Kesan Sampingan Yang Ditakuti Menimbulkan Kesan Hodohnya dalam Varian COVID Terkini

Di seluruh dunia, kadar kematian dan kemasukan ke hospital dari COVID terus jatuh. Tetapi kejayaan mitigasi kami terhadap hasil terburuk daripada wabak 33 bulan itu menafikan krisis yang semakin meningkat.

Semakin ramai orang terselamat daripada COVID dan tinggal di luar hospital, tetapi semakin ramai orang juga tinggal bersama gejala jangka panjang daripada COVID. Keletihan. Masalah jantung. Masalah perut. Masalah paru-paru. Kekeliruan. Gejala yang boleh berlarutan selama berbulan-bulan malah setahun atau lebih selepas jangkitan hilang.

Sebanyak 21 peratus rakyat Amerika yang menangkap virus SARS-CoV-2 musim panas ini akhirnya menderita COVID yang lama bermula empat minggu selepas jangkitan, menurut satu kajian baru dari City University of New York.

Itu meningkat daripada 19 peratus dalam angka Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS melaporkan pada bulan Jun.

Bandingkan angka tersebut dengan kadar kematian dan kemasukan ke hospital baru-baru ini akibat COVID di AS—masing-masing tiga peratus dan .3 peratus. Long COVID setakat ini adalah hasil yang paling serius daripada mana-mana jangkitan novel-coronavirus. Dan mungkin semakin berkemungkinan.

Kajian CUNY, yang belum dikaji semula, memfokuskan kepada orang dewasa Amerika, tetapi hasilnya mempunyai implikasi untuk seluruh dunia. Secara global, gejala jangka panjang adalah sebahagiannya menggantikan Kematian Covid. Lagipun, lebih ramai pesakit COVID bermakna lebih ramai orang berisiko mengalami gejala jangka panjang. Dan COVID yang panjang adalah terkumpul—orang menjadi sakit dan tinggal sakit sekejap.

“Walaupun peningkatan tahap perlindungan terhadap COVID yang lama daripada vaksinasi, mungkin jumlah orang yang menghidap COVID yang lama di AS semakin meningkat,” pakar epidemiologi Denis Nash, pengarang utama kajian CUNY, memberitahu The Daily Beast. Iaitu, setiap hari lebih ramai orang tangkap COVID lama daripada pulih daripada COVID yang lama.

Tetapi memahami COVID yang panjang, apatah lagi mencegah ia, bukan keutamaan dalam penubuhan epidemiologi global. Itu perlu diubah, kata Nash. “Saya percaya sudah lama berlalu untuk memberi tumpuan kepada COVID yang lama di samping mencegah kemasukan ke hospital dan kematian.”

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, pihak berkuasa telah merekodkan kira-kira setengah juta kes COVID baharu sehari, di seluruh dunia. Itu tidaklah serendah 400,000 kes baharu sehari yang dikira oleh agensi kesihatan semasa penurunan terbesar dalam kadar kes pada Februari 2021. Tetapi sudah hampir.

Apa yang sungguh Walau bagaimanapun, yang luar biasa ialah betapa sedikit daripada jangkitan COVID setengah juta sehari itu boleh membawa maut. Sejak kebelakangan ini, hanya 1,700 orang yang mati setiap hari—iaitu satu perlima daripada ramai yang mati setiap hari pada Februari tahun lalu, apabila bilangan jangkitan baharu setiap hari hanya lebih besar sedikit.

Kemasukan ke hospital untuk kes COVID yang serius juga menurun. Statistik global tidak tersedia, tetapi di AS, kemasukan ke hospital COVID menurun daripada 15,000 sehari 19 bulan lalu kepada hanya 3,700 sehari sekarang.

Tidak sukar untuk menjelaskan penurunan kadar kematian dan kemasukan ke hospital. Di seluruh dunia, kira-kira dua pertiga daripada orang dewasa sekurang-kurangnya telah divaksin sebahagiannya. Berbilion orang juga mempunyai antibodi daripada jangkitan masa lalu yang mereka terselamat. Setiap antibodi membantu untuk menumpulkan hasil yang paling teruk.

“Ia sememangnya berharga untuk menyelamatkan nyawa, tetapi kualiti hidup juga sangat penting.”

