Kes pertama cacar monyet di Carolinas dilaporkan

Kes pertama cacar monyet di Carolina Utara telah dilaporkan, menurut Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Carolina Utara. Pegawai tidak mengeluarkan di mana kes cacar monyet dilaporkan, tetapi mengatakan ia bukan di kawasan Charlotte. Cacar monyet jarang berlaku tetapi penyakit virus yang berpotensi serius yang biasanya melibatkan simptom seperti selesema, pembengkakan nodus limfa dan ruam yang merangkumi benjolan yang pada mulanya dipenuhi cecair sebelum berkudis, menurut NCDHHS. Pegawai kesihatan berkata penyakit itu boleh dikelirukan dengan jangkitan seksual seperti sifilis atau herpes, atau dengan virus varicella-zoster (cacar air). Kebanyakan jangkitan berlangsung dua hingga empat minggu. NCDHHS berkata ia bekerjasama rapat dengan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, jabatan kesihatan tempatan yang berkaitan dan penyedia penjagaan kesihatan pesakit untuk mengenal pasti dan memaklumkan individu yang mungkin telah berhubung dengan pesakit semasa mereka dijangkiti. Cacar monyet biasanya merebak melalui sentuhan kulit ke kulit. Orang itu sedang mengasingkan diri di rumah. Tiada maklumat lanjut akan dikongsi tentang kes ini untuk melindungi privasi pesakit. “Jumlah kes cacar monyet telah meningkat di AS dan di seluruh dunia,” kata Dr. Zack Moore, ketua bahagian epidemiologi dan epidemiologi negeri. “Walaupun ini adalah kes pertama yang disahkan di North Carolina, kami tahu terdapat kemungkinan kes lain di negeri ini. Kami menggalakkan doktor untuk mempertimbangkan ini pada orang yang mempunyai ruam atau lesi kulit yang kelihatan seperti cacar monyet.”

Kes pertama cacar monyet di Carolina Utara telah dilaporkan, menurut Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Carolina Utara.

Pegawai tidak mendedahkan di mana kes cacar monyet dilaporkan, tetapi berkata ia bukan di kawasan Charlotte.

Cacar monyet adalah penyakit virus yang jarang berlaku tetapi berpotensi serius yang biasanya melibatkan simptom seperti selesema, pembengkakan nodus limfa dan ruam yang merangkumi benjolan yang pada mulanya dipenuhi cecair sebelum berkudis, menurut NCDHHS.

Pegawai kesihatan berkata penyakit itu boleh dikelirukan dengan jangkitan seksual seperti sifilis atau herpes, atau dengan virus varicella-zoster (cacar air). Kebanyakan jangkitan berlangsung dua hingga empat minggu.

NCDHHS berkata ia bekerjasama rapat dengan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, jabatan kesihatan tempatan yang berkaitan dan penyedia penjagaan kesihatan pesakit untuk mengenal pasti dan memaklumkan individu yang mungkin telah berhubung dengan pesakit semasa mereka dijangkiti.

Cacar monyet biasanya merebak melalui sentuhan kulit ke kulit. Orang itu sedang mengasingkan diri di rumah. Tiada maklumat lanjut akan dikongsi tentang kes ini untuk melindungi privasi pesakit.

“Jumlah kes cacar monyet telah meningkat di AS dan di seluruh dunia,” kata Dr. Zack Moore, ketua bahagian epidemiologi dan epidemiologi negeri. “Walaupun ini adalah kes pertama yang disahkan di North Carolina, kami tahu terdapat kemungkinan kes lain di negeri ini. Kami menggalakkan doktor untuk mempertimbangkan ini pada orang yang mempunyai ruam atau lesi kulit yang kelihatan seperti cacar monyet.”

We would love to give thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Kes pertama cacar monyet di Carolinas dilaporkan


Take a look at our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/