Kes covid kembali melonjak. Mengapa kemasukan ke hospital mungkin tidak.

Kes Covid-19 melonjak lagi di Amerika Syarikat, tetapi tidak seperti gelombang sebelumnya, peningkatan yang ketara dalam kemasukan ke hospital dan kematian masih belum menyusul.

AS melaporkan hampir 140,000 kes Covid-19 pada hari Rabu, menandakan hari ketiga berturut-turut kes harian telah melebihi 100,000, menurut pengiraan NBC News.

Liputan penuh wabak Covid-19

Di seluruh negara, kes telah meningkat kira-kira 58 peratus sejak dua minggu lalu kerana subvarian omicron coronavirus BA.2 dan cabang daripada strain itu, dipanggil BA.2.12.1terus berleluasa.

Kali terakhir kes yang disahkan melebihi 100,000 adalah pada pertengahan Februari, apabila lonjakan musim sejuk, didorong oleh varian omicron asal, BA.1, mula reda.

Bagaimanapun, di Timur Laut, di mana sebahagian besar kes dilaporkan, kadar kemasukan ke hospital dan kematian tidak setinggi yang dijangkakan, seorang pegawai kanan pentadbiran memberitahu NBC News awal minggu ini.

Dan dengan sejumlah besar jangkitan Covid yang kurang dikira kerana penggunaan ujian pantas di rumah, kadar kes yang teruk kelihatan lebih diharapkan, kata pakar.

Biasanya, apabila jangkitan mula meningkat, “kita melihat peningkatan dalam kemasukan ke hospital sekitar 10 hari kemudian, dan peningkatan kematian sekitar 22 hari kemudian,” kata pegawai itu.

Malah, kemasukan ke hospital meningkat kepada hampir 20,000 sehari, meningkat 20 peratus dalam tempoh dua minggu yang lalu, menurut analisis NBC News data Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia – tetapi pegawai mengatakan bahawa metrik menjadi kurang penunjuk yang boleh dipercayai.

Di Massachusetts, sebagai contoh, sementara kemasukan ke hospital Covid telah meningkat, dua pertiga daripada orang yang dimasukkan ke hospital adalah apa yang dipanggil kes Covid sampingan, bermakna mereka dimasukkan ke hospital untuk penyakit lain tetapi juga diuji positif untuk virus itu, menurut negeri itu. Jabatan Kesihatan.

Sementara itu, kematian di seluruh negara telah menurun kepada purata 301 kematian setiap hari, turun kira-kira 17 peratus dalam tempoh dua minggu lalu, menurut pengiraan NBC News, dan turun daripada lebih 2,600 sehari semasa lonjakan musim sejuk omicron.

Kadar penyakit teruk yang lebih rendah di Timur Laut mungkin mencerminkan kadar vaksinasi yang tinggi di rantau ini, kelaziman ujian dan penggunaan ubat antivirus, seperti Paxlovid, yang telah ditunjukkan dalam ujian klinikal untuk mengurangkan risiko pesakit dimasukkan ke hospital dan kematian sebanyak 89 peratus, kata pegawai itu.

Dr Isaac Bogoch, seorang doktor penyakit berjangkit di Universiti Toronto, berkata apabila komuniti terus membina imuniti terhadap virus itu, orang ramai harus mengharapkan varian baharu kurang memberi kesan.

AS telah memperoleh tahap imuniti yang tinggi daripada Covid melalui gabungan vaksinasi, penggalak dan jangkitan sebelumnya. Hampir 60 peratus orang di negara itu telah dijangkiti pada Februari, termasuk kira-kira 75 peratus kanak-kanak dan remaja, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit melaporkan baru-baru ini.

Gelombang Covid boleh bertahan sehingga Julai

Bill Hanage, profesor bersekutu epidemiologi di Harvard’s TH Chan School of Public Health, berkata walaupun kadar penyakit teruk yang lebih rendah adalah “menyenangkan”, kadar jangkitan yang tinggi masih merupakan sesuatu yang tidak boleh diabaikan.

Itu kerana, katanya, orang yang dimasukkan ke hospital dengan Covid tetapi yang tidak mempunyai simptom yang teruk masih berisiko menularkan virus itu kepada orang lain, termasuk pesakit berisiko serta kakitangan hospital, yang mungkin terpaksa mengambil cuti kerja jika mereka dijangkiti.

“Ia sesuatu yang tidak remeh,” katanya.

Bogoch, dari Universiti Toronto, bersetuju, sambil menambah bahawa orang tidak boleh mengabaikan kesan daripada Covid yang panjangyang boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang boleh berlarutan berminggu-minggu atau bahkan berbulan-bulan.

Hanage juga berkata kadar kemasukan ke hospital rendah yang dilihat di Timur Laut mungkin tidak mereplikasi dirinya di bahagian lain negara, terutamanya di tempat yang ujian tidak begitu mudah didapati, langkah mitigasi telah hilang dan kadar vaksinasi tidak setinggi itu.

Menurut a model daripada Institut Metrik dan Penilaian Kesihatan, yang telah membuat ramalan tentang trajektori Covid sepanjang pandemik, kes Covid di seluruh negara boleh kekal meningkat sehingga Julai, terutamanya di tempat di mana penggunaan topeng dan vaksinasi adalah rendah. Di bahagian tertentu di negara ini, kemasukan ke hospital dan kematian juga mungkin meningkat, kata Hanage.

“Kami telah melihat dinamik epidemiologi yang sangat berbeza di Selatan, yang bermaksud Florida, Texas, Sun Belt, dan sebagainya,” kata Hanage. Sama ada wilayah lain di negara ini melihat lonjakan kemasukan ke hospital dan kematian akan “bergantung kepada bilangan orang yang diberi vaksin dengan sewajarnya,” katanya.

Bogoch menambah bahawa hanya kerana kebanyakan kawasan utara tidak mengalami kesan besar daripada virus itu, ia tidak bermakna “tiada kesan” akan berlaku di AS

Dan virus itu akan terus memberi kesan lebih daripada yang lain – seperti orang tua, individu yang lemah imun dan orang yang mempunyai keadaan kesihatan asas yang meletakkan mereka pada risiko penyakit yang teruk, kata Bogoch.

Hanage berkata langkah terbaik yang boleh diambil oleh orang ramai ialah memastikan mereka melakukannya terkini mengenai vaksinasi Covid mereka.

Kerajaan juga harus memberi tumpuan kepada mendapatkan sumber kepada golongan yang paling terdedah yang mungkin tidak mempunyai akses kepada rawatan pencegahan, seperti Evusheld, dan antivirus, seperti Paxlovid.

“Jika anda miskin dan bergelut dengan penjagaan kesihatan, anda berkemungkinan kecil untuk mendapat Evusheld dan anda berkemungkinan kecil untuk mendapat Paxlovid dan anda berkemungkinan kecil untuk dirangsang,” katanya.

ikut KESIHATAN NBC pada Twitter & Facebook.We would like to say thanks to the writer of this write-up for this awesome web content

Kes covid kembali melonjak. Mengapa kemasukan ke hospital mungkin tidak.


Find here our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/