Kes pertama cacar monyet dilaporkan di Orange County

Jabatan Kesihatan Florida mengumumkan pada hari Jumaat bahawa Orange County telah melaporkan kes pertama cacar monyet. Jabatan kesihatan menyatakan kes di Orange County ialah seorang wanita berusia 30-an yang tidak mendapat cacar monyet daripada perjalanan. Pesakit kini berada dalam pengasingan. Ini bukan kes pertama di Florida. Jabatan kesihatan sebelum ini telah melaporkan lapan kes di Broward County dan satu di Collier County. Virus ini hanya merebak melalui hubungan yang sangat rapat. Doktor mengatakan simptom awal adalah seperti selesema: demam dan menggigil, tetapi kemudian ruam boleh bermula di muka dan bergerak ke seluruh badan. Ruam boleh bergerak merentasi tapak tangan anda, tapak kaki anda, serta kadang-kadang di dalam mulut anda. Ruam ini kadangkala boleh menyakitkan juga.”Kebanyakan orang pulih daripada cacar monyet tanpa sebarang masalah sama sekali, kadangkala ia mengambil masa dua hingga empat minggu untuk pulih sepenuhnya,” kata Dr. Rajiv Bahl di Orlando. Pertubuhan Kesihatan Sedunia sedang mewujudkan mekanisme perkongsian vaksin baharu untuk menghentikan wabak monkeypox yang semakin meningkat di lebih 30 negara di luar Afrika. Tindakan itu boleh menyebabkan agensi kesihatan PBB mengedarkan dos vaksin yang terhad kepada negara kaya yang sebaliknya mampu membelinya. Bagi sesetengah pakar kesihatan, inisiatif ini berpotensi terlepas peluang untuk mengawal cacar monyet di negara Afrika yang dijangkiti orang selama beberapa dekad. Mereka berkata program itu mungkin mengulangi ketidaksamaan dalam pengedaran vaksin yang dilihat semasa wabak coronavirus. Mekanisme itu dicadangkan sejurus selepas Britain, Kanada, Perancis, Jerman, AS dan negara lain melaporkan ratusan kes cacar monyet bulan lepas.

Jabatan Kesihatan Florida mengumumkan pada hari Jumaat bahawa Orange County telah melaporkan kes pertama cacar monyet.

Jabatan kesihatan menyatakan kes di Orange County ialah seorang wanita berusia 30-an yang tidak mendapat cacar monyet daripada perjalanan. Pesakit kini berada dalam pengasingan.

Ini bukan kes pertama di Florida. Jabatan kesihatan sebelum ini melaporkan lapan kes di Broward County dan satu di Collier County.

Virus ini hanya merebak melalui hubungan yang sangat rapat.

Doktor mengatakan simptom awal adalah seperti selesema: demam dan menggigil, tetapi kemudian ruam boleh bermula di muka dan bergerak ke seluruh badan.

Ruam boleh bergerak melintasi tapak tangan anda, tapak kaki anda, serta kadang-kadang di dalam mulut anda. Ruam ini kadangkala boleh menyakitkan juga.

“Kebanyakan orang pulih daripada cacar monyet tanpa sebarang masalah sama sekali, kadangkala ia mengambil masa dua hingga empat minggu untuk mendapatkan pemulihan sepenuhnya,” kata Dr. Rajiv Bahl di Orlando.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia sedang mencipta mekanisme perkongsian vaksin baharu untuk menghentikan wabak cacar monyet di lebih 30 negara di luar Afrika.

Tindakan itu boleh menyebabkan agensi kesihatan PBB mengedarkan dos vaksin yang terhad kepada negara kaya yang sebaliknya mampu membelinya.

Bagi sesetengah pakar kesihatan, inisiatif ini berpotensi terlepas peluang untuk mengawal cacar monyet di negara Afrika yang dijangkiti orang selama beberapa dekad.

Mereka berkata program itu mungkin mengulangi ketidaksamaan dalam pengedaran vaksin yang dilihat semasa wabak coronavirus.

Mekanisme itu dicadangkan sejurus selepas Britain, Kanada, Perancis, Jerman, AS dan negara lain melaporkan ratusan kes cacar monyet bulan lepas.

We would love to thank the writer of this write-up for this awesome web content

Kes pertama cacar monyet dilaporkan di Orange County


Find here our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/