Kes COVID, kemasukan ke hospital dan kematian dalam kalangan peningkatan vaksin

Beberapa bulan kebelakangan ini telah menyaksikan sesuatu yang ketara peningkatan kes COVID-19, kemasukan ke hospital dan kematian di kalangan bahagian penduduk Pennsylvania yang divaksin sepenuhnya.

Dan, data terbaik adalah berusia lima minggu.

Tanda trend terkini ialah kemas kini Kesihatan Menara terkini, yang ditunjukkan pada hari Selasa bahawa lapan daripada 11 pesakit dianggap telah diberi vaksin sepenuhnya.

Kriteria itu ialah kursus dua dos vaksin Pfizer atau Moderna atau dos tunggal produk Johnson & Johnson. Tetapi, moniker yang telah divaksin sepenuhnya kekal tidak kira berapa lama sejak pukulan terbaru, dan vaksinasi semakin perlahan.

“Jabatan Kesihatan mengesyorkan agar setiap orang yang layak mendapat vaksin mendapat terkini (bagi kebanyakan orang 12+ itu bermakna divaksin sepenuhnya dan dirangsang), dengan rejimen vaksin mereka untuk melindungi diri mereka daripada COVID-19 dan pelbagai variasinya,” kata Mark O’ Neill, setiausaha akhbar untuk agensi itu dalam satu kenyataan melalui e-mel, sambil menambah huruf tebal . “Walaupun keberkesanan vaksin mungkin berkurangan dari masa ke masa, suntikan penggalak telah dan terus tersedia secara meluas untuk memberikan perlindungan tambahan untuk orang di seluruh negeri dan negara.”

Peningkatan bilangan orang yang perlindungan vaksinnya telah berkurangan berlaku di tengah-tengah gelombang omikron kedua, yang dihasilkan oleh derivatif omikron asal yang melanda populasi dalam beberapa minggu pada permulaan 2022.

Derivatif telah ditunjukkan kurang berkemungkinan menyebabkan kemasukan ke hospital dan kematian.

Memandangkan keseluruhan kes menurun hingga Februari dan hingga April, peratusan kes dalam kalangan yang divaksin mula meningkat. Garis dasar berada dalam julat 20% hingga 25% tetapi:

• 56% kes untuk 35 hari yang berakhir pada 11 April.

• 37% daripada kemasukan ke hospital untuk tempoh yang sama.

• 47% daripada kematian pada bulan Februari.

Tidak jelas mengapa data kematian tidak lebih terkini.

Di Berks County hampir 2 dalam 3 penduduk dianggap telah divaksinasi sepenuhnya tetapi statistik vaksinasi telah didominasi selama lima minggu yang lalu oleh kategori penggalak kedua dan dos keempat untuk imunokompromi.

Sebelum itu, kembali ke Oktober, penggalak dan pukulan ketiga diberikan paling banyak. Bagaimanapun, ketinggian lonjakan omikron menyaksikan tembakan pertama dan kedua.

Ramai daripada mereka akan menjadi calon penggalak sekarang.

“Realitinya ialah di seluruh Amerika Syarikat terdapat ramai orang yang layak menerima suntikan penggalak, tetapi belum menerimanya lagi,” kata O’Neill. “Jabatan terus menggesa semua orang yang layak mendapat pukulan penggalak untuk mendapatkannya secepat mungkin. Seperti yang telah berulang kali dinyatakan oleh jabatan itu sejak beberapa bulan lalu, wabak itu belum berakhir, dan keluarga harus menggunakan semua sumber yang ada untuk melindungi diri mereka, termasuk mendapatkan maklumat terkini tentang vaksin mereka.”

Selain itu, orang yang mati atas sebab apa pun tidak dibersihkan daripada senarai vaksinasi. Tidak jelas berapa besar jumlah yang telah menjadi dalam 18 bulan vaksinasi.

Kemas kini mingguan Berks

Trend peningkatan kes COVID berterusan untuk minggu keenam di Berks County dan di seluruh Pennsylvania di Papan Pemuka Pemantauan Amaran Awal terkini daripada Jabatan Kesihatan Pennsylvania.

