiti beberapa perkara ini dari semasa ke semasa,” kata Kline. “Apabila empat atau lima beredar bersama, ia membebankan sistem kesihatan.”

Seperti kebanyakan pekerja hospital yang dialami sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kemasukan pesakit boleh menyebabkan keletihan di kalangan kakitangan. Hospital biasanya mengharapkan musim panas yang lebih perlahan untuk menyediakan dan berkumpul semula bagi musim virus pernafasan dari Oktober hingga musim bunga.

“Jika anda dalam perjalanan sepanjang masa, anda berdiri di atas kaki anda, anda berada di sisi katil pesakit, anda tidak mendapat kelonggaran, ‘Ini yang saya lakukan dengan baik hari ini, inilah yang boleh saya lakukan. lebih baik esok,’” kata Bolton. Sebaliknya, pekerja hanya cuba untuk menjalani hari itu, mengetahui bahawa mereka perlu kembali ke hari sibuk yang sama esok.

Tidak jelas apa yang menyebabkan lonjakan itu, tetapi kembali kepada tabiat pra-pandemi tanpa topeng semasa sekolah bermula mungkin menjadi faktor. Kekurangan imuniti akibat penurunan pendedahan kepada virus sejak beberapa tahun kebelakangan ini mungkin turut menyumbang.

“Ada semacam kohort kanak-kanak kecil di luar sana pada ketika ini yang tidak dijangkiti virus ini sejak beberapa tahun lalu,” kata Kline. “Sekarang topeng telah diketepikan, virus ini menemui banyak perumah yang terdedah.”

Pakar pediatrik mengesyorkan kanak-kanak tinggal terkini mengenai vaksinasi merekatermasuk COVID-19 dan suntikan selesema.

We would love to say thanks to the author of this article for this incredible content

Kemasukan hospital melonjak apabila pelbagai virus pernafasan beredar di kalangan kanak-kanak: ‘Kami mempunyai rumah penuh’


Discover our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/