Kes cacar monyet meningkat apabila WHO berhenti mengisytiharkan kecemasan global

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah memutuskan untuk tidak mengisytiharkan cacar monyet sebagai kecemasan global walaupun peningkatan pesat dalam kes di Eropahsebaliknya memilih untuk menggambarkannya sebagai “ancaman kesihatan yang berkembang.”

Pengumuman itu Sabtu datang selepas Jawatankuasa Kecemasan Peraturan Kesihatan Antarabangsa WHO bermesyuarat minggu lalu untuk membincangkan sama ada wabak monyetpox harus dilabelkan sebagai Kecemasan Kesihatan Awam Kebimbangan Antarabangsa, atau PHEIC, yang akan mengumpulkan pembiayaan baharu dan mendorong kerajaan bertindak.

WHO mempertimbangkan untuk mengisytiharkan cacar monyet sebagai kecemasan global apabila kes Eropah meningkat

Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata jawatankuasa itu berkongsi “kebimbangan serius mengenai skala dan kelajuan wabak semasa,” yang, katanya, menjangkau lebih 50 negara, dengan kira-kira 3,000 kes sejak awal Mei.

Jawatankuasa itu bersetuju bahawa wabak itu memerlukan “tindakan yang diselaraskan” untuk menghentikan penyebaran virus monyetpox lebih lanjut menggunakan langkah kesihatan awam, termasuk pengawasan, pengesanan kenalan, pengasingan dan penjagaan pesakit.

Tetapi terdapat pandangan berbeza di kalangan ahli jawatankuasa mengenai sama ada acara itu merupakan kecemasan kesihatan yang membimbangkan antarabangsa – yang merupakan tahap amaran tertinggi yang boleh dikeluarkan oleh WHO. Coronavirus, yang menyebabkan covid-19, telah dilabelkan sebagai PHEIC berikutan mesyuarat serupa pada Januari 2020.

“Semua orang sudah bosan dengan wabak COVID dan tiada siapa yang mahu mendengar tentang satu lagi wabak penyakit berjangkit. Tetapi maksudnya ialah, kita berada di ambang pembendungan di kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki. … Dan untuk membawa kami ke tempat yang perlu kami tuju, kami memerlukan penyelarasan global dan komitmen global,” kata Gregg Gonsalves, seorang pakar penyakit berjangkit di Sekolah Kesihatan Awam Yale, yang percaya cacar monyet harus diisytiharkan sebagai kecemasan global sekarang.

Gonsalves, penasihat tidak mengundi kepada jawatankuasa kecemasan WHO, berkata beliau amat bimbang tentang kemungkinan peningkatan penularan semasa perayaan Pride yang berlaku di seluruh dunia melalui musim gugur.

Cacar monyet merebak melalui hubungan rapat dan setakat ini menjejaskan terutamanya lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki. Ia bermula dengan simptom seperti selesema sebelum ketulan atau lesi berisi cecair muncul pada kulit, yang boleh meninggalkan parut kekal. Pegawai kesihatan mengatakan bahawa wabak terbaru sering membawa ruam kemaluan, dan walaupun kebanyakan kes adalah ringan dan pesakit pulih dalam tiga minggu, virus itu boleh membawa maut dan lebih berisiko kepada orang hamil atau mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Jawatankuasa itu menyatakan cacar monyet telah tersebar di beberapa negara Afrika selama beberapa dekad dan telah diabaikan dari segi penyelidikan, perhatian dan pembiayaan – satu perkara yang sebelum ini telah menyebabkan beberapa pakar mencadangkan standard berganda dalam tindak balas terhadap wabak di Eropah.

“Ini mesti berubah bukan sahaja untuk cacar monyet tetapi untuk penyakit lain yang diabaikan di negara berpendapatan rendah kerana dunia diingatkan sekali lagi bahawa kesihatan adalah satu cadangan yang saling berkaitan,” kata Tedros dalam satu kenyataan Sabtu.

“Apa yang menjadikan wabak semasa ini amat membimbangkan ialah penularan yang pantas dan berterusan ke negara dan wilayah baharu dan risiko penularan yang berterusan dan berterusan kepada populasi yang terdedah termasuk orang yang lemah imun, wanita hamil dan kanak-kanak,” tambahnya.

Tedros berkata Khamis bahawa hampir 1,500 kes disyaki cacar monyet, dan kira-kira 70 kematian, telah dilaporkan di Afrika tengah tahun ini.

WHO akan menamakan semula monkeypox selepas saintis memanggilnya ‘diskriminatif’

Secara berasingan kenyataan Sabtu, jawatankuasa WHO menyatakan bahawa “banyak aspek wabak berbilang negara semasa adalah luar biasa,” termasuk kes yang direkodkan di negara-negara di mana virus itu tidak pernah didokumenkan sebelum ini, “dan hakikat bahawa sebahagian besar kes diperhatikan di kalangan lelaki yang mempunyai seks dengan lelaki, usia muda, tidak pernah diimunisasi terhadap cacar.”

Kes pertama cacar monyet di Amerika Syarikat dikesan pada 17 Mei. Sepanjang lima minggu lalu, lebih 100 kes telah ditambah, menurut kepada data daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. California, New York dan Illinois disenaraikan sebagai negeri yang mempunyai tahap jangkitan tertinggi.

Beberapa pakar di Amerika Syarikat sedang memanggil di Rumah Putih untuk melaksanakan ujian menyeluruh bagi mengelak kegagalan wabak itu.

Britain mempunyai jumlah jangkitan tertinggi yang dilaporkan di luar Afrika Tengah dan Barat, dengan hampir 800 kes virus itu direkodkan pada bulan lalu.

AS akan memperluaskan ujian monkeypox di makmal komersial apabila wabak berkembang

Jennifer Hassan di London menyumbang kepada laporan ini.

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding material

Kes cacar monyet meningkat apabila WHO berhenti mengisytiharkan kecemasan global


Check out our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/