Kes berkemungkinan pertama cacar monyet dikenal pasti di New Hampshire

Kes berkemungkinan pertama cacar monyet di New Hampshire telah dikenal pasti, kata pegawai kesihatan pada hari Rabu. Pesakit itu adalah penduduk Rockingham County, dan Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia berkata kerana kebimbangan privasi, tiada maklumat lanjut tentang pesakit akan dikeluarkan. Makmal Kesihatan Awam New Hampshire mula-mula mengenal pasti kes itu, dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS sedang menjalankan ujian untuk mengesahkannya.”Kami melakukan ujian di makmal kesihatan awam negeri, yang didapati positif,” kata Dr. Jonathan. Ballard, ketua pegawai perubatan di Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia New Hampshire. “Mereka mempunyai pemulihan yang cepat. Jadi dalam beberapa hari akan datang kita akan mengetahui status pengesahan. Walau bagaimanapun, biasanya dalam kes yang positif di peringkat negeri ini, mereka biasanya kembali positif pada peringkat pengesahan.” Pegawai DHHS sedang bekerja untuk mengenal pasti orang lain yang mungkin terdedah. Monkeypox adalah penyakit jarang yang disebabkan oleh virus monkeypox, yang tergolong dalam kumpulan virus yang sama seperti cacar. Penghantaran monkeypox memerlukan interaksi rapat dengan orang yang bergejala. Interaksi ringkas nampaknya tidak berisiko tinggi, dan penularan biasanya melibatkan hubungan rapat fizikal atau intim atau pemeriksaan penjagaan kesihatan yang dijalankan tanpa menggunakan peralatan perlindungan yang sesuai, kata DHHS. Cacar monyet telah wujud pada manusia sejak 1970-an.” Namun pada tahun ini, kami telah melihat lebih 4,000 kes di seluruh dunia,” kata Ballard. Insiden kes cacar monyet telah berkembang di seluruh negara. CDC mengenal pasti 224 kes cacar monyet di 26 negeri setakat 27 Jun. Gejala awal biasanya termasuk demam, sakit kepala, keletihan, sakit otot, sakit tekak, batuk dan nodus limfa yang bengkak. Beberapa hari selepas permulaan gejala ini, ruam kulit atau bintik-bintik kulit muncul yang berubah dari semasa ke semasa. Orang yang menghidap cacar monyet boleh menular sehingga semua lesi kulit menjadi kudis dan jatuh dari kulit seseorang, kata pegawai kesihatan. Penyakit ini biasanya berlangsung selama dua hingga empat minggu. Gejala biasanya ringan, tetapi dalam kes yang jarang berlaku, penyakit yang lebih teruk boleh berlaku yang mungkin memerlukan kemasukan ke hospital. Mana-mana orang yang mengalami ruam kulit baru atau luka kulit yang berkaitan dengan cacar monyet, terutamanya jika disertai dengan gejala cacar monyet yang lain, harus berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan mereka. Ujian harus dipertimbangkan jika ruam kulit dan gejala lain berlaku: Dalam beberapa minggu selepas perjalanan ke negara lain di mana cacar monyet dilaporkan. Selepas hubungan rapat dengan seseorang yang mempunyai ruam kulit yang serupa atau yang disyaki atau disahkan menghidap cacar monyet. Selepas hubungan fizikal atau seksual yang intim dengan pasangan, terutamanya selepas hubungan intim atau seksual yang berlaku semasa dalam perjalanan.

Kes kemungkinan pertama cacar monyet di New Hampshire telah dikenal pasti, kata pegawai kesihatan pada hari Rabu.

Pesakit adalah penduduk di Rockingham County, dan Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia berkata kerana kebimbangan privasi, tiada maklumat lanjut tentang pesakit akan dikeluarkan.

Makmal Kesihatan Awam New Hampshire mula-mula mengenal pasti kes itu, dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS sedang menjalankan ujian untuk mengesahkannya.

“Kami melakukan ujian di makmal kesihatan awam negeri, yang didapati positif,” kata Dr. Jonathan Ballard, ketua pegawai perubatan di Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia New Hampshire. “Mereka mempunyai pemulihan yang cepat. Jadi dalam beberapa hari akan datang kita akan mengetahui status pengesahan. Namun, lazimnya dalam kes yang positif di peringkat negeri ini, mereka biasanya kembali positif pada peringkat pengesahan.”

Pegawai DHHS sedang berusaha untuk mengenal pasti orang lain yang mungkin terdedah.

Monkeypox adalah penyakit jarang yang disebabkan oleh virus monkeypox, yang tergolong dalam kumpulan virus yang sama seperti cacar. Penghantaran monkeypox memerlukan interaksi rapat dengan orang yang bergejala. Interaksi ringkas nampaknya tidak berisiko tinggi, dan penularan biasanya melibatkan hubungan rapat fizikal atau intim atau pemeriksaan penjagaan kesihatan yang dijalankan tanpa menggunakan peralatan perlindungan yang sesuai, kata DHHS.

Monkeypox telah wujud pada manusia sejak tahun 1970-an.

“Pada tahun ini, kami telah melihat lebih 4,000 kes di seluruh dunia,” kata Ballard.

Insiden kes cacar monyet telah berkembang di seluruh negara. CDC mengenal pasti 224 kes cacar monyet di 26 negeri setakat 27 Jun.

Gejala awal biasanya termasuk demam, sakit kepala, keletihan, sakit otot, sakit tekak, batuk, dan nodus limfa yang bengkak. Beberapa hari selepas permulaan gejala ini, ruam kulit atau bintik-bintik kulit muncul yang berubah dari semasa ke semasa.

Orang yang menghidap cacar monyet boleh menular sehingga semua lesi kulit menjadi kudis dan jatuh dari kulit seseorang, kata pegawai kesihatan. Penyakit ini biasanya berlangsung selama dua hingga empat minggu. Gejala biasanya ringan, tetapi dalam kes yang jarang berlaku, penyakit yang lebih teruk boleh berlaku yang mungkin memerlukan kemasukan ke hospital.

Mana-mana orang yang mengalami ruam kulit baru atau luka kulit yang berkaitan dengan cacar monyet, terutamanya jika disertai dengan gejala cacar monyet yang lain, harus berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan mereka. Ujian harus dipertimbangkan jika ruam kulit dan gejala lain berlaku:

  • Dalam masa beberapa minggu selepas perjalanan ke negara lain di mana cacar monyet dilaporkan.
  • Selepas hubungan rapat dengan seseorang yang mempunyai ruam kulit yang serupa atau yang disyaki atau disahkan menghidap cacar monyet.
  • Selepas hubungan fizikal atau seksual yang intim dengan pasangan, terutamanya selepas hubungan intim atau seksual yang berlaku semasa dalam perjalanan.

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this incredible content

Kes berkemungkinan pertama cacar monyet dikenal pasti di New Hampshire


Our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/