Ketaksuban Amerika terhadap kebebasan membuat lelaki gemuk: belajar

Norma budaya Amerika boleh menjadikan kita gemuk.

Satu kajian baru melihat kesan ciri masyarakat terhadap kadar obesiti – dan mendapati bahawa negara yang menghargai individualisme mempunyai indeks jisim badan yang lebih tinggi pada lelaki.

Diterbitkan dalam jurnal Sains Sosial & Perubatan, kajian tersebut memeriksa data dari 51 negara untuk mengetahui mengapa terdapat begitu banyak variasi dalam kadar obesiti global.

Walaupun kemakmuran ekonomi merupakan faktor penting — dengan negara yang lebih kaya mempunyai akses yang lebih besar kepada makanan dan tahap aktiviti fizikal yang lebih rendah — ia tidak menjelaskan mengapa sesetengah negara kurang membangun mempunyai tahap obesiti yang tinggi (Mesir, Jordan, Mexico) dan negara yang lebih maju jangan (Jepun, Korea Selatan, Singapura).

Kajian itu mendapati bahawa negara-negara yang terakhir itu lebih “fleksibel.” Dalam erti kata lain, mereka mengutamakan penjimatan, disiplin, kawalan diri dan menangguhkan kepuasan — semua tingkah laku yang boleh membantu mengawal berat badan. Mereka juga lebih langsing di seluruh papan.

Kadar obesiti lelaki lebih tinggi di negara seperti Amerika Syarikat, yang mementingkan individualisme.
Imej Getty

Sementara itu, negara yang menghargai individualisme – seperti Amerika Syarikat dan negara-negara di Eropah Barat Laut, serta beberapa di Amerika Latin – lebih keras kepala tentang kebebasan dan pilihan peribadi. Lelaki di negara-negara ini cenderung lebih gemuk, walaupun ia bukan satu faktor yang menghairankan apabila ia berkaitan dengan wanita.

Walaupun kajian itu mengakui bahawa genetik dan diet – terutamanya makanan berlemak, diproses dan manis orang Amerika suka – menyumbang kepada obesiti, ia mendapati bahawa budaya kebangsaan juga memainkan peranan yang kurang dibincangkan.

Penemuan itu bergema dengan Dr George Fieldingseorang pakar bedah bariatrik dan profesor pembedahan di Universiti New York.

“Saya tidak cuba bersikap kasar, tetapi gemuk adalah kebiasaan baharu di sini,” kata Fielding kepada The Post.

“Secara budaya, tidak mengapa untuk dianggap gemuk. Britain dan Australia adalah sama. Kebanyakan orang yang membuat dasar kesihatan negara menyasarkan individu untuk makan lebih sedikit dan lebih banyak bersenam, dan bukannya melihat [societal] kos penjagaan kesihatan dan kematian awal.”

Sehingga 2020, prevalens obesiti di kalangan orang dewasa adalah 41.9% di Amerika Syarikat, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Obesiti — salah satu punca utama kematian di seluruh dunia — dikaitkan dengan pelbagai penyakit yang memendekkan hayat termasuk diabetes Jenis 2, banyak kanser dan penyakit kardiovaskular.

Deretan donat
Walaupun kajian itu mengakui bahawa genetik dan diet – terutamanya makanan berlemak, diproses dan manis orang Amerika suka – menyumbang kepada obesiti, ia mendapati bahawa budaya kebangsaan juga memainkan peranan yang kurang dibincangkan.
Getty Images/EyeEm

“Sebaliknya, di negara-negara Asia, terdapat kepercayaan anda harus mematuhi kekangan, yang tidak wujud dalam budaya Amerika,” kata Fielding. “Ada peraturan, dan anda sepatutnya mematuhi peraturan.”

Bagi perbezaan antara kadar obesiti lelaki dan wanita di negara “individu”, pakar bedah itu berkata dia melihat dinamik bermain dalam amalannya sendiri – di mana wanita mengatasi lelaki untuk pembedahan bariatrik 3 berbanding 1.

“Lelaki khususnya berfikir, ‘Saya seorang individu, jangan beritahu saya apa yang perlu dilakukan. Saya akan makan apa yang saya mahu,’ ” kata Fielding, yang menyatakan bahawa pembedahan harus dipertimbangkan sebaik sahaja BMI seseorang mencapai 40.

Beliau berkata pesakit wanita mendapatkan intervensi kerana mereka berasa teruk, manakala pesakit lelakinya bermotivasi untuk menurunkan berat badan apabila mereka jatuh sakit akibat diabetes, darah tinggi atau sakit jantung.

Fielding, yang menggelar obesiti sebagai “bencana negara,” menambah bahawa faktor masyarakat lain memainkan peranan dalam isu berat badan kolektif kami.

“Semakin sedikit pekerjaan memerlukan usaha fizikal, dan anda tidak perlu bekerja keras untuk mendapatkan makanan lagi,” katanya. “Kami mempunyai timbunan makanan yang diproses, dan kami dihujani dengan iklan untuknya. Semuanya memainkan peranan yang besar.”

Bagi membalikkan arah aliran, Fielding berkata ia adalah satu perjuangan yang sukar: “Bagaimanakah anda memulakan dasar kebangsaan di negara yang anda tidak boleh memberitahu sesiapa pun?”

Tetapi dia berkata bahawa mengakui masalah obesiti Amerika – sekarang verboten dalam masyarakat yang sopan – akan membantu.

“Ia adalah normal baharu, dan beranikah anda bersikap jahat terhadap normal baharu?” Fielding berkata. “Orang-orang di luar sana yang gemuk, mereka fikir begitulah keadaan sekarang.”

We wish to thank the writer of this write-up for this outstanding material

Ketaksuban Amerika terhadap kebebasan membuat lelaki gemuk: belajar


You can find our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/