Kes pertama gonorea yang tahan terhadap beberapa kelas antibiotik yang dikenal pasti di AS | CNNCNN

Pegawai kesihatan awam berkata mereka telah menemui dua kes gonorea yang kelihatan telah mengurangkan kerentanan terhadap setiap jenis antibiotik yang tersedia untuk merawat mereka. Ini adalah kali pertama strain gonorea yang tahan terhadap antibiotik ini telah dikenal pasti di Amerika Syarikat.

Peningkatan aktiviti seksual semasa wabak, ditambah dengan lebih sedikit orang yang mendapat pemeriksaan kesihatan rutin, melebihkan penyebaran jangkitan seksual di seluruh dunia.

Jangkitan tersebut, termasuk gonorea, menjadi semakin tahan terhadap antibiotik yang tersedia untuk merawatnya, masalah yang menjadi ancaman teruk kepada kesihatan awam.

Di peringkat global, jangkitan yang tahan terhadap antibiotik membunuh kira-kira 700,000 orang setiap tahun. Nombor itu ialah dijangka meningkat kepada 10 juta kematian setahun menjelang 2050 jika langkah tidak diambil untuk menghentikan penyebaran organisma yang tahan.

Pakar berkata ia tidak pernah menjadi persoalan bila ketegangan gonorea yang sangat tahan ini akan sampai ke AS, tetapi bila.

“Kebimbangannya ialah ketegangan tertentu ini telah tersebar di seluruh dunia, jadi hanya menunggu masa sebelum ia melanda AS,” kata Dr Jeffrey Klausner, seorang profesor klinikal kesihatan awam di Keck University of Southern California. Sekolah Perubatan di Los Angeles.

“Ia adalah peringatan bahawa gonorea menjadi semakin tahan, semakin sukar untuk dirawat. Kami tidak mempunyai sebarang antibiotik baharu. Kami tidak mempunyai antibiotik baharu untuk merawat gonorea selama bertahun-tahun dan kami benar-benar memerlukan strategi rawatan yang berbeza,” kata Klausner, yang menganggotai kumpulan kerja CDC untuk rawatan gonorea.

Gonorea ditularkan secara seksual, dan salah satu jangkitan yang paling biasa didiagnosis di AS. Ia disebabkan oleh bakteria Niesseria gonorrhoeae, yang boleh menjangkiti selaput lendir pada alat kelamin, rektum, tekak dan mata.

Orang boleh dijangkiti tanpa gejala. Jika tidak dirawat, jangkitan boleh menyebabkan sakit pelvis dan ketidaksuburan pada wanita dan buta pada bayi baru lahir.

Selain mengurangkan kerentanan terhadap ceftriaxone, strain gonorea yang dikenal pasti di Massachusetts juga menunjukkan penurunan kerentanan terhadap cefixime dan azithromycin; strain itu tahan terhadap ciprofloxacin, penisilin dan tetrasiklin, menurut amaran klinikal yang dihantar kepada pakar perubatan oleh Jabatan Kesihatan Awam Massachusetts.

The MDPH berkata ia masih belum menemui sebarang kaitan antara kedua-dua kes itu.

Pada tahun 2021, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS mengesyorkan memberikan dos berganda antibiotik ceftriaxone dalam usaha untuk mengatasi rintangan binaan bakteria terhadap antibiotik ini, dan itu nampaknya berkesan dalam kes ini, tetapi antibiotik itu adalah baris terakhir. pertahanan terhadap jangkitan ini, dan pakar mengatakan pendekatan baharu diperlukan.

Klausner berharap untuk memenangi kelulusan FDA untuk ujian yang akan menyesuaikan rawatan antibiotik dengan kerentanan genetik bagi jenis gonorea tertentu yang menjangkiti seseorang. Ini dipanggil rawatan berpandukan rintangant, dan Klausner berkata ia berfungsi untuk HIV, TB dan beberapa jangkitan yang diperolehi hospital lain, tetapi ia tidak pernah benar-benar dicuba untuk gonorea.

Strain gonorea ini sebelum ini dilihat di negara-negara Asia Pasifik dan di United Kingdom, tetapi tidak di AS. Penanda genetik yang biasa kepada kedua-dua penduduk Massachusetts ini juga pernah dilihat dalam kes di Nevada, walaupun ketegangan itu mengekalkan kepekaan terhadap sekurang-kurangnya satu kelas antibiotik.

Gejala pertama gonorea selalunya adalah kencing yang menyakitkan, sakit perut atau pelvis, keputihan meningkat, atau pendarahan antara haid, tetapi banyak jangkitan tidak bergejala, Menurut CDCmenjadikan pemeriksaan rutin penting untuk menangkap jangkitan.

We want to give thanks to the author of this write-up for this awesome material

Kes pertama gonorea yang tahan terhadap beberapa kelas antibiotik yang dikenal pasti di AS | CNN


Check out our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/