Kemungkinan penyebab hepatitis misteri pada kanak-kanak dikenal pasti dalam kajian baru, tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan

Satu kajian kecil yang baru dari Israel menerangkan kemungkinan hubungan antara kecederaan hati pada kanak-kanak dan COVID yang lama. Tetapi ia juga menyerlahkan betapa kita masih tidak tahu tentang perkara yang sedang berlaku wabak hepatitis misteri pada kanak-kanak.

Penulis kajian utama dan pakar bersetuju bahawa masih terlalu awal untuk mengetahui sama ada jangkitan sebelumnya dengan COVID-19 adalah di sebalik peningkatan kes hepatitis pada kanak-kanak yang tidak diketahui puncanya baru-baru ini.

Kes Hepatitis Misterius: Apa yang kita tahu setakat ini

Sejak April 2022, pegawai kesihatan di seluruh dunia telah memantau wabak misteri hepatitis akut di kalangan kanak-kanak. Terdapat sekurang-kurangnya 290 kes dalam siasatan di AS, menurut data terkini daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Di peringkat global, sekurang-kurangnya 700 kes sedang disiasat di 34 negara, menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia.

Apa yang menjadikan kes hepatitis kanak-kanak ini begitu misteri ialah tiada punca yang diketahui. Hepatitis, atau keradangan hati, selalunya disebabkan oleh jangkitan virus, dan punca yang paling biasa ialah virus hepatitis A, B, C, D dan E. Walau bagaimanapun, tiada satu pun daripada ini berada di belakang wabak hepatitis baru-baru ini di kalangan kanak-kanak di seluruh dunia, yang telah membuatkan saintis tertanya-tanya.

Walaupun kes hepatitis pediatrik yang tidak dapat dijelaskan timbul setiap tahun, bilangan kes yang dikesan sejak musim gugur 2021 telah menimbulkan kebimbangan dalam kalangan pegawai kesihatan dan ibu bapa. The CDC baru-baru ini menerbitkan analisis yang mendapati, antara Oktober 2021 dan Mac 2022, tiada peningkatan hepatitis atau adenovirus berbanding tahap pra-pandemi. Tetapi ini terhad kepada data dari AS, dan WHO sebelum ini telah berkata bahawa negara lain telah melihat kadar hepatitis kanak-kanak yang lebih tinggi daripada biasa dengan punca yang tidak diketahui.

Daripada 700 kes hepatitis kanak-kanak yang dilaporkan di seluruh dunia, sekurang-kurangnya 38 kanak-kanak memerlukan pemindahan hati dan 10 telah meninggal dunia, mengikut data terkini daripada WHO.

Penyelidik telah mengkaji kemungkinan kaitan antara wabak hepatitis semasa dan SARS-CoV-2, virus yang menyebabkan COVID-19, serta adenovirus, sekumpulan virus yang sangat biasa yang menyebabkan gejala selesema dan selesema. Adenovirus telah dikenal pasti dalam beberapa kes hepatitis kanak-kanak ini, tetapi ia biasanya tidak menyebabkan hepatitis pada kanak-kanak yang sihat, Menurut CDC.

Penyelidik di Israel menerbitkan penemuan daripada kajian kecil, yang menunjukkan bahawa jangkitan sebelumnya dengan COVID-19, dan kesannya terhadap sistem imun, boleh memainkan peranan dalam wabak itu. Kajian yang bertajuk “Manifestasi Hati COVID-19 yang Panjang pada Kanak-kanak,” diterbitkan dalam Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition minggu lalu.

Apakah yang ditemui oleh kajian baharu ini?

Kajian itu menerangkan lima kanak-kanak di Israel yang pulih daripada COVID-19 dan kemudiannya mengalami kecederaan hati. Ia adalah siri kes retrospektif, bermakna ia melihat kembali data sedia ada daripada pesakit.

“Pada asasnya, ini adalah pemerhatian yang kami buat dalam satu atau dua tahun lepas, menggambarkan jenis kecederaan hati yang mungkin disebabkan oleh fenomena pasca COVID,” Dr. Orith Waisbourd-Zinman, pakar gastroenterologi pediatrik di Pusat Perubatan Kanak-kanak Schneider Israel dan ketua penyiasat kajian itu, memberitahu HARI INI. Kecederaan hati selepas COVID telah didokumenkan dengan baik di kalangan orang dewasa, kata saintis dalam kajian itu, tetapi data daripada kanak-kanak adalah jarang.

Kesemua lima pesakit, yang berumur antara 3 bulan dan 13 tahun, mengalami kecederaan hati selepas pulih daripada kes COVID-19 ringan atau tanpa gejala. Dua pesakit, kedua-duanya bayi, mengalami kegagalan hati. Mereka semua mempunyai enzim hati yang tinggi, menunjukkan keradangan atau kerosakan, dan simptom yang paling biasa ialah jaundis, sakit perut, loya dan lemah.

Semua subjek sebelum ini sihat dan diuji negatif untuk punca biasa kecederaan hati semasa pemeriksaan darah yang meluas, kata Waisbourd-Zinman, yang mendorong penyelidik untuk menguji antibodi kepada SARS-CoV-2 dan meneliti COVID yang lama.

Kajian itu menerangkan sejenis kecederaan hati yang “bukan disebabkan oleh virus itu sendiri, sebaliknya tindak balas imun selepas virus hilang … yang serupa dengan fenomena COVID lama yang lain,” kata Waisbourd-Zinman. Ini termasuk keletihan yang berpanjangan, kabus otakgejala gastrousus dan banyak lagi.

