Kesan Teruk COVID-19 pada Otak – Walaupun pada Orang Yang Tidak Mengalami Gejala Pernafasan yang Serius

CT scan otak.

COVID-19 pesakit biasanya melaporkan mengalami sakit kepala, kekeliruan, dan gejala neurologi lain, tetapi doktor tidak memahami sepenuhnya bagaimana penyakit itu menyasarkan otak semasa jangkitan.

Kini, penyelidik di Universiti Tulane telah menunjukkan secara terperinci bagaimana COVID-19 menjejaskan sistem saraf pusat, menurut satu kajian baru yang diterbitkan dalam Komunikasi Alam Semula Jadi.

Penemuan adalah penilaian komprehensif pertama neuropatologi yang berkaitan dengan SARS-CoV-2 jangkitan dalam model primat bukan manusia.

Pasukan penyelidik mendapati keradangan dan kecederaan otak yang teruk selaras dengan pengurangan aliran darah atau oksigen ke otak, termasuk kerosakan neuron dan kematian. Mereka juga mendapati pendarahan kecil di otak.

Yang menghairankan, penemuan ini terdapat dalam subjek yang tidak mengalami penyakit pernafasan yang teruk daripada virus.

Tracy Fischer

Tracy Fischer, PhD, penyiasat utama dan profesor bersekutu mikrobiologi dan imunologi di Pusat Penyelidikan Primat Kebangsaan Tulane. Kredit: Universiti Tulane, Paula Burch-Celentano

Tracy Fischer, PhD, penyiasat utama dan profesor bersekutu mikrobiologi dan imunologi di Pusat Penyelidikan Primat Kebangsaan Tulane, telah mengkaji otak selama beberapa dekad. Tidak lama selepas pusat primata melancarkan program perintis COVID-19 pada musim bunga 2020, dia mula mengkaji tisu otak beberapa subjek yang telah dijangkiti.

Penemuan awal Fischer yang mendokumentasikan tahap kerosakan yang dilihat pada otak akibat jangkitan SARS-CoV-2 sangat menarik sehinggakan dia menghabiskan tahun berikutnya memperhalusi kawalan kajian untuk memastikan bahawa hasilnya jelas dikaitkan dengan jangkitan itu.

“Oleh kerana subjek tidak mengalami gejala pernafasan yang ketara, tiada siapa menjangkakan mereka mempunyai tahap keterukan penyakit yang kami temui di otak,” kata Fischer. “Tetapi penemuannya adalah berbeza dan mendalam, dan tidak dapat dinafikan hasil daripada jangkitan.”

Penemuan ini juga konsisten dengan kajian bedah siasat terhadap orang yang telah meninggal dunia akibat COVID-19, menunjukkan bahawa primata bukan manusia boleh berfungsi sebagai model atau proksi yang sesuai untuk bagaimana manusia mengalami penyakit itu.

Komplikasi neurologi selalunya merupakan antara simptom pertama jangkitan SARS-CoV-2 dan boleh menjadi yang paling teruk dan berterusan. Ia juga memberi kesan kepada orang ramai tanpa pandang bulu —semua peringkat umur, dengan dan tanpa komorbiditi, dan dengan tahap keterukan penyakit yang berbeza-beza.

Fischer berharap kajian ini dan masa depan yang menyiasat bagaimana SARS-CoV-2 mempengaruhi otak akan menyumbang kepada pemahaman dan rawatan pesakit yang mengalami akibat neurologi COVID-19 dan COVID-19 yang berpanjangan.

Rujukan: “Neuropatologi dan virus dalam otak primata bukan manusia yang dijangkiti SARS-CoV-2” 1 April 2022, Komunikasi Alam Semula Jadi.
DOI: 10.1038/s41467-022-29440-z

Program penyelidikan perintis COVID-19 di Pusat Penyelidikan Primat Kebangsaan Tulane disokong oleh dana yang dimungkinkan oleh Pejabat Program Infrastruktur Penyelidikan Institut Kesihatan Nasional, Universiti Tulane dan Geran Cepat.

We want to say thanks to the author of this article for this awesome web content

Kesan Teruk COVID-19 pada Otak – Walaupun pada Orang Yang Tidak Mengalami Gejala Pernafasan yang Serius


Take a look at our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/