Kesan poliovirus yang sangat berjangkit ditemui dalam kumbahan British

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

LONDON – United Kingdom telah mengisytiharkan “insiden nasional” yang jarang berlaku selepas kesan virus polio yang sangat menular ditemui dalam kumbahan di London, kata kerajaan.

Britain, seperti kebanyakan negara maju, sebahagian besarnya bebas polio sejak 1980-an kerana kadar vaksinasi yang tinggi. Setakat ini, tiada kes dilaporkan.

Bagaimanapun, agensi keselamatan kesihatan dan pengawal selia perubatannya berkata dalam a kenyataan Rabu bahawa pihak berkuasa telah menemui kesan virus polio dalam sampel kumbahan yang dikumpul dari London Beckton Sewage Treatment Works, sebagai sebahagian daripada “pengawasan rutin.” Loji rawatan kumbahan meliputi populasi hampir 4 juta di utara dan timur ibu negara.

“Siasatan sedang dijalankan selepas beberapa virus berkait rapat ditemui dalam sampel kumbahan yang diambil antara Februari dan Mei,” kata kenyataan itu.

Pengesanan itu menunjukkan kemungkinan “terdapat beberapa penyebaran antara individu yang berkait rapat di London Utara dan Timur dan mereka kini menumpahkan strain virus polio jenis 2 dalam najis mereka,” kata kenyataan itu.

Poliovirus jenis 2 yang diperolehi daripada vaksin — berbanding strain liar atau semula jadi — ialah bentuk lemah virus hidup yang digunakan dalam vaksin polio oral. Banyak negara, termasuk UK dan Amerika Syarikat, telah pindah daripada menggunakan vaksin oral kerana ia boleh merebak kepada orang yang tidak divaksinasi. Tetapi ia tetap biasa di negara-negara seperti Pakistan, Afghanistan dan Nigeria.

Poliovirus yang diperoleh daripada vaksin yang dikesan di UK “pada masa yang jarang berlaku boleh menyebabkan penyakit serius, seperti lumpuh, pada orang yang tidak diberi vaksin sepenuhnya,” kata pihak berkuasa kesihatan Britain.

Setakat ini, virus polio hanya dikesan dalam sampel kumbahan tetapi siasatan sedang dijalankan untuk menentukan sama ada sebarang penularan komuniti berlaku.

Seperti negara-negara lain, Britain juga bergelut dengan perkara yang berterusan koronavirus pandemik dan cacar monyet kes.

AS akan memperluaskan ujian monkeypox di makmal komersial apabila wabak itu berkembang

United Kingdom telah diisytiharkan bebas polio oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia pada 2003 dan kes terakhir polio liar atau berlaku secara semula jadi adalah pada 1984, menurut kerajaan.

“Virus polio yang berasal dari vaksin jarang berlaku dan risiko kepada orang ramai secara keseluruhan adalah sangat rendah,” kata Vanessa Saliba, pakar epidemiologi perunding di Agensi Keselamatan Kesihatan UK, dalam satu kenyataan.

“Kami sedang menyiasat segera untuk lebih memahami tahap penularan ini dan NHS telah diminta untuk segera melaporkan sebarang kes yang disyaki,” katanya, sambil menambah bahawa “tiada kes telah dilaporkan atau disahkan setakat ini.”

Polio, atau poliomielitis, adalah penyakit berjangkit yang melumpuhkan dan berpotensi membawa maut, yang menyerang sistem saraf dan merebak terutamanya melalui pencemaran najis.

Tiada penawar, tetapi vaksinasi sejak 1960-an, kebanyakannya pada zaman kanak-kanak, telah menjadi pengubah permainan yang membolehkan banyak negara membasmi polio liar. UK mengekalkan liputan vaksin lebih daripada 95 peratus, kerajaan berkatasebahagian besarnya melalui program imunisasi rutin kanak-kanak.

Agensi keselamatan kesihatan UK mengatakan ia biasanya mengesan antara satu dan tiga “pengasingan virus polio setahun” dalam kumbahan tetapi ia biasanya sekali sahaja dan tidak berkaitan antara satu sama lain. “Dalam hal ini, isolat yang dikenal pasti antara Februari dan Jun 2022 adalah berkaitan secara genetik. Ini telah mendorong keperluan untuk menyiasat tahap penularan,” tambahnya.

Senario yang paling berkemungkinan ialah individu yang baru divaksin memasuki UK dari negara tempat vaksin polio oral digunakan. UK menghentikan vaksin oral itu pada 2004, kata pihak berkuasa.

Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus menulis tweet bahawa “pengawasan, vaksinasi dan pelaburan untuk #EndPolio adalah kritikal,” berikutan berita mengenai pengumuman UK.

Skandal mengenai pemburuan pekerjaan Boris Johnson untuk isterinya tidak akan hilang

Inisiatif Pembasmian Polio Global, yang berfungsi untuk menamatkan semua kes virus liar dan berkaitan vaksin, berkata walaupun sebahagian besarnya dihapuskan, penyakit itu kekal endemik di Afghanistan dan Pakistan.

“Adalah penting bagi semua negara, khususnya negara yang mempunyai jumlah perjalanan yang tinggi dan hubungan dengan negara dan kawasan yang dilanda polio, memperkukuh pengawasan untuk mengesan sebarang pengimportan virus baharu dengan pantas dan memudahkan tindak balas pantas,” kata kumpulan itu dalam a kenyataan.

Sementara itu, pegawai kesihatan di London menggesa ibu bapa memastikan anak-anak kecil diberi vaksin sepenuhnya bagi mengelak sebarang wabak. Perkhidmatan Kesihatan Negara akan mula menghubungi ibu bapa kanak-kanak berumur bawah 5 tahun di ibu negara yang tidak mengetahui perkembangan vaksin mereka, kata kerajaan.We want to thank the writer of this post for this incredible material

Kesan poliovirus yang sangat berjangkit ditemui dalam kumbahan British


Find here our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/