Kes selesema, selsema meningkat di Western Pa. apabila orang ramai berehat langkah berjaga-jaga covid-19

Kes influenza kini melebihi jumlah kes covid-19 di beberapa kawasan di Pennsylvania Barat, walaupun ia masih jauh di bawah angka pra-pandemi, kata pakar.

“Sejak beberapa minggu kebelakangan ini, sudah pasti terdapat lonjakan dalam penyakit bukan berkaitan kovid di rantau ini. Ketua di kalangan patogen ini ialah virus influenza tahunan,” kata Dr. Thomas Kessler, seorang pakar perubatan di pusat penjagaan segera MedExpress di Mosside Boulevard di Monroeville.

Sehingga 9 April, Allegheny County telah merekodkan 3,266 kes influenza sejak permulaan musim selesema pada Oktober, lebih 10 kali ganda daripada 305 yang dicatatkan pada masa ini tahun lepas. Angka terkini masih merupakan sebahagian kecil daripada hampir 13,800 kes yang dilaporkan dalam tempoh masa yang sama pada musim selesema 2019-20.

Angka minggu demi minggu, bagaimanapun, tidak mengikut corak biasa mereka, kata Dr Richard Zimmerman, seorang profesor perubatan keluarga dan kesihatan awam Universiti Pittsburgh.

Kes influenza biasanya meningkat pada bulan Disember dan datang dalam dua gelombang: selesema A dan selesema B, biasanya dalam urutan itu. Setakat musim ini, di Allegheny County dan Pennsylvania secara keseluruhan, terdapat dua kemuncak dan sebahagian besar kes adalah selesema A.

“Ini merupakan tahun yang mengejutkan,” kata Zimmerman.

Jabatan Kesihatan Pennsylvania

Data daripada Jabatan Kesihatan Pennsylvania menunjukkan puncak dan lembah musim influenza 2021-2022 setakat ini. Musim selesema biasanya berlangsung dari Oktober hingga Mei.

Di Westmoreland County, terdapat 1,571 kes selesema setakat tahun ini. Daerah itu merekodkan 3,670 dalam semua musim selesema 2019-20.

Zimmerman berkata sebab utama selesema A tersebar secara meluas adalah hakikat bahawa vaksin selesema yang ditawarkan pada musim gugur tidak melindungi daripada ketegangan tertentu itu.

“Agak sukar untuk meminta vaksin untuk melindungi daripada virus yang tiada di dalamnya,” katanya. “Orang ramai berpendapat selesema adalah sama. Ianya bukan.”

Beliau berkata kes influenza melebihi kes covid di seluruh tapak ujian UPMC. Begitu juga dalam sistem kesihatan lain.

“Jelas sekali, kami mengalami lonjakan omicron menjelang akhir tahun ini, dan ia telah mati dengan ketara,” kata Dr. Kip Jenifer, seorang doktor kecemasan di AHN Hempfield. “Sekarang, kami telah – saya tidak akan bercakap banyak – tetapi kami mempunyai kes influenza.”

Kessler berkata walaupun kes kekal di bawah paras pra-pandemi, “peningkatan ini agak luar biasa pada tahun ini apabila corak itu biasanya menunjukkan penurunan kes influenza yang stabil.”

Beliau berkata April biasanya menandakan titik perubahan untuk kemudahan penjagaan segera, apabila sebahagian besar lawatan bertukar daripada penyakit pernafasan kepada kecederaan daripada aktiviti cuaca panas.

“Tahun ini, hujan musim bunga sebaliknya membawa lebih banyak batuk dan selsema sejak beberapa minggu lalu,” kata Kessler, sambil menyatakan bahawa dia juga telah melihat peningkatan dalam pepijat perut.

“Tidak syak lagi kelonggaran faktor mitigasi telah memainkan peranan dalam peningkatan itu,” katanya, “dan masa akan menentukan sama ada interaksi sosial tambahan pada bulan-bulan musim panas akan meneruskan corak itu.”

Jenifer berkata kes selesema adalah melebihi jumlah kes covid-19, walaupun ia masih tidak mencapai tahap pra-pandemi.

“Saya fikir penjarakan sosial, topeng, mencuci tangan dan sebagainya telah mengurangkan semua kes influenza sejak beberapa tahun lalu,” katanya.

Beliau berkata logik akan menentukan bahawa penyakit lain telah meningkat kerana langkah-langkah mitigasi covid telah dilonggarkan dan orang ramai telah kehilangan kawalan mereka.

“Saya tidak boleh mengatakan saya 100% pasti tentang sains dan data di sebaliknya, tetapi saya mengesyaki bahawa apabila kita mula melonggarkan dan mempunyai kurang topeng, virus selesema dan bahan-bahan kita akan mula meningkat semula,” Jenifer berkata.

“Tetapi saya fikir wabak itu mungkin telah membuktikan kepada semua orang bahawa kerap mencuci tangan, menjaga jarak, tidak akan bekerja apabila anda sakit — perkara sebegini mungkin berlanjutan dan mungkin mula meningkatkan bilangan kita pada masa hadapan untuk sesetengah orang. daripada penyakit pernafasan ini,” katanya.

Selain daripada penyebaran selesema, ia juga musim alahan.

“Saya telah melihat di pusat saya banyak penghidap alahan bermusim sejak beberapa minggu lalu,” kata Kessler.

Beliau berkata sukar untuk mengatakan sama ada tahun ini lebih teruk daripada tahun lain, tetapi cuaca boleh memainkan peranan.

“Saya boleh katakan bahawa corak cuaca bergelora dan goyah yang kita lihat berhubung suhu dan tekanan atmosfera baru-baru ini boleh menyebabkan individu lebih terdedah kepada kesan alahan bermusim,” katanya.

Dia menambah bahawa alahan boleh meniru penyakit.

“Rhinitis alahan boleh membawa kepada beberapa kekeliruan dalam membezakan keadaan bermusim daripada penyakit pernafasan atas,” kata Kessler. “Sejarah alahan dan ketiadaan gejala lain seperti demam atau sakit badan biasanya menghasilkan diagnosis yang sesuai.”

Megan Guza ialah seorang penulis kakitangan Tribune-Review. Anda boleh menghubungi Megan di 412-380-8519, mguza@triblive.com atau melalui Twitter .We wish to thank the author of this article for this outstanding content

Kes selesema, selsema meningkat di Western Pa. apabila orang ramai berehat langkah berjaga-jaga covid-19


Take a look at our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/