Kes pneumonia, termasuk tiga kematian, tanpa sebab yang jelas dalam siasatan di Argentina | CNNCNN

Tiga orang telah meninggal dunia dan beberapa yang lain di Argentina telah jatuh sakit selepas mengalami radang paru-paru tanpa sebab yang jelas, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia pada hari Jumaat.

Kes dalam lapan pekerja penjagaan kesihatan dan seorang pesakit lain dikaitkan dengan klinik swasta di San Miguel de Tucumán, kata jurucakap WHO Tarik Jasarevic dalam e-mel kepada CNN.

Kes ke-10, yang dikaitkan dengan kluster itu, melibatkan seorang lelaki berusia 81 tahun dengan masalah kesihatan asas yang dimasukkan ke hospital dalam keadaan serius dan menggunakan alat pernafasan, Kementerian Kesihatan Tucumán melaporkan Jumaat.

“Tiga daripada kes ini telah meninggal dunia, tiga kini dimasukkan ke hospital, dan satu berada dalam pengasingan rumah dalam keadaan stabil,” kata Jasarevic, sambil menambah bahawa sampel kes telah dianalisis untuk Covid-19, influenza dan hantavirus, tetapi semuanya diuji negatif. Sampel sedang menjalani analisis lanjut.

San Miguel de Tucumán ialah ibu kota wilayah pertanian Tucumán di barat laut Argentina.

Beberapa pekerja penjagaan kesihatan dan pesakit kesembilan mula mengalami gejala antara 18 dan 22 Ogos, Kementerian Kesihatan Kebangsaan Argentina melaporkan dalam baru dilancarkan.

WHO dan Pertubuhan Kesihatan Pan Amerika telah membuat susulan terhadap laporan ini dan memberikan sokongan kepada pihak berkuasa kesihatan Argentina yang sedang berusaha untuk menyiasat wabak itu, kata Jasarevic.

“Puncanya kini sedang disiasat oleh pihak berkuasa kesihatan awam dan semua [hypotheses] sedang diterokai, termasuk viral dan ejen lain,” tulis Jasarevic. “Kementerian Kesihatan Argentina, dan pihak berkuasa kesihatan wilayah sedang bekerjasama untuk menyiasat wabak itu. Mereka juga melakukan pengesanan kontak dan tindakan kawalan di klinik penjagaan kesihatan yang berkaitan dengan wabak itu.”

Pertubuhan Kesihatan Pan Amerika berkata dalam a kenyataan bahawa orang yang meninggal dunia mempunyai masalah kesihatan yang mendasari, dan tiada seorang pun daripada kenalan rapat mereka mengalami gejala.

Adalah penting untuk menunggu keputusan penyiasatan kesihatan awam sebelum membuat kesimpulan tentang sifat penyakit, kata Dr. Jake Dunning, seorang penyelidik kanan dalam jangkitan baru muncul dan akibat tinggi di Institut Sains Pandemik di Universiti Oxford, dalam satu kenyataan yang diedarkan oleh Pusat Media Sains yang berpangkalan di UK.

“Kluster kecil kes penyakit pernafasan akut teruk yang tidak dapat dijelaskan di Tucuman, Argentina pada masa ini adalah kejadian langsung dan siasatan sedang dijalankan; Difahamkan akan timbul minat dan spekulasi mengenai puncanya, terutamanya selepas semua orang terpinga-pinga selepas kejadian pandemik sejak dua tahun lalu, tetapi kita benar-benar perlu menunggu hasil penyiasatan kesihatan awam dan klinikal, yang sedang berjalan.

“Ada kemungkinan kes-kes lanjut dapat dikenal pasti dan dilaporkan pada masa hadapan, kerana ia sering berlaku dengan peristiwa seperti ini, tetapi itu tidak bermakna peristiwa ini adalah permulaan pandemik baru,” katanya.

Dunning menyatakan bahawa pautan ke pusat kesihatan tertentu boleh mencadangkan pendedahan kepada pesakit dengan jangkitan, tetapi ia juga boleh bermakna pendedahan kepada agen atau toksin alam sekitar.

“Argentina mempunyai banyak pengalaman dalam menyiasat dan menguruskan wabak penyakit pernafasan akut yang teruk, terutamanya yang disebabkan oleh jangkitan (cth pandemik influenza H1N1, COVID-19, jangkitan hantavirus Andes), jadi diharapkan kluster ini akan kekal agak kecil dan punca asas akan dikenal pasti dengan cepat,” katanya.

Dr. Lance Turtle, pakar dalam penyakit berjangkit di Universiti Liverpool, bersetuju, berkata dalam kenyataan itu, “Kita tidak sepatutnya bimbang pada peringkat ini.”

“Pneumonia sangat jarang sebenarnya didiagnosis sehingga mikrob tertentu yang menyebabkannya. Tidak semua pesakit dengan radang paru-paru mempunyai ciri klinikal yang sama, ini boleh berbeza-beza. Jika kes radang paru-paru kelihatan agak berbeza daripada biasa, dan jika terdapat kematian, seperti yang berlaku di sini, maka anda mungkin menjangkakan untuk mencari puncanya. Tetapi kes radang paru-paru yang tidak dapat dijelaskan mungkin kerap berlaku dan tidak dilaporkan, bermakna sukar untuk mengetahui perkara biasa seperti ini sebenarnya,” katanya.

We wish to give thanks to the writer of this short article for this remarkable content

Kes pneumonia, termasuk tiga kematian, tanpa sebab yang jelas dalam siasatan di Argentina | CNN


Take a look at our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/