Kes selesema biasa yang teruk meningkat dalam kalangan kanak-kanak kecil mungkin dikaitkan dengan penguncian COVID-19

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

Sebagai kanak-kanak telah menuju kembali ke sekolah sejak beberapa minggu kebelakangan ini, doktor telah melihat peningkatan dalam kes selesema biasa yang teruk di kalangan sesetengah kanak-kanak daripada dua daripada virus paling biasa yang diketahui menyebabkan jangkitan pernafasan atas: rhinovirus dan enterovirus.

Itu menurut laporan baru-baru ini dari Chicago – walaupun keadaannya tidak terhad kepada kawasan itu.

Virus ini biasanya hanya menyebabkan gejala pernafasan atas yang ringan pada orang dewasa yang sihat.

BERKELEY MEWAJIBKAN PELAJAR YANG BELUM MENDAPAT SUMPUT SELESEMA BERTOKONG

Walau bagaimanapun, “kami telah melihat bilangan kanak-kanak dan bayi yang lebih besar dengan penyakit pernafasan daripada biasanya [see] pada musim panas — dan lebih ramai kanak-kanak dengan penyakit teruk memerlukan kemasukan ke hospital dan ICU,” kata Dr. Czer Anthoney Lim, pengarah perubatan kecemasan pediatrik di Mount Sinai Beth Israel di New York City, kepada Fox News Digital.

Seorang kanak-kanak menerima pemeriksaan daripada doktor.

“Apa yang menarik ialah kami mempunyai sejenis bunga rampai virus,” Dr. Natalie Lambajian-Drummond dari Yorkville, Illinois, baru-baru ini memberitahu CBS Chicago, sambil menambah bahawa dia juga terpaksa memasukkan seorang kanak-kanak melalui ambulans.

Walaupun mungkin untuk diserang selesema pada bila-bila masa sepanjang tahun, kebanyakan selsema berlaku semasa musim sejuk dan musim bunga, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

Virus pernafasan biasa

Banyak virus pernafasan boleh menyebabkan selesema biasa, tetapi rhinovirus adalah yang paling biasa, kata CDC.

Walaupun terdapat banyak jenis enterovirus, kebanyakannya hanya menyebabkan penyakit ringan, menurut laman web Cedars-Sinai.

Virus pernafasan lain yang menyebabkan simptom selesema biasa ialah respiratory syncytial virus (RSV), tetapi ia boleh menyebabkan penyakit serius pada bayi.

Virus ini biasanya berlaku kebanyakannya pada musim panas dan musim luruh, menyebabkan “selsema musim panas”, tetapi boleh menyebabkan penyakit lain, seperti ruam yang dikenali sebagai penyakit tangan, kaki dan mulut.

Mereka kebanyakannya menjangkiti kanak-kanak kerana kebanyakan orang dewasa telah mengembangkan imuniti terhadap mereka, tambah laman web itu.

Virus pernafasan lain yang menyebabkan simptom selesema biasa ialah respiratory syncytial virus (RSV), tetapi ia boleh menyebabkan penyakit serius pada bayi.

Seorang ibu memeriksa anak perempuannya yang sakit.

Seorang ibu memeriksa anak perempuannya yang sakit.
(iStock)

“Secara sejarah, musim virus pernafasan pernafasan bermula pada pertengahan hingga akhir musim luruh dan akan berlanjutan ke awal musim bunga,” kata Dr. Mike Smith, pakar penyakit berjangkit pediatrik di Sekolah Perubatan Universiti Duke.

“RSV boleh menyebabkan bronchiolitis – keradangan saluran udara kecil – dan menyebabkan masalah pernafasan yang memerlukan kemasukan ke hospital untuk kanak-kanak pada tahun pertama kehidupan.”

COVID-19 ATAU RSV? GEJALA YANG PERLU DIPERHATIKAN

Dia memberitahu Fox News Digital bahawa di beberapa bahagian negara, musim RSV telah pun bermula tahun ini.

“Kanak-kanak yang berisiko tinggi mendapat penyakit teruk selepas RSV termasuk mereka yang dilahirkan pramatang (<29 minggu usia kandungan) atau mempunyai penyakit paru-paru kronik, jenis penyakit jantung kongenital tertentu, penyakit neuromuskular tertentu dan imunosupresi,” tambahnya.

Dia juga mengingatkan orang ramai bahawa influenza, yang biasa dipanggil “selsema,” adalah satu lagi virus pernafasan biasa yang datang setiap tahun. “Suntikan selesema kini tersedia untuk sesiapa yang berumur 6 bulan ke atas, jadi penting untuk dilindungi,” katanya.

Gejala selsema biasa

Antara simptom pertama selesema biasa ialah sakit tekak dan hidung berair, diikuti dengan batuk dan bersin, tambah CDC.

Gejala lain mungkin termasuk sakit kepala dan sakit badan.

Tetapi kebanyakan orang menjadi lebih baik dalam seminggu hingga 10 hari, mengikut CDC.

Seorang wanita mengalami selesema biasa. Kata Dr. Marc Siegel, seorang penyumbang Fox News, "Apabila topeng ditanggalkan dan kanak-kanak mula berinteraksi lebih banyak, kami mula melihat lebih banyak jangkitan ini walaupun di luar musim [over the summer]ada yang ringan, ada yang lebih teruk."