Para saintis berpendapat bahawa selepas pulih daripada COVID-19, sistem imun mungkin bersedia untuk bertindak balas secara berbeza terhadap jangkitan, yang membawa kepada kecederaan hati.

walaupun adenovirus telah menjadi teori utama, Waisbourd-Zinman berkata ia adalah “pautan yang lemah.” Hanya seorang daripada pesakit dalam kajian ini mempunyai ujian positif untuk adenovirus. “Tetapi apabila kami mengotorkan hati kerana kehadiran adenovirus, ia adalah negatif,” tambahnya. Adenovirus tidak ditemui dalam hati mana-mana pesakit lain dalam kajian itu, sama ada.

Sindrom keradangan pelbagai sistem pada kanak-kanak (MIS-C), keadaan di mana organ dan bahagian badan yang lain meradang, juga telah dilaporkan pada kanak-kanak dengan jangkitan COVID sebelum ini dan boleh menyebabkan kecederaan hati. Tetapi pesakit dalam kajian itu tidak memenuhi kriteria diagnostik untuk MIS-C.

Tiga daripada pesakit dalam kajian itu pulih daripada hepatitis dengan rawatan yang melibatkan steroid, kecuali dua bayi muda dengan kegagalan hati, yang memerlukan pemindahan. Waisbourd-Zinman berkata bahawa tiada seorang pun daripada pesakit yang telah diberi vaksin COVID-19.

Para saintis membuat kesimpulan bahawa kemungkinan penyebab hepatitis akut adalah “sama ada tindak balas imun selepas berjangkit serupa dengan MIS-C” atau sistem imun menjadi tidak terkawal selepas jangkitan COVID-19, “menyebabkan sistem imun kepada agen berjangkit lain seperti adenovirus. .”

Long-COVID mungkin atau mungkin bukan jawapannya

Secara keseluruhannya, juri masih tidak mengetahui sama ada COVID yang lama boleh mencetuskan tindak balas imun yang membawa kepada hepatitis teruk akut pada kanak-kanak.

Tidak semua pakar yakin dengan kajian itu, yang mempunyai beberapa batasan. Pertama, saiz sampel adalah sangat kecil, dan kajian adalah pemerhatian. Ia tidak menyiasat mekanisme kecederaan hati pada tahap molekul, jadi mungkin terlalu awal untuk menolak faktor lain. Juga, kes berlaku antara Disember 2020 dan September 2021, sebelum wabak semasa.

“Sebarang jangkitan virus boleh menyebabkan sistem imun anda mempunyai tindak balas yang ganjil atau menyimpang. … Ini bukan unik untuk COVID-19,” Dr. Rima Fawaz, pakar gastroenterologi pediatrik di Yale Medicine, yang tidak terlibat dalam kajian itu, memberitahu HARI INI.

Hati adalah organ yang sangat berdaya tahan, jadi apabila ia melibatkan kecederaan hati, terutamanya pada kanak-kanak yang sihat, “selalunya terdapat faktor predisposisi,” Dr. Michael Wilsey, naib pengerusi Bahagian Gastroenterologi di Johns Hopkins All Children’s Hospital di Florida, yang tidak terlibat dalam kajian itu, memberitahu HARI INI. Adakah faktor itu sebelum jangkitan COVID-19, adenovirus, komponen genetik atau beberapa gabungan ini? Kami hanya tidak tahu.

Perlu diingat bahawa salah seorang pesakit dalam kajian itu didiagnosis dengan hemophagocytic lymphohistiocytosis (HLH), sindrom keradangan sistemik, yang Fawaz katakan boleh menyebabkan anda mengalami reaksi imun yang tidak terkawal dan menyebabkan tindak balas keradangan yang berpanjangan, malah membawa maut.

Walaupun perkara biasa di kalangan pesakit ini adalah jangkitan COVID sebelum ini, mungkin terdapat satu lagi punca biasa yang penyelidik belum dapat mengenal pasti melalui ujian sedia ada.

“Ini mungkin pesakit yang berisiko atas sebab yang kami tidak faham sepenuhnya untuk mengalami kecederaan hati selepas COVID,” kata Wilsey. “Kami menguji semua yang kami tahu untuk diuji.”

Pakar dan pengarang kajian bersetuju bahawa lebih banyak data dan penyelidikan diperlukan untuk memahami sepenuhnya kes hepatitis pediatrik yang misteri ini dan potensi pautan kepada COVID yang berpanjangan.

Kesimpulannya: Jangan panik

Perkara lain yang dipersetujui oleh pakar ialah tidak perlu panik. Hepatitis akut masih agak jarang berlaku. “Saya akan meyakinkan ibu bapa bahawa mereka tidak sepatutnya tertekan,” kata Waisbourd-Zinman.

Jika anda kanak-kanak telah dijangkiti COVID-19, itu tidak bermakna mereka akan mengalami hepatitis. Ibu bapa tidak perlu mencari masalah hati secara proaktif atau meminta doktor untuk ujian hati selepas anak mereka pulih, kata Waisbourd-Zinman.

Tetapi penting untuk mengetahui cara mengenali gejala hepatitis. Ini termasuk jaundis atau kekuningan kulit dan mata, sakit perut, air kencing berwarna gelap, najis berwarna cerah, loya, sakit sendi, demam dan keletihan.

Walaupun kajian ini mungkin meninggalkan kita dengan lebih banyak soalan daripada jawapan, ia sememangnya satu langkah ke arah yang betul. “Pada asasnya inilah yang kami harapkan: untuk mengumpulkan lebih banyak maklumat supaya kami dapat mengkaji lebih lanjut mekanisme dan memahami penyakit ini,” kata Waisbourd-Zinman.We would love to give thanks to the writer of this write-up for this awesome content

Kemungkinan penyebab hepatitis misteri pada kanak-kanak dikenal pasti dalam kajian baru, tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan


Find here our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/