Tetapi kejadian COVID yang lama nampaknya semakin meningkat. Kadar jangkitan semula yang tinggi boleh menjadi salah satu sebab. Pada masa ini, satu daripada enam orang dijangkiti virus lebih daripada sekali. Jangkitan berulang datang dengan peningkatan risiko pelbagai masalah yang, bukan secara kebetulan, sepadan dengan gejala COVID yang lama, pasukan saintis di Sekolah Perubatan Universiti Washington dan Sistem Penjagaan Kesihatan Saint Louis Pentadbiran Veteran AS disimpulkan dalam kajian musim panas ini. Lebih banyak jangkitan semula, lebih lama COVID.

Menyimpulkan angka sejak bulan Julai, pasukan Nash menyimpulkan bahawa 7 peratus daripada semua orang dewasa Amerika—iaitu lebih daripada 18 juta orang—menghidap COVID yang lama pada masa itu. Jika kadar yang sama digunakan untuk seluruh dunia—dan tiada sebab untuk mempercayainya—beban kes global untuk COVID yang lama boleh melebihi 560 juta pada musim panas ini.

Jumlah itu mungkin jauh lebih tinggi sekarang, memandangkan peningkatan musim panas dalam jangkitan akibat BA.5—sejuta kes baharu di seluruh dunia sehari pada bulan Julai.

Satu perkara yang mengejutkan Nash dan rakan sepasukannya ialah risiko COVID yang lama tidak seragam di seluruh populasi. Orang muda dan wanita lebih cenderung untuk dijangkiti COVID yang lama, pasukan CUNY mendapati. Nash berkata kadar vaksinasi yang lebih tinggi di kalangan orang dewasa dan warga emas boleh menjelaskannya. Tetapi yang terakhir masih menjadi misteri. “Kajian lanjut mengenai kumpulan ini mungkin memberikan beberapa petunjuk tentang faktor risiko,” katanya.

Mengapa terdapat jurang jantina dalam risiko COVID yang panjang hanyalah satu soalan yang belum terjawab yang boleh dijawab oleh saintis dan pegawai kesihatan. Mereka juga boleh menyusun strategi vaksin baharu dan pemesejan kesihatan awam khusus untuk COVID yang lama.

Tetapi pada umumnya, mereka tidak melakukan banyak untuk menangani risiko gejala jangka panjang, kata Nash. Hampir tiga tahun selepas pandemik COVID, pihak berkuasa masih tertumpu kepada pencegahan kemasukan ke hospital dan kematian—dan sahaja mencegah kemasukan ke hospital dan kematian.

“Memfokuskan secara eksklusif pada hasil ini boleh dikatakan boleh memburukkan keadaan COVID yang lama,” jelas Nash, “kerana terdapat sejumlah besar COVID yang lama di kalangan orang yang hanya mengalami jangkitan SARS-CoV-2 yang ringan atau kurang teruk.”

Dalam erti kata itu, COVID yang lama adalah krisis senyap. Satu yang menjejaskan berpotensi lebih daripada setengah bilion orang, tetapi yang bukan fokus utama penyelidikan atau dasar kesihatan awam. “Sudah tentu sangat berharga untuk menyelamatkan nyawa, tetapi kualiti hidup juga sangat penting—dan itu mungkin kurang pada orang yang mempunyai COVID yang lama,” kata Cindy Prins, ahli epidemiologi Universiti Florida, kepada The Daily Beast.

Kami tidak berdaya untuk mencegah COVID yang berpanjangan, sudah tentu. Alat yang sama yang boleh menghalang kemasukan ke hospital dan kematian akibat COVID boleh juga mengurangkan kemungkinan gejala jangka panjang-semuanya dengan mengurangkan peluang untuk mana-mana COVID, pendek atau panjang. Dapatkan vaksin. Kekalkan arus pada penggalak anda. Bertopeng di ruang dalaman yang sesak.

Tetapi memandangkan arah aliran dalam evolusi SARS-CoV-2, COVID yang lama boleh menjadi masalah yang lebih besar dan lebih besar walaupun dalam kalangan orang yang paling berhati-hati—dan masalah meminta penyelesaian khusus. Virus masih bermutasi. Dan setiap varian atau subvarian baharu cenderung menjadi lebih menular daripada yang terakhir, bermakna semakin banyak jangkitan terobosan dalam vaksin yang divaksin sepenuhnya dan dirangsang.

Jika anda sedang mendapat maklumat terkini tentang pukulan anda, kemungkinan COVID membunuh anda atau meletakkan anda di hospital adalah rendah. Tetapi kemungkinan ia membuat anda sakit, berpotensi untuk masa yang sangat lama, adalah besar—dan nampaknya semakin tinggi.

We would like to thank the author of this post for this outstanding web content

Kesan Sampingan Yang Ditakuti Menimbulkan Kesan Hodohnya dalam Varian COVID Terkini


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/