Kesepian dan ketidakbahagiaan boleh menua kita lebih cepat daripada merokok: Kajian baru

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

Kesepian boleh membuat jam biologi kita berdetik lebih cepat.

Menjadi sunyi dan berasa tidak bahagia boleh mempercepatkan proses penuaan lebih daripada merokok, menurut artikel terbaru yang diterbitkan dalam Aging-US.

“Kami berdemonstrasi [that] faktor psikologi, seperti rasa tidak gembira atau kesunyian, menambah sehingga satu tahun lapan bulan kepada usia biologi seseorang,” kata pengarang utama Dr Fedor Galkin, pengarah pembangunan perniagaan saintifik di Deep Longevity di Hong Kong, menurut satu kenyataan.

MEMELUK LEMBU SEBAGAI HILANGKAN TEKANAN: IA ‘MENYELESAIKAN SEMULAJADI,’ KATA SEBUAH PERLINDUNGAN HAIWAN

“Kesan agregat melebihi kesan seks biologi, kawasan kediaman dan status perkahwinan dan merokok,” katanya. “Kami menyimpulkan komponen psikologi tidak boleh diabaikan dalam kajian penuaan kerana kesannya yang ketara terhadap usia biologi.”

Setiap orang mempunyai umur kronologi yang ditentukan oleh tarikh lahir mereka, menurut kertas itu.

Seorang wanita warga emas duduk di atas sofa seorang diri di ruang tamu sebuah rumah jagaan. Bagi sesetengah orang, proses penuaan bergerak lebih cepat daripada yang lain, yang dirujuk sebagai “penuaan dipercepatkan.”
(iStock)

Tetapi kita juga mempunyai “jam penuaan” yang dipengaruhi oleh genetik kitapilihan hidup dan alam sekitar, tambah laporan itu.

Pasukan penyelidik antarabangsa menyatakan bahawa kerosakan molekul terkumpul seiring dengan peningkatan usia, yang menyumbang kepada perkembangan penyakit.

‘FOUNTAIN OF YOUTH’ UNTUK MENCEGAH BEBERAPA KESAN PENUAAN MUNGKIN MEMPUNYAI SUMBER MENGEJUTKAN: KAJIAN

Tetapi bagi sesetengah orang, proses penuaan bergerak lebih cepat, yang disebut sebagai “penuaan dipercepatkan.”

Para penyelidik membangunkan jam penuaan berdasarkan panel darah daripada dataset China Health and Retirement Longitudinal Study (CHARLS) untuk menentukan umur biologi dalam sampel orang dewasa Cina.

“Usia yang berjaya ialah seseorang yang berumur lebih dari 65 tahun tanpa kecacatan utama dan dengan fungsi kognitif normal dan penglibatan sosial.”

CHARLS ialah kajian di seluruh negara yang merangkumi a penduduk Cina lebih tua daripada 45 tahun; ia termasuk maklumat tentang status sosial dan ekonomi peserta, sejarah kesihatan, biometrik dan panel darah.

Penuaan yang berjaya

Penulis menyatakan bahawa China mempunyai peratusan terendah “agers yang berjaya” di kalangan negara Asia Timur.

“Usia yang berjaya adalah seseorang yang berumur lebih dari 65 tahun tanpa kecacatan utama dan dengan fungsi kognitif normal dan penglibatan sosial,” menurut kajian itu.

An "jam penuaan" boleh menganggarkan umur seseorang dengan melihat biomarker orang itu, menurut penyelidikan baru.

“Jam penuaan” boleh menganggarkan umur seseorang dengan melihat biomarker orang itu, menurut penyelidikan baru.
(iStock)

Oleh kerana populasi China yang besar, bilangan orang berumur lebih 65 tahun di China adalah lebih tinggi berbanding bilangan orang lebih 65 tahun di seluruh Eropah — jadi kajian itu menyatakan bahawa “memahami penuaan di China boleh memberikan pandangan penting tentang penuaan. di dunia.”

Para penyelidik membangunkan “jam penuaan” baru dengan darah dan data biometrik daripada 11,914 orang dewasa Cina.

LATIHAN PERNAFASAN MUNGKIN MEMBANTU MENGURANGKAN TEKANAN DARAH DENGAN BERKHIDMAT SEBAGAI ‘DUMBBELL UNTUK DIAPRAGM’: KAJIAN BARU

Ia adalah yang pertama seumpamanya yang digunakan pada kohort Cina sebesar ini.

Apakah itu ‘jam penuaan’?

“Jam penuaan ialah model digital penuaan [based] pada beribu-ribu sampel manusia,” Galkin memberitahu Fox News Digital.

“Ia belajar mengenal pasti jejak penuaan dengan memeriksa profil biomarker yang dianotasi dengan usia kronologi.”