Ia merupakan peningkatan mingguan terbesar dalam lonjakan omikron kedua di seluruh Pa., dengan negeri kini purata kira-kira 3,000 kes setiap hari.

Berks kekal jauh di bawah purata negeri dalam metrik utama, walau bagaimanapun, dengan lonjakan negeri didorong di beberapa daerah yang sebelum ini menjadi tempat perlindungan yang agak selamat.

Berks menyaksikan lonjakan hampir 50% dalam kadar jangkitan kepada 77.4 kes bagi setiap 100,000 penduduk dan kadar positif sebanyak 10.8%, meningkat lebih daripada 2 mata dalam seminggu. Penduduknya ialah 429,000.

Jumlah keseluruhan negeri ialah 128.9 kes bagi setiap 100,000 dan kadar positif 13.9%.

Daerah bersebelahan yang sebelum ini menunjukkan prestasi yang baik dalam wabak tetapi sedang hangat adalah:

• Chester: 143.6 kes setiap 100,000 dan 15.4%.

• Montgomery: 175.2 setiap 100,000 dan 17.4%.

Chester mempunyai kira-kira 100,000 lebih penduduk daripada Berks dan Montgomery mempunyai hampir dua kali ganda populasi. Kedua-duanya seperti Berks sekarang untuk sebahagian besar tahun lalu: di bawah purata negeri.

Satu lagi daerah di rantau ini yang menyumbang kepada nombor negeri ialah Luzerne pada 215.2 dan 18.2%, masing-masing.

Beberapa statistik dalam lonjakan omikron kedua ini akan mencemaskan pegawai kesihatan negeri dalam fasa tempoh pandemik. Pandemik belum diumumkan secara rasmi berakhir.

Pennsylvania menggugurkan kemas kini harian pada 4 Mei dan pergi ke kemas kini mingguan papan pemuka utama COVID dan siaran akhbar bulanan tentang kes, kemasukan ke hospital, kematian dan vaksinasi.

Jumlah vaksinasi terkini untuk Berks termasuk:

• 246,490: Melengkapkan rawatan Pfizer atau Moderna dua dos.

• 113,855: Mempunyai sekurang-kurangnya satu dos penggalak atau suntikan tambahan untuk imunokompromi.

• 11,650: Menerima penggalak kedua atau dos tambahan lain untuk imunokompromi.

Kiraan kematian COVID penduduk Berks ialah 1,595, dengan kematian COVID direkodkan di Berks sebanyak 1,455.

Beratus-ratus penduduk Berks telah meninggal dunia di luar daerah dan sebilangan kecil bukan penduduk telah meninggal dunia di Berks. Nombor tepat tidak lagi dikesan.

Gambar negara

Mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS, terbitan omikron ketiga, dikenali sebagai BA.2.12.2, terus mendapat tempat. Ia telah dipersalahkan untuk sekurang-kurangnya sebahagian daripada lonjakan ringan dalam kes.

Secara nasional ia berada pada 46.2% tetapi di pertengahan Atlantik pada 48.1%.

Derivatif kedua omicron, BA.2, kekal dominan pada 56.4% secara nasional dan 51.3% di pertengahan Atlantik.

Omicron asal dan terbitan pertamanya hampir tidak wujud lagi.

secara nasional, purata kes tujuh hari meningkat lebih daripada tiga kali ganda sejak menurun selepas serangan omicron awal, menurut CDC.

Purata tujuh hari terkini ialah 87,382 kes, menurut CDC. Titik rendah 2022 dalam purata tujuh hari ialah 24,843 pada 29 Mac.

Purata tujuh hari semasa masih kurang daripada 11% daripada purata yang sama pada ketinggian lonjakan omicron.

Komponen yang tidak diketahui terus menjadi bilangan orang yang menguji di rumah yang tidak melaporkan keputusan.

We would like to say thanks to the writer of this post for this awesome web content

Kes COVID, kemasukan ke hospital dan kematian dalam kalangan peningkatan vaksin


Explore our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/