Seorang wanita mengalami selesema biasa. Kata Dr. Marc Siegel, penyumbang Fox News, “Apabila topeng ditanggalkan dan kanak-kanak mula berinteraksi lebih banyak, kami mula melihat lebih banyak jangkitan ini walaupun di luar musim. [over the summer]ada yang ringan, ada yang lebih teruk.”
(iStock)

“Omicron dikaitkan dengan lebih banyak gejala pernafasan atas daripada varian sebelumnya, ” kata Dr Marc Siegelpenyumbang Fox News dan profesor perubatan di Pusat Perubatan NYU Langone.

Siegel memberitahu Fox News Digital bahawa ini menjadikannya lebih sukar untuk membezakan omicron daripada jangkitan pernafasan atas yang lain, seperti rhinovirus, RSV dan enterovirus – terutamanya pada kanak-kanak kecil.

“Malah, apabila topeng ditanggalkan dan kanak-kanak mula berinteraksi lebih banyak, kami mula melihat lebih banyak jangkitan ini walaupun di luar musim. [over the summer]ada yang ringan, ada yang lebih teruk,” katanya.

GOP MENGALU-ALUKAN TAMAT DASAR ‘MEMBELAJAKAN’ MENOLONG KEPALA MULA KANAK-KANAK

Ini kini akan meningkatkan kemungkinan bahawa virus pernafasan lain menyebabkan simptom selsema biasa berbanding dua tahun yang lalu — apabila ramai profesional penjagaan kesihatan “mengaitkan setiap sakit tekak, setiap jangkitan sinus, setiap batuk dengan COVID,” tambah Siegel.

Sekatan biasa dan sekatan COVID-19

Secara tradisinya, orang yang mendapat penyakit teruk, seperti radang paru-paru, adalah mereka yang “mengalami sistem imun yang lemah, asma atau keadaan pernafasan,” kata CDC.

Tetapi beberapa sistem imun kanak-kanak kecil belum membina imuniti terhadap selesema biasa disebabkan oleh sekatan wabak COVID-19.

Apabila kanak-kanak kecil dijangkiti selesema biasa daripada virus pernafasan tertentu, ada yang mungkin mendapat jangkitan yang lebih teruk hari ini, kata pakar perubatan.

Apabila kanak-kanak kecil dijangkiti selesema biasa daripada virus pernafasan tertentu, ada yang mungkin mendapat jangkitan yang lebih teruk hari ini, kata pakar perubatan.
(iStock)

Oleh itu, apabila kanak-kanak kecil dijangkiti selesema biasa daripada virus pernafasan tertentu, ada yang mungkin mendapat jangkitan yang lebih teruk. “Saya akan katakan kanak-kanak di bawah 5 tahun adalah kumpulan yang patut ditonton,” Lambajian-Drummond memberi amaran kepada CBS.

“Ramai kanak-kanak yang lebih muda yang kita lihat mereka telah mengalami penyakit yang lebih teruk apabila mereka mendapat virus ini.”

Sesetengah sistem imun kanak-kanak kecil belum membina imuniti terhadap selesema biasa disebabkan oleh sekatan wabak COVID-19.

“Mungkin terdapat banyak penjelasan untuk peningkatan ini, termasuk COVID-19, enterovirus D68 dan imuniti semula jadi yang berkurangan,” tambah Lim, yang juga profesor bersekutu perubatan kecemasan, pediatrik dan pendidikan perubatan di The Icahn School of Medicine di Mount Sinai.

BUDAK OREGON MENYAMBUT ‘SUPERHERO HEART’ SELEPAS DIA LAHIR DENGAN KECACATAN ‘SWISS CHEESE’

“Walaupun COVID-19 pada kanak-kanak secara amnya kelihatan sebagai penyakit ringan, sebilangan kecil kanak-kanak mengalami penyakit yang teruk – dengan hanya 7% kanak-kanak berumur kurang daripada 5 tahun diberi vaksin dan pergerakan ke arah topeng pilihan di sekolah, kumpulan ini menjadi sangat terdedah.”

Dia juga memberitahu Fox News Digital bahawa peluang terhad untuk penjagaan kanak-kanak dan sekolah secara peribadi telah mengurangkan pendedahan kepada penyakit biasa yang boleh membina imuniti semula jadi pada kanak-kanak kecil.

Epidemiologi

Setiap tahun berjuta-juta rakyat Amerika mendapat selesema biasa, dengan orang dewasa secara purata 2-3 selsema setiap tahun. Tetapi kanak-kanak biasanya mempunyai lebih banyak jangkitan, menurut CDC.

“Selesema biasa adalah sebab utama kanak-kanak ponteng sekolah dan orang dewasa ponteng kerja,” kata CDC di laman webnya.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAFTAR BAHARU GAYA HIDUP KAMI

Tiada ubat untuk selesema biasa, jadi rawatan ditujukan kepada simptom, mengikut CDC.

Pencegahan adalah kunci

Untuk mengurangkan kemungkinan mendapat selsema, CDC mengesyorkan petua mudah ini: Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan sabun dan air selama sekurang-kurangnya 20 saat. Elakkan sentuhan dengan orang yang sakit. Dan jangan sentuh mata, hidung atau mulut dengan tangan yang tidak dicuci.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

Jika anda atau anak-anak anda mengalami simptom selsema, agensi itu juga mengesyorkan menghubungi doktor anda atas sebab berikut: gejala yang berterusan lebih daripada 10 hari; gejala luar biasa atau teruk, seperti demam atau anak anda lesu; anak anda berumur kurang dari 3 bulan.

We wish to give thanks to the author of this article for this awesome web content

Kes selesema biasa yang teruk meningkat dalam kalangan kanak-kanak kecil mungkin dikaitkan dengan penguncian COVID-19


You can view our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/