PENUAAN LEBIH CEPAT DALAM MASA DEWASA DIKAITKAN DENGAN KEADAAN KESIHATAN DI REMAJA

Dia menjelaskan bahawa “jam penuaan” boleh menganggarkan umur seseorang dengan melihat biomarker orang itu.

Beliau menyatakan bahawa “jika seseorang itu diiktiraf oleh model ini sebagai orang tua, proses penuaan molekul mereka dipercepatkan.”

Faktor yang mempercepatkan umur

Kajian mendapati bahawa orang yang mempunyai a sejarah strokpenyakit hati dan paru-paru – serta perokok – telah mempercepatkan penuaan.

Tetapi ia juga mendapati bahawa “keadaan mental yang lemah” boleh mempercepatkan penuaan.

Perasaan putus asa, tidak gembira dan kesepian meningkatkan usia biologi seseorang lebih daripada merokok, menurut kenyataan akhbar kumpulan itu. Ia juga mendapati bahawa menjadi bujang dan tinggal di kawasan luar bandar (dan menghadapi kekurangan perkhidmatan perubatan yang mencukupi) juga dikaitkan dengan percepatan penuaan.

"Keadaan mental dan psikososial adalah beberapa peramal yang paling teguh bagi hasil kesihatan — dan kualiti hidup," kata pengarang bersama kajian baharu itu, "namun mereka sebahagian besarnya telah ditinggalkan daripada penjagaan kesihatan moden."

“Keadaan mental dan psikososial adalah beberapa peramal yang paling teguh bagi hasil kesihatan – dan kualiti hidup, ” kata pengarang bersama kajian baru itu, “namun ia sebahagian besarnya telah ditinggalkan daripada penjagaan kesihatan moden.”
(iStock)

“Keadaan mental dan psikososial adalah antara peramal hasil kesihatan yang paling teguh – dan kualiti hidup – namun sebahagian besarnya telah ditinggalkan daripada penjagaan kesihatan moden, ” kata pengarang bersama Manuel Faria, yang bergabung dengan jabatan psikologi di Stanford Universiti, dalam kenyataan akhbar.

Batasan kajian

Kajian itu menyatakan bahawa satu batasan ialah kaedah tinjauan: Peserta ditanya soalan tentang kesejahteraan psikologi mereka dengan menilai kekerapan perasaan atau isu tertentu pada minggu sebelumnya.

Satu lagi batasan kajian ialah penyelidikan itu hanya termasuk peserta yang merupakan sebahagian daripada populasi dewasa Cina yang lebih tua – jadi penemuan kajian baharu itu perlu direplikasi dalam populasi Barat yang setanding, Galkin memberitahu Fox News Digital.

“Dalam kombinasi dengan kajian terdahulu kami, kami kini mempunyai cara untuk meningkatkan potensi umur panjang seseorang hanya menggunakan ukuran tingkah laku, ” tambah Galkin.

Pengesanan awal penuaan dipercepatkan boleh mempunyai aplikasi dunia sebenar untuk “membantu mencegah timbulnya penyakit berkaitan penuaan atau mencari cara untuk melambatkan penuaan.”

“Konsep ini telah dilaksanakan dalam FuturSelf.AI, yang kami rancang untuk sempurnakan nanti.”

FuturSelf.AI menawarkan penilaian percuma tentang “umur psikologi” pengguna. Deep Longevity of Hong Kong mengeluarkannya awal tahun ini.

Pengesanan awal penuaan dipercepatkan boleh mempunyai aplikasi dunia sebenar untuk “membantu mencegah timbulnya penyakit berkaitan penuaan atau mencari cara untuk melambatkan penuaan,” kata Galkin kepada Fox News Digital.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAFTAR BAHARU GAYA HIDUP KAMI

Jam penuaan kajian itu juga boleh memotivasikan cara masa depan untuk “melambatkan atau membalikkan penuaan psikologi pada skala nasional,” tambah pengarang bersama Dr Alex Zhavoronkov, Ketua Pegawai Eksekutif Insilico Medicine, yang berada di Hong Kong dan New York, dalam akhbar lepaskan.

Penulis menyimpulkan bahawa bagaimana usia kita bernuansa. Penuaan ditentukan bukan sahaja oleh faktor fizikal tetapi juga pada tahap tertentu oleh kesejahteraan emosi dan status sosial kita.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

“Kami menafsirkan umur biologi sebagai proksi untuk keadaan kesihatan umum dan menunjukkan bahawa perasaan positif (kebahagiaan, harapan, keselamatan) mempunyai kesan yang signifikan terhadap yang pertama, ” kata akhbar itu.

“Penemuan kajian selanjutnya menyokong keperluan persahabatan dan persekitaran yang menyenangkan dari segi psikologi untuk umur panjang yang sihat.”

We wish to say thanks to the writer of this article for this incredible content

Kesepian dan ketidakbahagiaan boleh menua kita lebih cepat daripada merokok: Kajian baru


Find here our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/